Александър Николов: Скандалът с Gemcorp е измислен, за да мине под контрол енергетиката

3448
Александър Николов: Скандалът с Gemcorp е измислен, за да мине под контрол енергетиката
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Скандал с Gemcorp няма, той се създаде от една малка група от хора, оправдаваща невъзможността си да свършат нещо през последните 12 години". Това заяви пред БНР бишият енергиен министър от "Има такъв народ" в правителството на Кирил Петков - Александър Николов.  

Той обясни създаването му с наличието на големи финансови ресурси в този сектор. "Контролът над енергетиката е контрол над цялата икономика и социалния живот, както и на това, което би се случило на следващите избори. Лъжеговоренето стана стандарт в медиите. Не се прави разлика между документ, на който пише на първа страница, че е неангажиращ, с такъв, който е ангажиращ. Служебният министър използва същите опорки, при положение, че не се дават никакви данни", посочи Николов.  

Николов коментира също твърдението на Росен Христов, че дерогацията, която ни е дала ЕК за руския петрол, предвижда износ на произведените от него продукти. "Когато говорителят на ЕК излезе и каже няколко пъти, че не е така, но ние си имаме една малка губерниийка и сме решили, че ще си правим каквото си искаме, е обидно. Да се защитават корпоративни интереси и "Лукойл", при положение, че те не казват колко процента от петрола, който преработват е руски и какви са плановете за трансформация. Дерогацията цели да даде време на компанията да преработва петрол, който не е руски".  

Той обясни, че цените на енергийните ресурси у нас са най-ниски в ЕС, а причина за това са структурите на акцизите и митата.

Николов коментира и твърденията на Росен Христов - министър на енергетиката в служебното правителство, който казва, че меморандумът не е прекратен. "Той казва неща, които след 12 часа се променят точно по обратен начин. Повече от 7 месеца съм бил министър, преди това 3 месеца зам.-министър и моля всички медии да намерят дали има тема, по която съм си променил мнението. Този човек е използван многократно, за да повтаря кухи и безсмислени политически тези, за да валидира политически скандал", изтъкна бившият енергиен министър. 

"През февруари 2022 година бяхме на посещение в САЩ и имахме срещи с множество инвеститори. След тях се случиха много неща в България. "АйПи 3" търсеше финансов партньор, който да реализира технологични и корпоративно неангажиращи документи с държавата в България. Компанията идентифицира "Джемкорп" като финансов партньор. Всеки енергиен проект е тежка инвестиция. В "АйПи 3" има бивши посланици на САЩ, представители на армията и на други военни структури. В компанията се разработват някои от най-сензитивните технологии, които скоро ще бъдат предлагани в енергийния сектор. Когота такава компания идентифицира партньор, филтърът и цедката, която трябва да минете, е сериозна. Естественият процес е да дадеш възможност на тази компания да реализира инвестиционна дейност в България, която съдейства за трансформацията на сектора", обясни Николов.  

Николов напомни казаното от изпълнителния директор на "Джемкорп", според когото писма за инвестиционни намерения са входирани в няколко институции. Бившият министър на енергетиката обясни още, че е проявен интерес и към Топлофикация – София.  

България като нетен износител генерира огромни средства. Заради водената политика в България обаче сектора от водещ ще се превърне в средняшки.

Александър Николов определи като "неграмотно съставена конструкция" твърдението, че правителството на Кирил Петков е заложило в Плана за възстановяване и устойчивост намаляване на емисиите с 40% до 2026 година, което няма как да стане без затваряне на въглищните централи, каза той.  

"Намаляването на въглеродните емисии ще се случи от само себе си. Технологията, която в момента се развива и прилага вече на навън, ще позволи това да се случи. Две трети от въглищните централи са корпоративно управлявани – ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 имат план за модернизация. Въглеродните им емисии ще изглеждат по различен начин", добави Александър Николов. 

Това, което застрашава работниците в мините в старозагорския регион, е една пропагандна конструкция от бюджета, която предвижда компенсация за бизнеса в размер на 200 лева, обясни още той.  

Още: Десислава Трифонова: ПП се опитаха да дадат цялата енергетиката на една офшорна компания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика