Американският вицепрезидент заплаши Ким Чен Ун с "виж какво стана в Либия"

2040
Американският вицепрезидент заплаши Ким Чен Ун с "виж какво стана в Либия"
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако Пхенян не се откаже от ядреното оръжие, в КНДР ще се случат събития подобни на тези, които се разиграха в Либия и доведоха до падането на режима на Муамар Кадафи. Това заяви американският вицепрезидент Майк Пенс в интервю за телевизия Fox News.

"За Ким Чен Ун ще бъде голяма грешка да мисли, че може да си играе с Доналд Тръмп", подчерта Пенс, говорейки за възможната отмяна на планираната за 12 юни среща в Сингапур. На въпрос дали Тръмп е готов при необходимост да се откаже от тази среща, вицепрезидентът отговори: "Без съмнение, може. Надяваме се на по-добро. Наистина се надяваме, че Ким ще се възползва от възможността да се откаже от програмата за разработване на ядрено оръжие и ще го направи по мирен начин".

В САЩ се страхуват, че Ким Чен Ун ще извърти номер на Тръмп

Властите в Северна Корея са се върнали към предишната си твърда линия на поведение, смятат в американската администрация, според източн...

"Миналата седмица имаше някои разговори за либийския модел", напомни в тази връзка Пенс. "И президентът даде ясно да се разбере, че това ще приключи така, както приключи в Либия, ако Ким Чен Ун не сключи сделка", добави той. На репликата на журналиста, че тези думи на Тръмп биха могли да се оценят като заплаха по адрес на Пхенян, Пенс отговори: "Мисля, че това е по-скоро факт".

"Президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че под неговото лидерство САЩ няма да търпят ситуация, при която севернокорейският режим разполага с ядрено оръжие и балистични ракети, които заплашват САЩ и нашите съюзници", добави американският вицепрезидент. Той не изключи, че САЩ могат да прибегнат до военна сила. "Ясно дадохме да се разбере, че ще продължим да оказваме дипломатически и икономически натиск върху Северна Корея, разглеждат се всички варианти за постигането на тази цел", заяви той.

Тези оценки на Пенс отчасти се разминават с изявленията на самия Тръмп. По време на неотдавнашната си среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Тръмп каза, че САЩ нямат планове за свалянето на властта в КНДР подобно на това, което се случи преди няколко години в Либия с режима на Кадафи.

"Либийският модел е напълно различен от модела, който имаме, когато мислим за КНДР. Ние опустошихме Либия, тази страна беше унищожена. Нямаше сделки, предвиждащи запазването на Кадафи на власт", заяви тогава стопанинът на Белия дом.

Белият дом все още се надява за среща между Тръмп и Ким Чен Ун

Белият дом "все още се надява", че срещата на върха между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com