Анализи и коментари

Ако Путин спечели, Украйна я чака съветското минало на репресии - анализ от алтернативен източник в САЩ

9901

Както Путин е остатък от СССР, така и войната в Украйна е горчивото наследство на съветския комунизъм. Това пише в своя позиция с исторически паралели проф. Елизабет Спалдинг за американското издание National Review.

National Review е издание с история, датираща от 1955 година. То има консервативен облик т.е. защитаваните от него позиции са по-близки до републиканците. Но има и сериозни скандали в историята му - например при първата президентска кампания на Барак Обама това издание поиска той да публикува акта си за раждане, с цел да разсее всякакви съмнения, че е американски гражданин т.е. роден в САЩ. Така изданието дава сила на конспиративната теория за произхода на Обама. За Обама има и коментар-анализ, който намеква как през 60-те години на XX век бяла жена да се жени за чернокож значело почти сигурно комунистически възгледи (бащата на Обама е кениец). Друг скандал е този с климатичните промени - изданието често ги отрича и дори публикува материал уж с информация за топ експерт от Американската агенция за океанографски и атмосферни изследвания за манипулирани данни, така че да бъде подписано Парижкото споразумение за климатичните промени. Въпросният учен Джон Бейтс публично отрече твърденията на National Review.

Какво пише проф. Спалдинг:

Против очакванията за настоящата война в Украйна, която започва своя пети месец, резултатът не е очевиден. Това, което е ясно, е колко малко неща са се променили.

Потенциалната съдба на Украйна, ако Владимир Путин надделее, може да се види в нейното близко минало, особено в съвременната история на региона и как страната се справяше при поколения репресивна съветска власт.

Путин е творение на стария съветски режим и неговата комунистическа партия. Този режим и партия бяха не само комунистически, но и напълно корумпирани. Всичко и всеки трябваше да служи или да бъде накаран да служи на държавата и партията. По-различно ли е днес?

КГБ също оформи Путин. КГБ беше тайното (вътрешно и международно) подразделение за събиране на разузнавателна информация и за прилагане на държавната сигурност на комунистическата партия. Службата разчиташе на терор, насилие, страх и подривна дейност като тоталитарни инструменти и тактики, необходими за оцеляването на режима. Лъжите, дезинформацията и измамата бяха стълбовете, които поддържаха режима. Това беше светът на подполковник Путин, свят, създаден и подкрепен не само от измама, но и от огромна военна мощ, начело със стратегически ядрени оръжия. Заедно режим, партия, КГБ и военните съставиха съветския начин на политика, който беше еквивалент на вечна война. Съветският съюз се разпадна през 1991 г. Путин нарече този колапс "най-голямата геополитическа катастрофа" на XX-ти век.

Има дълга, тъжна история на външния контрол, дори колонизация, на Украйна, въпреки че тя има богато собствено наследство. След държави като Русия, Германия, Франция, Италия и Испания, Украйна е най-многолюдната държава на европейския континент. С изключение на Карпатите на югозапад, Украйна няма естествени граници. Всъщност Украйна означава "гранична страна", както на руски, така и на полски. През вековете части от Украйна са управлявани от Русия, Литва, Полша и Унгария. Но през цялото време украинците възприемат себе си като народ със собствена културна идентичност. Имало е обнадеждаващи моменти за украинската независимост, особено през 1840-те, периодично през втората половина на XIX век и началото на XX век и за кратко през 1917 г.

По време на Първата световна война Украйна е бойно поле между Русия, Австро-Унгария и Германия. Преди и след това Украйна е доминирана от Русия, а после до голяма степен от Съветския съюз, с кратък интервал на зверства и разрушения под нацистката окупация. В земята под техен контрол Съветите налагат пълномащабна окупация и тоталитарно потисничество. Винаги е имало само война. Комунистическите действия срещу украинците се равняваха на престъпления – включително това, което днес наричаме военни престъпления, престъпления срещу човечеството и, според някои сметки, геноцид.

Съветска Украйна пострада много. При военния комунизъм, с политиката с марка "Владимир Ленин" са национализирани всички предприятия, реквизирано зърно, вземана и изнасяна храна и СССР предизвиква глад. Най-малко един милион украинци загиват в началото на 30-те години на миналия век. Засегнато е както селското, така и градското население. Украинското национално възраждане и борбата за украинска независимост също са убити.

