Ако искате да ускорите метаболизма, направете ТОВА

2883
Ако искате да ускорите метаболизма, направете ТОВА
Снимка: iStock

Всеки от нас вероятно има представа какво значи понятието метаболизъм. Особено сте наясно с темата, ако се интересувате от здравословен начин на живот, отслабване, покачване на мускулна маса и т.н. Метаболизмът е основно бърз и бавен, като бързият спомага за по-лесното усвояване и изразходване на консумираните калории и нутриенти, а бавният - забавено протичане на тези процеси, което пречи и на отслабването ни.

Обикновено хората с по-бавен метаболизъм са и по-пълни и често страдат от наднормено тегло. Забавеният метаболизъм и консумирането на повече количество храна от необходимото ни на ден може да са съпроводени с признаци като хронична умора, сънливост, запек, главоболие, суха кожа, чуплива коса и др.

Върху метаболизма оказват влияние и гените, но винаги можем да променим навиците си, за да постигнем оптимално положителни промени и да подобрим състоянието си. Чрез някои стъпки ще забързаме метаболизма си, а кои са те - вижте в следващите редове.

Избягвайте стреса

Стресът е един от основните виновници за повечето здравословни проблеми. Високите нива на стрес в организма спомагат за освобождаване на хормони, които забавят процесите на обмяна на вещества - в това число повлияват негативно и върху нашия метаболизъм. Ако искаме тези процеси да протичат нормално, трябва да избягваме прекаления стрес и да намерим начин да се справим с него - понякога е препоръчително съветването със специалист.

Яжте тези храни за бърз метаболизъм

Хидратирайте се

Водата е изключително важна за правилното осъществяване на всички процеси в тялото. Ако искаме бърз метаболизъм, трябва постоянно да поддържаме тялото си хидратирано. За жените дневното количество вода е около 2,5 л, а за мъжете - 3 л. Пиенето на вода ще спомогне за по-бързото изхвърляне на токсини от тялото, изгаряне на калории и регулация на нивата на кръвната захар.

Не прекалявайте с въглехидратите

Въглехидратите имат влияние върху нивата на кръвната захар и при попадането им в организма, те я повишават. Когато не изразходваме приетите въглехидрати, те се трупат в тялото под формата на мазнини, покачваме килограми и забавяме метаболизма си. Вместо това е по-добре да наблегнем или на сложни въглехидрати, или на храни от другите групи, които ще ни задържат сити за по-дълго време - протеини, полезни мазнини.

Тренировки

За забързването на метаболизма влияние оказва и спортът, разбира се. Тренировките със съпротивление е доказано, че спомагат за забързването на метаболизма и могат да го ускорят с цели 15%. Такива видове тренировки са например упражненията с медицинска топка, ластици, собствено тегло и др. Мускулната маса се покачва, а калориите се изразходват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com