Международни

Американските страхове от рецесия може да се окажат преувеличени

1850

Новините за свиването на икономиката на САЩ пред първите две тримесечия на годината доведоха до твърдения за изпадане в рецесия. Тези страхове обаче може да се окажат преувеличени.

На пръв поглед схващанията за изпадане в рецесия са напълно логични. От 1948 г. насам случаите на две последователни тримесечия, в които се отбелязва отрицателен ръст на БВП в САЩ, са ясен индикатор за изпадане в рецесия.

Тези твърдения обаче са обект на диспут откакто данните за свиването на икономиката на САЩ през второто тримесечие на годината излязоха на 28 юли. Данни, публикувани през последните 10 дни показват, че предположенията изпадане в рецесия са най-малкото прибързани, пише CNN.

Разбира се, свиване в икономиката съществува, но спадовете не са толкова големи, а и съществуват някои ясни индикатори, които са доказателство, че заключенията са прибързани, които биват:

• Разкритите нови работни места извън селскостопанския сектор са 528 000 през юли;

• Равнището на безработица падна до 3.5%, което е най-ниското ниво от 1969 г. насам;

• Инфлацията в САЩ през юли се забави повече от очакваното;

Цените на бензина паднаха под 4 долара за галон (близо 3.8 литра - бел. ред.) за първи път от март;

• Потребителските настроения в САЩ отскочиха от рекордно ниските нива;

• Фондовият пазар отчете най-дългата си седмична серия на ръстове от ноември 2021 година.

Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics, твърди с увереност, че икономическото възстановяване на САЩ продължава.

„Това не е рецесия. Дори не споделя същата вселена като рецесията“, казва Занди. „Очевидно е погрешно да се твърди, че е така“, добавя той.

Занди казва, че единственото нещо, което е индикатор за рецесия, са последователните тримесечия на свиване на икономиката. Все пак той прогнозира, че тези спадове на БВП няма да продължат вечно. Съществуват и ранни индикатори, че ще бъде отбелязан положителен темп на растеж още през това тримесечие.

Разбира се, това не значи, че икономиката е стабилна и се намира извън опасност – инфлацията все още остава висока.

Риск от изпадане в рецесия все още съществува, особено в следващите две години, когато икономиката ще усети ефектите от вдигането на лихвите от страна на Фед.

Възможно е икономиката да изпадне в затруднение и през следващите месеци и икономистите от Националното бюро за икономически изследвания, в крайна сметка да обявят, че САЩ да се окажат изпаднали в рецесията още в началото на 2022 гoдина. Засега обаче е твърде рано да се потвърди дали това е така.

Пазар на труда

Най-солидното доказателство, че най-голямата световна икономика все още не е изпаднала в рецесия е, че безработицата в страната спада до рекордно ниските нива отпреди пандемията, когато бе ударен 50-годишен минимум. Разкритите нови работни места извън селскостопанския сектор са се увеличили с 528 000 през юли.

Икономика, изпаднала в рецесия, не отбелязва над половин милион разкрити нови работни места в рамките на месец.

„Не мисля, че нещо в данните, сочещи къде се намира в момента икономиката, съответства на това, което обикновено смятаме за рецесия“, казва Брайън Дийс, директор на Националния икономически съвет на Белия дом.

Пазарът на труда, сам по себе си, е във възход. Това може да се превърне в проблем през идните месеци, защото Фед повишава агресивно лихвените проценти. В случай на ниска безработица, съществува риск Федералният резерв да натисне толкова силно спирачките на повишаването на лихвите, че да забави икономиката и да я тласне право в рецесия.

Инфлацията се забавя

Усещанията са, че най-лошото, що се касае инфлацията, вече е отминало. Най-сериозният двигател на инфлацията – цените на бензина, най-накрая бележат солиден спад. Средната цена за бензина отбеляза спад от над 1 долар, след като достигна рекордните 5.02 за галон в средата на юни.

Освен цените на бензина, цените на другите горива също падат, като по този начин се намалява натискът върху икономиката. Охлаждането на енергийните пазари през юни доведе до обещаващи стойности на инфлацията и се очаква подобен, ако не и по-добър развой през август.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 8.5% на годишна база. За сравнение ръстът през юни се равнява на 9.1% и удря четиридесетгодишен връх, показват данните на Министерството на труда на САЩ, публикувани миналата седмица.

Инфлацията при цените на едро в САЩ се забави до 9-месечен минимум. Индексът на цените в производител - величина, която измерва динамиките в цените на едро в САЩ се забави с повече от очакваното през юли и спадна за първи път от началото на пандемията.

Данните за инфлацията не отразяват само по-ниските цени на енергията, но и облекчаване на проблемите във веригите за доставки.

