Ако следвате тези правила, ОРХИДЕЯТА няма да спре да цъфти

8812

Добре знаете, че орхидеята е капризно цвете и ако искате да цъфти през цялата година, трябва да спазвате всички съвети за отглеждане. В противен случай ще ви се наложи да се радвате на разцъфналото си цвете едва 2-4 седмици и след това цветовете му ще опадат.

Ето и какви са правилата, към които трябва да се придържате на всяка цена:

• Възраст на растението;

Задължително е да разберете възрастта на цветето. Лесно можете да разберете това като преброите пъпките на орхидеята. Не е добър знак, ако прекалено младо растение започне да цъфти. Това може да значи, че няма да има сили да се възстанови от цъфтежа и може да умре.

• Не местете саксията;

Това е следващото важно правило, което всеки който отглежда орхидеи, трябва да знае. Не местете саксията, когато поливате растението. Така може да го стресирате и да повлияете на цъфтежа му. Дори да ви се налага да пренаредите саксиите, не променяйте мястото, от където навлиза светлина.

Какво трябва да знаете, ако отглеждате орхидея вкъщи

• Грижете се за корените;

Трябва да внимавате каква саксия избирате. Ако искате цветето да се чувства комфортно в средата, в която го отглеждате, избирайте прозрачни контейнери за неговото засаждане. Стремете се да купувате такива, които са с голям брой дренажни дупки.

• Осветление;

Това е поредният фактор, за който трябва да помислите. Осветлението е много важно. На ден цветето се нуждае от 10-12 часа светлина. Ако не му я осигурите, не е изключено да започне да вехне. Опитните градинари залагат на изкуствено осветление през зимата.

• Овлажнявайте въздуха около растението.

Това е поредното правило, към което трябва да се придържате. През зимата, когато печките са включени, е добре да поставяте чиния с вода в близост до цветето. Ако прецените, че това не е достатъчно, може да го пръскате с бутилка с пулверизатор.

Грижете се правилно за вашите цветя и помете, че те имат нужда от вас, за да цъфтят и да ви радват с цветовете си.

3 неща, които трябва да направите за орхидеята с настъпване на есента

Орхидеите са капризни растения, които се нуждаят от специални грижи. С настъпването на есента намалява слънчевата светлина, влажността...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Градинарство

Ето как цветарите връщат орхидеите...
Дори опитните домакини не знаят...
Цветята ви са започнали да загиват?...
Как е правилно да се полива мушкатото...
Защо през декември хитрите градинари...
Закъснявате със сеитбата на домати...
Никога не слагайте саксията с...
Зазимяването на петуниите ще...
Дървото на парите ще цъфти дори...
Опитните градинари винаги правят...
Защо листата на орхидеята пожълтяват...
Опитните градинари садят подправки...

Последни новини