Точно когато Украйна се възстановява от Ленин, Съветите при Йосиф Сталин удвояват насилствената индустриализация и колективизация, злата практика на отнемане и конфискуване на всички индивидуално притежавани ферми и пренасочването им в големи, колективни, държавни стопанства. Специална мишена в края на 1920-те и началото на 1930-те години са кулаците, които са смятани за заплашителна класа "заможни селяни", но които в действителност са просто фермери, които се справят достатъчно добре, за да издържат семействата си и да търгуват или продават това, което им остава в излишък. Разкулачването, както комунистите наричат тази убийствена политика, включва прекомерни данъци, строги квоти за зърнопроизводство и принудително депортиране на повече от 100 000 семейства от Украйна в Сибир и Казахстан. Комунистите налагат този процес освен в Украйна и в други части на СССР.

Много украинци се противопоставят на колективизацията. Съветският съюз умишлено се насочи към народа на Украйна, нейната богата земя и нейното зърно. Комунистите превръщат житницата на Европа в нещо много по-лошо от кошница. Съветската политика предизвиква нов глад, по-ужасен от предишния. Сталин това не го интересува. Всъщност той го поръчва. Това събитие става известно като Гладомор, което се превежда от украински като "гладна смърт" или "изтребление с глад". Техническият исторически период е 1932-1933 г. - тази година се отбелязва като мрачната 90-та годишнина - но негативните, системни ефекти, предизвикани от този глад, продължават с години.

Освен насилствената колективизация, съветската политика определя високи квоти за зърно, които украинските фермери не могат да изпълнят. За наказание съветските власти налагат глоби, конфискуват зърното и дори взимат семената. Фермерите нямат право да напускат селата си, а украинците нямат право да напускат страната си; те по същество са погребани. До края на 1933 г. между 2 и 5 милиона украинци са загинали поради глада, наложен от Сталин. (През последните години учените се спряха на цифра от 4 милиона души) Още около 2 милиона умират другаде в СССР, особено в Казахстан.

След глада украинците са заглушени по други начини. Комунистите отричаха съществуването на Гладомора. Украинците са наказвани – включително с изпращане в съветските трудови лагери (ГУЛАГ) – ако говорят, пишат, пеят или рисуват за това. Не им е било позволено да си спомнят за своите мъртви и да скърбят.

След това контролираните от Съветския съюз части от Украйна са отново жертви като част от Големия терор през 30-те години на миналия век. Чистките на Сталин обикновено се приписват на неговия култ към личността и стремеж към власт, но те също представляват идеологическа война срещу собствените му народи. Украинци, наред с много други, са фалшиво обвинявани и арестувани, измъчвани, екзекутирани, депортирани и изпращани в ГУЛАГ. Отново, както през 20-те години на миналия век, съветизацията атакува украинската култура, традиция и език.

Втората световна война също нанася много престъпления на Украйна. Западна Украйна попада под съветска власт едва след съвместната инвазия в Полша от Германия и СССР през 1939 г. В частта от Украйна, която Червената армия окупира, е наложена съветизация, заедно с арести на всеки, който се съпротивлява. Повече от 1 милион души са депортирани в Сибир и други точки на изток до средата на 1941 г.

Истината става жертва в тази война, както и в много други. Мнозина знаят за разстрела в Катинската гора, при което НКВД (предшественикът на КГБ) убива над 20 000 поляци, както и много военнопленници, на множество места в западния СССР през 1940 г. В продължение на десетилетия Съветите отричаха действията си и обвиниха за смъртта нацистите. Те признаха съучастничеството си, с голямо нежелание, едва през 80-те години.

Такова отношение не се ограничаваше само до поляците. Кланетата в затворите в Западна Украйна идват през 1941 г., след като германците нарушават пакта Молотов-Рибентроп и нахлуват в СССР. НКВД убива брутално между 10 000 и 40 000 политически затворници в продължение на 8 дни. Около 70 процента от жертвите са украинци, 20 процента са поляци, а останалите са евреи и членове на други "нелицеприятни" малцинствени групи. Някои са "признати за виновни" за големи престъпления, докато други са задържани за по-леки престъпления или просто за разпит. Съветите извършват масови убийства и обвиняват нацистите.

