Александър Николов по казуса Gemcorp: Търси се под вола теле за политически дивиденти

3897
Александър Николов по казуса Gemcorp: Търси се под вола теле за политически дивиденти
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Бившият енергиен министър Александър Николов коментира пред bTV сагата Gemcorp, като заяви, че се търси под вола теле за политически дидивиденти и това ще е петно за България. Той бе изслушан на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума между България и компанията за инвестиция в зелена енергия от 1 млрд. долара.

Николов бе призован в качеството си на бивш представител на изпълнителната власт заради документът подписан и прекратен в рамките на няколко месеца след съмнение, че в сделката опосредствано участват руски фирми. "Ние отидохме да си свършим работата не за конкретна компания. Отидохме да си свършим работа за всички потенциални инвеститори и имаше реакция от всички. Лъжа е, че българската енергетика ще зависи от някой. Всички компании, с които сме разговаряли, са били приветствани ако имат позитивни намерения за България. В неангажиращ документ се изразяват намерения", заяви бившият енергиен министър.

Александър Николов: Скандалът с Gemcorp е измислен, за да мине под контрол енергетиката

"Скандал с Gemcorp няма, той се създаде от една малка група от хора, оправдаваща невъзможността си да свършат нещо през последните 12 г...

Tой обясни, че е имало среща в САЩ с много компании. "Gemcorp изрази намерения вследствие на покана от страна на IP3. В САЩ направихме срещи с много компании. Инвестиционната рамка в България се променя поради много проста причина. Българската енергетика беше представена като карта и като възможности на всички потенциални инвеститори. Имаше реакции от всички. Търси се под вола теле за политически дивиденти“, обясни още той.

ОЩЕ: Реалното прекратяване на меморандума с Gemcorp ще е след около 2 седмици

По повод доклада от ДАНС, който съобщава, че има връзка с руски капитали и олигарси, Александър Николов обясни: „Докладът от ДАНС е изчетен на заседание на МС, на което е взето решение да бъде прекратен меморандумът. Предварителният доклад е изпратен отдавна и е показано, че след 2017 или 2018 година, няма каквато и да било свързаност с руски лица. Вторият доклад е така или иначе безпредметен. Аз съм го казвал на МС. В смисъл аз съм против прекратяването на подобни документи и против целия шум, който се вдигна, защото това е петно за инвестиционната среда в България. Поради тази причина времето, в което аз бях отговорен за сектора, е приблизително 8 месеца. Времето на текущия служебен кабинет е вече 5 месеца. Много лесно може да се сравни какви са инициативите по инвестициите, какви са отговорите на потенциални партньори и какво е финансовото състояние и каква е разходната част на енергетиката“, коментира още Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика