Ако искате да няма мухъл, не дръжте тези неща под мивката

1474
Ако искате да няма мухъл, не дръжте тези неща под мивката
Снимка: Pixabay

Когато подреждате нещата в кухнята си, вие сте изкушени да използвате и пространството в шкафа под мивката, за да „спестите място“. Но какво в същност, може да поставите там, без да се опасявате, че постоянно влажната атмосфера ще го повреди? Действително, има реална опасност от развитие на мухъл и плесени, чиито присъствие ще ограничи съществено пособията, както и определени зеленчуци, които някои домакини неблагоразумно поставят в такива неблагоприятни условия. Ето какво ви съветваме да изкарате незабавно от шкафа.

Първо, почистващи или/и перилни препарати, до които желаете да имате бърз достъп. Тъй като целостта на опаковките им обикновено е нарушена, те са отворени, то съдържанието може да се окаже компрометирано в резултат от влагата.

Какви са причините за поява на влага и мухъл?

Освен това някои вреди за здравето компоненти на агресивните химикали ще се изпаряват при обичайните температури, което, също така, може да повреди и кухненския интериор. Нещо повече, ако в близост до шкафа има тяло, което излъчва топлина (например готварска печка), то химикалите ще се изпаряват далеч по-интензивно и, пропорционално на това, нараства и опасността на хората и оборудването.

При това положение е повече от наложително да да преместите всички препарати и химикали на тъмни и проветриви места, където влажността е незначителна.

Второ, не дръжте в шкафа под мивката каквито и да са хартиени принадлежности, защото винаги съществува вероятност да се намокрят било случайно, било от прекомерна влага – мястото им не е в шкафа, нито в близост до мивката!

Трето, от своя страна, кухненските съдове (всекидневно измиваните, както и рядко използваните) нямат място в шкафа под мивката, защото, на практика, там се държи боклука, така че вероятността да се замърсят е значителна и това замърсяване може лесно да се прехвърли върху храната.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

Четвърто, в шкафа под мивката няма място и за съхранение на зеленчуци (картофи, лук, всякакви кореноплодни или зърнени продукти), защото, колкото и да се борите с мухъла, влажната среда под мивката винаги ще провокира за неговото развитие, а това означава покълване или/и мухлясване на продуктите. Също би пострадала и храната за домашните любимци, когато не е държана в плътно затворени кутии.

Пето, напълно необосновано е да пестите място в кухнята като държите в шкафа под мивката рядко използвани електрически уреди, части от които могат да корозират от прекомерната влага (или от случайно намокряне) и да провокират късо съединение (или друга повреда) при включването им в електрическата мрежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com