Усещане за рецесия

Независимо дали икономиката е в рецесия или не, американците усещат тежестта на увеличаващите са разходи за живот. Заплатите, които трябва да посрещнат инфлацията, се свиват.

И въпреки че потребителските настроения, измервани от Мичиганския университет, отбелязват ръст за втори пореден месец, те остават близо до отчетените рекордно ниски нива.

Въпреки това, изпадането в рецесия би било много по-страшно за мнозина от сегашната ситуация.

Една рецесия вероятно ще доведе до загубата на милиони работни места. Тъй това би значило невъзможност за изплащане на ипотечни кредити и налагане на възбрана на много семейства.

Нито едно от тези неща не се случва все още. Ситуацията на пазара на облигации обаче предполага, че това може да се промени.

Кривата на доходност - спредът между 10-годишните държавни облигации и 2-годишните държавни облигации - остава обърната. В миналото това беше точен знак за рецесия и той е предшествал всяка рецесия от 1955 г. насам.

Като цяло последните икономически данни предполагат, че потенциалната рецесия може да е забавена, а не напълно отменена.

Въпреки, че рискът от рецесия през следващите шест до девет месеца изглежда да е намалял, рискът от изпадане в рецесия през следващите 12 до 18 месеца се е повишил, казва Занди.

„Шансовете за рецесия все още са високи“, заключава той.

Безработицата в САЩ падна до нивата отпреди пандемията

Работодателите в САЩ са наели повече служители през юли, отколкото бе първоначално прогнозирано. С това безработицата в страната спада ...

Етикети:

Още от Международни

Английската централна банка повиши лихвените проценти
Кристин Лагард: ЕЦБ трябва да спре инфлацията
Германия обмисля национализация на Uniper - най-големия вносител на газ
Цената на петрола тръгна нагоре
Етериум обнови системата си успешно, сваля потреблението на ток с близо 100%...
Кой е най-големият европейски инвеститор в Китай?

Последни новини

 • Зеленски: Путин съзнателно изпраща руските граждани на сигурна смърт (ВИДЕО)

  Украинският президент Володимир Зеленски отправи призив към руснаците във вечерното си обръщение, като предупреди, че Путин съзнателно "изпраща гражданите на смърт". Това се случи само няколко часа след като Русия прие закон за затягане на наказанията за доброволно предаване и дезертьорств...

 • НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.09. - Референдумите продължават, Байдън предупреди Русия

  Изминаха 7 месеца от старта на войната в Украйна. За тази половин година нещата на фронта постепенно стигнаха до състояние на равновесие. В Донбас линията на сблъсъци се установи в Донецка област, след като цялата Луганска област беше превзета от руската армия. В Херсонска област виси постоянната за...

 • Без особена промяна в данните за коронавируса у нас

  Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи леко като процент. 269 са новите заразени за 24 септември, като те бележат спад от 479 на дневна база, след като в предходния отчет бяха открити 748 случая. 35 от заразените или 13,01 на сто са деца....

 • Събират ли се ОТНОВО Мирела и Лефтеров в "Игри на волята"? (СНИМКИ)

  Всички знаем, че Мирела и Лефтеров от четвърти сезон на "Игри на волята" са бивши гаджета, приключили връзката си година преди началото на формата. Тази новина беше спомената от водещите Ралица и Димо още в първия епизод на предаването. В последните епизоди Лефтеров демонстрира загриженост към Мире...

 • Крехко свинско месо в специален сос на тиган

  Може би има стотици начини, по които е възможно да приготвим месо, но ние ще се спрем на традиционен, но изпитан метод за свински пържоли на тиган. В тази рецепта те ще бъдат подправени с интересни и не толкова традиционни подправки, а накрая от наличното в кухнята ще направим сос, в който те да се...

 • Съвет за всяка зодия за днес, 25 СЕПТЕМВРИ

  Овен Имате сериозни проекти, семейни връзки и подкрепата на половинката ще гарантират добрите печалби.  Телец Група Телци сякаш се безпокоят повече за близки и домашни задължения, пречките ще бъдат преодолени от само себе си и вечерта ще си отдъхнат.  Това са най-лъжливите зодии. Пазет...

 • 12 късметчета с кафето ти за днес, 25 СЕПТЕМВРИ

  1. Кажете на някого Обичам те. 2. Животът е като представление – в него най-често най-лошите измежду хората заемат най-добрите места. Това са най-лъжливите зодии. Пазете се от тях! 3. Може да се устои на всичко, само не и на добротата. 4. Помни, че твоят характер е твоята съдба. 5. Помага...