Към 1943 г. германците губят позиции в Украйна. Съветската Червена армия превзема Киев и разпростира репресиите в цяла Украйна. Сталин и неговата тайна полиция преследват всеки, когото подозират, че е нелоялен или сътрудничи на нацистите. Освен това Съветите насилствено депортират кримските татари в Узбекистан и в други републики от Централна Азия през 1944 г.

Под пълен съветски контрол нещата не се подобряват за украинците след Втората световна война. Няма мирно време за украинските граждани и насилствената индустриализация означава, че те продължават да страдат. Предвоенните нива на производство в селското стопанство не са достигнати отново до 60-те години на миналия век. Третият глад — резултат от комунистическата политика, следвоенните дислокации и сушата — отнема още около 1 милион живота през 1946–1947 г. В същото време комунистите продължават да преследват различни религиозни вероизповедания и насилствено ликвидират Украинската гръкокатолическа църква, която десетилетия наред е в нелегалност.

Престъпленията, както и отричането им, продължават. Това включва десетилетия на репресии срещу украински дисиденти, просветители, интелектуалци, свещеници, писатели, художници и националисти – всички "врагове на държавата", които не искат да бъдат комунисти и които не искат да бъдат съветизирани. Според Москва това е едно и също нещо.

Катастрофата в Северна Украйна в атомната електроцентрала в Чернобил — най-тежката ядрена авария в историята — беше отричана със седмици през 1986 г. и това беше при Михаил Горбачов, а не при Сталин, Никита Хрушчов или Леонид Брежнев. Приблизително 5 милиона души са били изложени на опасни нива на радиация, като стотици хиляди са получавали дози, достатъчно високи, за да увеличат риска от различни видове рак. В допълнение към смъртните случаи, настъпили веднага и през следващите години, замърсените земеделски земи в близост до Чернобил все още са опасни днес и ще останат такива за много години напред. И сега, разбира се, регионът е част от горещата война, бойното поле, което е Украйна.

През 1990 и 1991 г. Украйна пое по пътя на независимостта на бившите републики на Съветския съюз. Тя се утвърди като напълно независима държава и съветската война срещу тази държава официално приключи. През 1994 г. Украйна се съгласи да върне хилядите ядрени бойни глави, намиращи се на нейна територия на Русия. Основна клауза на тази сделка - договорена от Русия, както и от Съединените щати, Великобритания и Франция - беше гаранцията за националния суверенитет и териториалната цялост на Украйна. През 1997 г. Русия и Украйна подписаха споразумение за границите, което признава украинския суверенитет над Крим и дава под наем военноморската база в Севастопол на Русия. И все пак при Путин Русия нарушава тези споразумения и гаранции повече от веднъж: при незаконното анексиране на Крим през 2014 г., а сега и при нахлуването и пряката агресия срещу цяла Украйна.

Въпреки че в международното право няма единен документ, който да кодифицира военните престъпления, Русия е ратифицирала различни конвенции като държава-членка на ООН. Освен това има повече от 100 г. натрупано международно право, регулиращо правилното провеждане на въоръжени конфликти. Престъпленията срещу човечеството не са кодифицирани в специален договор за международно право, но има общ списък. Геноцидът за първи път е признат за престъпление по международното право през 1946 г. от Общото събрание на ООН.

Зверствата, които Русия е извършила в настоящата си война срещу Украйна, изглежда включват военни престъпления, престъпления срещу човечеството и — в смисъла, в който думата е била първоначално разбрана, преди Съветите да стеснят приетото ѝ значение през 40-те години на миналия век — геноцид. Русия извършва тежки престъпления в Украйна. Тя не е ангажирана със справедлива война, а с инвазия – непредизвикана атака, изградена върху съветското наследство от войната и вкоренените навици на Путин за дезинформация и измама.

За днес, както и в миналото, има значение не само какво се случва в Украйна, но и какво се случва извън нея. Експерти от целия политически спектър казват, че войната в Украйна промени света, че промени глобалната политика. Всичко не е сладост и светлина в международните отношения. Различията на режима имат значение. Мирът чрез силата е вечен принцип и сега е необходим повече отвсякога. Украйна отново събуди Запада.

