Кога ноктите издават диабет?

12432

Неблагоприятните промени в състоянието на ноктите могат да бъдат причинени от процеси, присъщи на диабет и хронично високи нива на кръвната захар.

Високата кръвна захар, която е характерна за диабета, е свързана с развитието на много опасни заболявания и хормонални промени. Хипергликемията повишава риска от увреждане на кръвоносните съдове, които снабдяват нервите с хранителни вещества, а също така стимулира растежа на дрождите в различни части на тялото.

Кога и как ноктите издават диабет?

Експерти от клиника Mayo предупреждават, че гъбичната инфекция на ноктите може да бъде един от ранните симптоми на диабет.

Това е най-евтината храна, която сваля кръвната захар

Гъбичните инфекции на ноктите възникват, когато бактериите, типични за потните крака, се разпространят в кератина на ноктите. Това води до обезцветяване на нокътната плочка, чупливост, напукване или дори отделяне от нокътното легло. Гъбичните инфекции засягат предимно ноктите на краката, но в около 20 на сто от случаите могат да се появят и по ноктите на ръцете. Затова изброените признаци трябва да се следят чрез редовно и внимателно оглеждане на всички нокти на крайниците, подчертават специалистите. 

Лекарите също така препоръчват да носите удобни обувки и да поддържате краката си възможно най-чисти и сухи. 

При наличието на гъбична инфекция или рани, които не зарастват дълго време, препоръчително е изследване на нивата на кръвната си захар. Липсата на лечение предоставя възможност на инфекцията да се разпространи.

Учени: Яжте този зеленчук и не е нужно да приемате лекарства за кръвната захар

Важно: Статията има единствено информативен характер и не може да се използва за самодиагностика, както и като заместител на квалифицираното медицинско мнение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Ползите от постите и гладуването...
Лекар разкри защо кофеинът е най-опасен...
Дънов съветва: Как да разберем,...
Напитката, която пречиства кръвта...
Какво ще се случи с тялото, ако...
Червените или зелените? Кои чушки...
10 доказани ползи за здравето...
9 причини защо всички в последно...
Лекар: Този чай вреди на черния...
Лекар: Никога не слагайте това...
Чаят, който трябва да пиете всяка...
Лекар: НЕ яжте тези храни при настинка...

Последни новини