 • В Браила е създадено Българското книжовно дружество, трансформирано по-късно в БАН

  Основаването на Българското книжовно дружество (БКД) става на учредително събрание в рамките на 5 дни – от 8 до 12 октомври нов стил (26 – 30 септември стар стил) 1869 г. в къщата на Варвара Хадживелева, Браила, Румъния. БКД е учредено като научно и литературно дружество,[9] т.е. има сми...

 • Кой има имен ден днес, 25 септември

  На 25 септември имен ден празнуват всички, които носят името Ефросина и Сергей. Най-оригиналните пожелания за имен ден Имени дни през септември 2022 година През петия век живял в Александрия един добър християнин на име Пафнутий. Той бил твърде богат, уважаван заради благородството си от всички. ...

 • Кои са любовните проблеми на всяка зодия?

  Хората с еднакъв зодиакален знак имат общи черти на характера, които най-често забелязваме при човешките взаимоотношения. Затова днес ще поговорим за слабите места на отделните зодии в любовен аспект. Овен Очаквате да сте постоянно обичани и обгрижвани, но не давате същото на половинката си. Твърд...

 • Зодиите, които обръщат гръб на човек, който ги предаде

  Прошката е нещо, което не всеки може с лесна ръка да даде. В живота ни се сблъскваме с фалшиви приятелства, с предателства и най-различни перипетии, които ни променят. Да се разделиш с даден човек, независимо какви са били отношенията ви, никога не е лесно решение. Осъзнавате, че вече той няма да бъ...

 • Какво да направите, за да спечелите мъж носител на зодия Дева?

  Представителите на зодия Дева са родени в периода между 23 август и 23 септември. Днес обаче на фокус поставяме мъжкото съсловие и помагаме на дамите да разберат малко повече за потайните мъже от този знак. Ако искате връзка с мъж Дева, то със сигурност трябва да сте наясно с някои черти от характер...

 • Комбинацията между тези зодиакални двойки може да бъде унищожителна

  Дори и знанията ни относно астрологията да са минимални, всеки от нас е наясно, че има зодии, които са перфектни заедно или други, които не се понасят особено. Но има и такива, които не си подхождат до такава степен, че съберат ли се могат да създадат само унищожителни проблеми един за друг. Опусто...

 • 4 зодии, които нямат добра връзка с родителите си

  Конфликтът между родителите и детето е повтарящ се и преобладаващ проблем. Има хора, които не са особено свързани с родителите си. Такива личности може дори да вярват, че нямат силна връзка с родителите си. Изглежда има смисъл семейните връзки понякога да стават напрегнати, защото често се основават...

 • Още в магазина ще разберете дали яйцата са пресни, ако направите това

  Яйцата са здравословен и питателен продукт, който трябва да присъства в диетата ни. Но за да извлечем максимална полза от тяхната консумация, необходимо е те да са пресни и качествени.  Как да разберете, че яйцата са пресни още в магазина? Първо трябва да помиришете опаковката. Развалените яй...

 • Как да се опазим от хора, излъчващи негативна енергия?

  Хората могат да ни предадат от негативната си енергия и обикновено в такива моменти се чувстваме отпаднали, имаме главоболие, раздразнени сме без причина и т.н. Състоянието често си обясняваме с това, че може да са ни хванали “лоши очи”. Има редица начини, чрез които да избегнем отрицате...

 • Каква е първата мисъл на мъжа, когато жената плаче?

  В днешно време не е особено “модерно” да показваме емоциите си, а жените се превръщат във все по-самостоятелни и недостъпни. Но в даден момент проявяват “слабост” и показват емоциите си, които ако са скривани твърде дълго време, вероятно са съпроводени с плач и остри реакции....

 • Путин затяга наказанията за дезертьорство и отказ от участие в бойни действия

  Руският президент Владимир Путин подписа днес поправки, затягащи наказанията за дезертьорство, отказ от участие в бойни действия и доброволно предаване на противника с до 10 години затвор. Това става само дни след като нареди частична мобилизация, предава АФП, цитирани от БГНЕС. Обявяването на моби...

 • 700 задържани в Русия при протест срещу частичната мобилизация

  Руските власти задържаха в събота над 700 души на протести срещу частичната мобилизация, обявена тази седмица от президента Владимир Путин. Според независима мониторингова група OVD-Info най-малко 707 души са задържани в 32 града в Русия. Почти половината от тях са в Москва на митинги след частична...

 • Това са предметите, които носят късмет и щастие у дома

  На всеки от нас се е случвало да намери някакъв предмет на улицата. Доста често те може да са знаци от съдбата, които да ни подсказват за бъдещи събития в живота. Не винаги обаче те символизират красивото и успеха. Друг път пък е добре да ги приберем вкъщи, защото определено ще донесат щастие и късм...