За пореден път Западът стана синоним на понятията цивилизация, върховенство на закона и свобода. Увековечаването на тези принципи ще изисква украинска победа и остър упрек към последния наследник, олицетворяващ властта в съветски стил.

ОЩЕ: Какво ще стане, ако Русия победи в Украйна?

Руски анализ: Ако България и Русия не се разберат, това ще крачка към по-мащабен конфликт с НАТО

Москва разглежда възможността за скъсване на дипломатическите отношения със София. За този сценарий оповести по Българската национална ...

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Американски експерт: Западът няма да хареса следващия ход на Русия в Украйна...
Анализ: Три пътя за края на войната на Путин
"Това е перверзия": псевдореферендумите на Русия в Украйна започнаха
Ще има ли Италия крайнодясно правителство след изборите в неделя?
"Не искам да умра": Руснаци напускат страната след мобилизацията на Путин
Анализ: Каква НАТО ни трябва?

Последни новини

 • Събират ли се ОТНОВО Мирела и Лефтеров в "Игри на волята"? (СНИМКИ)

  Всички знаем, че Мирела и Лефтеров от четвърти сезон на "Игри на волята" са бивши гаджета, приключили връзката си година преди началото на формата. Тази новина беше спомената от водещите Ралица и Димо още в първия епизод на предаването. В последните епизоди Лефтеров демонстрира загриженост към Мире...

 • Крехко свинско месо в специален сос на тиган

  Може би има стотици начини, по които е възможно да приготвим месо, но ние ще се спрем на традиционен, но изпитан метод за свински пържоли на тиган. В тази рецепта те ще бъдат подправени с интересни и не толкова традиционни подправки, а накрая от наличното в кухнята ще направим сос, в който те да се...

 • Съвет за всяка зодия за днес, 25 СЕПТЕМВРИ

  Овен Имате сериозни проекти, семейни връзки и подкрепата на половинката ще гарантират добрите печалби.  Телец Група Телци сякаш се безпокоят повече за близки и домашни задължения, пречките ще бъдат преодолени от само себе си и вечерта ще си отдъхнат.  Това са най-лъжливите зодии. Пазет...

 • 12 късметчета с кафето ти за днес, 25 СЕПТЕМВРИ

  1. Кажете на някого Обичам те. 2. Животът е като представление – в него най-често най-лошите измежду хората заемат най-добрите места. Това са най-лъжливите зодии. Пазете се от тях! 3. Може да се устои на всичко, само не и на добротата. 4. Помни, че твоят характер е твоята съдба. 5. Помага...

 • В Браила е създадено Българското книжовно дружество, трансформирано по-късно в БАН

  Основаването на Българското книжовно дружество (БКД) става на учредително събрание в рамките на 5 дни – от 8 до 12 октомври нов стил (26 – 30 септември стар стил) 1869 г. в къщата на Варвара Хадживелева, Браила, Румъния. БКД е учредено като научно и литературно дружество,[9] т.е. има сми...

 • Кой има имен ден днес, 25 септември

  На 25 септември имен ден празнуват всички, които носят името Ефросина и Сергей. Най-оригиналните пожелания за имен ден Имени дни през септември 2022 година През петия век живял в Александрия един добър християнин на име Пафнутий. Той бил твърде богат, уважаван заради благородството си от всички. ...

 • Кои са любовните проблеми на всяка зодия?

  Хората с еднакъв зодиакален знак имат общи черти на характера, които най-често забелязваме при човешките взаимоотношения. Затова днес ще поговорим за слабите места на отделните зодии в любовен аспект. Овен Очаквате да сте постоянно обичани и обгрижвани, но не давате същото на половинката си. Твърд...

 • Зодиите, които обръщат гръб на човек, който ги предаде

  Прошката е нещо, което не всеки може с лесна ръка да даде. В живота ни се сблъскваме с фалшиви приятелства, с предателства и най-различни перипетии, които ни променят. Да се разделиш с даден човек, независимо какви са били отношенията ви, никога не е лесно решение. Осъзнавате, че вече той няма да бъ...

 • Какво да направите, за да спечелите мъж носител на зодия Дева?

