НА ЖИВОВойната в Украйна

Александър Николов по казуса Gemcorp: Търси се под вола теле за политически дивиденти

3508

Бившият енергиен министър Александър Николов коментира пред bTV сагата Gemcorp, като заяви, че се търси под вола теле за политически дидивиденти и това ще е петно за България. Той бе изслушан на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума между България и компанията за инвестиция в зелена енергия от 1 млрд. долара.

Николов бе призован в качеството си на бивш представител на изпълнителната власт заради документът подписан и прекратен в рамките на няколко месеца след съмнение, че в сделката опосредствано участват руски фирми. "Ние отидохме да си свършим работата не за конкретна компания. Отидохме да си свършим работа за всички потенциални инвеститори и имаше реакция от всички. Лъжа е, че българската енергетика ще зависи от някой. Всички компании, с които сме разговаряли, са били приветствани ако имат позитивни намерения за България. В неангажиращ документ се изразяват намерения", заяви бившият енергиен министър.

Tой обясни, че е имало среща в САЩ с много компании. "Gemcorp изрази намерения вследствие на покана от страна на IP3. В САЩ направихме срещи с много компании. Инвестиционната рамка в България се променя поради много проста причина. Българската енергетика беше представена като карта и като възможности на всички потенциални инвеститори. Имаше реакции от всички. Търси се под вола теле за политически дивиденти“, обясни още той.

ОЩЕ: Реалното прекратяване на меморандума с Gemcorp ще е след около 2 седмици

По повод доклада от ДАНС, който съобщава, че има връзка с руски капитали и олигарси, Александър Николов обясни: „Докладът от ДАНС е изчетен на заседание на МС, на което е взето решение да бъде прекратен меморандумът. Предварителният доклад е изпратен отдавна и е показано, че след 2017 или 2018 година, няма каквато и да било свързаност с руски лица. Вторият доклад е така или иначе безпредметен. Аз съм го казвал на МС. В смисъл аз съм против прекратяването на подобни документи и против целия шум, който се вдигна, защото това е петно за инвестиционната среда в България. Поради тази причина времето, в което аз бях отговорен за сектора, е приблизително 8 месеца. Времето на текущия служебен кабинет е вече 5 месеца. Много лесно може да се сравни какви са инициативите по инвестициите, какви са отговорите на потенциални партньори и какво е финансовото състояние и каква е разходната част на енергетиката“, коментира още Николов.

Александър Николов: Скандалът с Gemcorp е измислен, за да мине под контрол енергетиката

"Скандал с Gemcorp няма, той се създаде от една малка група от хора, оправдаваща невъзможността си да свършат нещо през последните 12 г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

ДСБ: Служебните правителства...
Радев: България осъжда смъртоносното...
Петков в отговор на Борисов за...
Министър Шишков сподели каква...
Румен Петков: 1/3 от купените...
Започва ли голямото обединение...
Борисов: Кирил, Асен и Христо...
Бойко Борисов призова Северна...
Пеканов: ЕК търси начин да предоговори...
Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...

Последни новини