Алиансът за развитие на творческите сили алармира, че все още няма приета Национална стратегия за културата

729
Алиансът за развитие на творческите сили алармира, че все още няма приета Национална стратегия за културата
Снимка: Алианс за развитие на творческите сили

Разработването и приемането на Национална стратегия за развитието на българската култура е крайно належащо за планирането и управлението във всички области на културата. Този практически документ, който ще очертае проблемите в сферата и ще съдържа възможни решения, продължава да не е в дневния ред на политическите фигури.

След 1990 година общо 26 министри са заемали поста на министър на културата, но въпреки това, повече от 30 години по-късно, България все-още няма приета Национална стратегия за култура. Бездействието от страна на българските власти стана причина и за откриването на наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия, поради това че директивите за авторските права и за радио- и телевизионните програми все още не са транспонирани в българското законодателство.

Творческите индустрии по добавена стойност са едни от най-устойчивите при икономическа криза сектори. Гарантирането на развитието на културата и зачитането на правата на авторите на творческо съдържание на всички нива- държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица, би допринесло за мигновен подем и стабилност на средата, като ключов елемент на икономиката и просперитета на гражданското общество. Повишаването на разбирането, че културата е гаранция за формиране на ценностната система на бъдещите поколения ще отключи потенциала ѝ и ще върне страната ни на картата на развитите демократични общества.

Алиансът за развитие на творческите сили (АРТС) е обединение на организациите МУЗИКАУТОР, ФИЛМАУТОР, АРТИСТАУТОР, АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОТОГРАФИ и АСОЦИАЦИЯТА НА ФИЛМОВИТЕ ПРОДУЦЕНТИ, които управляват правата и се грижат за интересите на творците в сферата на музиката и аудиовизуалното изкуство. Във фокуса на АРТС са изсветляването на сектора, свързан със създаване и ползване на творческо съдържание, ясните правила и коректни взаимоотношения с различните видове ползватели на произведения на изкуството и справедливите авторски възнаграждения за творците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com