  Представителите на зодия Дева са родени в периода между 23 август и 23 септември. Днес обаче на фокус поставяме мъжкото съсловие и помагаме на дамите да разберат малко повече за потайните мъже от този знак. Ако искате връзка с мъж Дева, то със сигурност трябва да сте наясно с някои черти от характер...

 • Комбинацията между тези зодиакални двойки може да бъде унищожителна

  Дори и знанията ни относно астрологията да са минимални, всеки от нас е наясно, че има зодии, които са перфектни заедно или други, които не се понасят особено. Но има и такива, които не си подхождат до такава степен, че съберат ли се могат да създадат само унищожителни проблеми един за друг. Опусто...

 • 4 зодии, които нямат добра връзка с родителите си

  Конфликтът между родителите и детето е повтарящ се и преобладаващ проблем. Има хора, които не са особено свързани с родителите си. Такива личности може дори да вярват, че нямат силна връзка с родителите си. Изглежда има смисъл семейните връзки понякога да стават напрегнати, защото често се основават...

 • Още в магазина ще разберете дали яйцата са пресни, ако направите това

  Яйцата са здравословен и питателен продукт, който трябва да присъства в диетата ни. Но за да извлечем максимална полза от тяхната консумация, необходимо е те да са пресни и качествени.  Как да разберете, че яйцата са пресни още в магазина? Първо трябва да помиришете опаковката. Развалените яй...

 • Как да се опазим от хора, излъчващи негативна енергия?

  Хората могат да ни предадат от негативната си енергия и обикновено в такива моменти се чувстваме отпаднали, имаме главоболие, раздразнени сме без причина и т.н. Състоянието често си обясняваме с това, че може да са ни хванали “лоши очи”. Има редица начини, чрез които да избегнем отрицате...

 • Каква е първата мисъл на мъжа, когато жената плаче?

  В днешно време не е особено “модерно” да показваме емоциите си, а жените се превръщат във все по-самостоятелни и недостъпни. Но в даден момент проявяват “слабост” и показват емоциите си, които ако са скривани твърде дълго време, вероятно са съпроводени с плач и остри реакции....

 • Путин затяга наказанията за дезертьорство и отказ от участие в бойни действия

  Руският президент Владимир Путин подписа днес поправки, затягащи наказанията за дезертьорство, отказ от участие в бойни действия и доброволно предаване на противника с до 10 години затвор. Това става само дни след като нареди частична мобилизация, предава АФП, цитирани от БГНЕС. Обявяването на моби...

 • 700 задържани в Русия при протест срещу частичната мобилизация

  Руските власти задържаха в събота над 700 души на протести срещу частичната мобилизация, обявена тази седмица от президента Владимир Путин. Според независима мониторингова група OVD-Info най-малко 707 души са задържани в 32 града в Русия. Почти половината от тях са в Москва на митинги след частична...

 • Това са предметите, които носят късмет и щастие у дома

  На всеки от нас се е случвало да намери някакъв предмет на улицата. Доста често те може да са знаци от съдбата, които да ни подсказват за бъдещи събития в живота. Не винаги обаче те символизират красивото и успеха. Друг път пък е добре да ги приберем вкъщи, защото определено ще донесат щастие и късм...

 • Ураганът Фиона се стовари върху Канада - 500 000 домакинства са без ток

  Мощният ураган Фиона прекъсна електричеството в над от 500 000 домове в събота, след като връхлетя върху източна Канада със силни ветрове и проливни дъждове при условия, „каквито досега не сме виждали”, според признание на полицията. Макар да намаля до силна буря, Фиона все още се движи ...

 • Вечерен виц: Габровец отива при зъболекар:

  Габровец отива при зъболекар: - Колко ще ми струва ваденето на зъба? - 50 лева. - 50 лева за 20 секунди? - Ако искате, ще го извадя мнооого бавно......

 • Кои са цветята, които махат депресията и ни зареждат с енергия?

  Цветята също могат да донесат определена енергия в дома ни и затова при избора на ново стайно растение е добре да се поинтересуваме какво символизира то. Например ако искаме да привлечем повече хармония и спокойствие вкъщи, подходящи са кактуса, цикламата, теменужките и др. Има растения, които ще ни...