Американските страхове от рецесия може да се окажат преувеличени

2561
Американските страхове от рецесия може да се окажат преувеличени
Снимка: iStock

Новините за свиването на икономиката на САЩ пред първите две тримесечия на годината доведоха до твърдения за изпадане в рецесия. Тези страхове обаче може да се окажат преувеличени.

На пръв поглед схващанията за изпадане в рецесия са напълно логични. От 1948 г. насам случаите на две последователни тримесечия, в които се отбелязва отрицателен ръст на БВП в САЩ, са ясен индикатор за изпадане в рецесия.

Тези твърдения обаче са обект на диспут откакто данните за свиването на икономиката на САЩ през второто тримесечие на годината излязоха на 28 юли. Данни, публикувани през последните 10 дни показват, че предположенията изпадане в рецесия са най-малкото прибързани, пише CNN.

Разбира се, свиване в икономиката съществува, но спадовете не са толкова големи, а и съществуват някои ясни индикатори, които са доказателство, че заключенията са прибързани, които биват:

• Разкритите нови работни места извън селскостопанския сектор са 528 000 през юли;

• Равнището на безработица падна до 3.5%, което е най-ниското ниво от 1969 г. насам;

• Инфлацията в САЩ през юли се забави повече от очакваното;

Цените на бензина паднаха под 4 долара за галон (близо 3.8 литра - бел. ред.) за първи път от март;

• Потребителските настроения в САЩ отскочиха от рекордно ниските нива;

• Фондовият пазар отчете най-дългата си седмична серия на ръстове от ноември 2021 година.

Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics, твърди с увереност, че икономическото възстановяване на САЩ продължава.

„Това не е рецесия. Дори не споделя същата вселена като рецесията“, казва Занди. „Очевидно е погрешно да се твърди, че е така“, добавя той.

Занди казва, че единственото нещо, което е индикатор за рецесия, са последователните тримесечия на свиване на икономиката. Все пак той прогнозира, че тези спадове на БВП няма да продължат вечно. Съществуват и ранни индикатори, че ще бъде отбелязан положителен темп на растеж още през това тримесечие.

Разбира се, това не значи, че икономиката е стабилна и се намира извън опасност – инфлацията все още остава висока.

Безработицата в САЩ падна до нивата отпреди пандемията

Работодателите в САЩ са наели повече служители през юли, отколкото бе първоначално прогнозирано. С това безработицата в страната спада ...

Риск от изпадане в рецесия все още съществува, особено в следващите две години, когато икономиката ще усети ефектите от вдигането на лихвите от страна на Фед.

Възможно е икономиката да изпадне в затруднение и през следващите месеци и икономистите от Националното бюро за икономически изследвания, в крайна сметка да обявят, че САЩ да се окажат изпаднали в рецесията още в началото на 2022 гoдина. Засега обаче е твърде рано да се потвърди дали това е така.

Пазар на труда

Най-солидното доказателство, че най-голямата световна икономика все още не е изпаднала в рецесия е, че безработицата в страната спада до рекордно ниските нива отпреди пандемията, когато бе ударен 50-годишен минимум. Разкритите нови работни места извън селскостопанския сектор са се увеличили с 528 000 през юли.

Икономика, изпаднала в рецесия, не отбелязва над половин милион разкрити нови работни места в рамките на месец.

„Не мисля, че нещо в данните, сочещи къде се намира в момента икономиката, съответства на това, което обикновено смятаме за рецесия“, казва Брайън Дийс, директор на Националния икономически съвет на Белия дом.

Защо силният долар се превръща в проблем за света?

Силният долар е изключително добра новина за американския турист, който посещава Европа, но лоша за всички страни по света. Зелените п...

Пазарът на труда, сам по себе си, е във възход. Това може да се превърне в проблем през идните месеци, защото Фед повишава агресивно лихвените проценти. В случай на ниска безработица, съществува риск Федералният резерв да натисне толкова силно спирачките на повишаването на лихвите, че да забави икономиката и да я тласне право в рецесия.

Инфлацията се забавя

Усещанията са, че най-лошото, що се касае инфлацията, вече е отминало. Най-сериозният двигател на инфлацията – цените на бензина, най-накрая бележат солиден спад. Средната цена за бензина отбеляза спад от над 1 долар, след като достигна рекордните 5.02 за галон в средата на юни.

Освен цените на бензина, цените на другите горива също падат, като по този начин се намалява натискът върху икономиката. Охлаждането на енергийните пазари през юни доведе до обещаващи стойности на инфлацията и се очаква подобен, ако не и по-добър развой през август.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 8.5% на годишна база. За сравнение ръстът през юни се равнява на 9.1% и удря четиридесетгодишен връх, показват данните на Министерството на труда на САЩ, публикувани миналата седмица.

Инфлацията при цените на едро в САЩ се забави до 9-месечен минимум. Индексът на цените в производител - величина, която измерва динамиките в цените на едро в САЩ се забави с повече от очакваното през юли и спадна за първи път от началото на пандемията.

Илон Мъск: Пикът на инфлацията мина, предстои умерена рецесия

По време на среща на акционерите на Tesla в четвъртък, присъстващите инвеститори зададоха въпрос на изпълнителния директор Илон Мъск ка...

Данните за инфлацията не отразяват само по-ниските цени на енергията, но и облекчаване на проблемите във веригите за доставки.

Усещане за рецесия

Независимо дали икономиката е в рецесия или не, американците усещат тежестта на увеличаващите са разходи за живот. Заплатите, които трябва да посрещнат инфлацията, се свиват.

И въпреки че потребителските настроения, измервани от Мичиганския университет, отбелязват ръст за втори пореден месец, те остават близо до отчетените рекордно ниски нива.

Въпреки това, изпадането в рецесия би било много по-страшно за мнозина от сегашната ситуация.

Една рецесия вероятно ще доведе до загубата на милиони работни места. Тъй това би значило невъзможност за изплащане на ипотечни кредити и налагане на възбрана на много семейства.

Инфлацията в САЩ се забавя повече от очакваното

Инфлацията в САЩ през юли се забави с повече от очакваното, което се дължи основно на по-ниските цени на енергията. Това, от своя стран...

Нито едно от тези неща не се случва все още. Ситуацията на пазара на облигации обаче предполага, че това може да се промени.

Кривата на доходност - спредът между 10-годишните държавни облигации и 2-годишните държавни облигации - остава обърната. В миналото това беше точен знак за рецесия и той е предшествал всяка рецесия от 1955 г. насам.

Като цяло последните икономически данни предполагат, че потенциалната рецесия може да е забавена, а не напълно отменена.

Въпреки, че рискът от рецесия през следващите шест до девет месеца изглежда да е намалял, рискът от изпадане в рецесия през следващите 12 до 18 месеца се е повишил, казва Занди.

„Шансовете за рецесия все още са високи“, заключава той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com