"Амнести": Всеки втори журналист в България е бил подложен на натиск през 2022 г.

1640
"Амнести": Всеки втори журналист в България е бил подложен на натиск през 2022 г.
Снимка: Getty Images

В България има влошаване на ситуацията с човешките права, а в медийната среда се наблюдават постоянни заплахи, тормоз и неправомерни съдебни дела от държавни служители и бизнесмени. Това са изводите в годишния доклад на международната неправителствена организация за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“.

Документът разглежда 156 държави през 2022 г. За България е отчетено, че свободата на медиите се е влошила "още повече".

„Поискаха цигари и го застреляха в главата“: Amnesty събра истории за убийства на цивилни край Киев

Правозащитната организация Amnesty International е събрала истории за убийства на цивилни в Украйна от руски военни. В своя нов доклад ...

У нас всеки втори журналист е бил подложен на неправомерен натиск, а всеки десети е бил заплашван със съд, пишат от организацията. Става въпрос за т.нар. дела-шамари – т.е. за сплашване на репортерите да не се задълбочават в определени теми.

Докладът цитира данни на Асоциацията на европейските на журналисти, като прави извод, че всичко гореизброено е имало "смразяващ ефект върху отразяването на събитията и е довело до повишено самонаблюдение и цензура".

"Журналистите и правозащитниците, живеещи извън столицата София, бяха особено уязвими към сплашване. Големите медии останаха под контрола на политици и олигарси, което допълнително подкопаваше редакционната независимост и ограничаваше достъпа до информация", пише в доклада на организацията.

ОЩЕ: „Под прицел" на АКФ: Историята на журналистката, която се изправи срещу Пеевски и Масларова

"Амнести" пише още, че големите медии продължават да бъдат контролирани от политици и олигарси, което "допълнително подкопава редакционната независимост и ограничава достъпа до информация".

На всеки 4 дни през 2022 г. е бил убиван по един журналист

Убийствата на журналисти и служители в медии са се увеличили с цели 50% през 2022 г. и са достигнали 86 в световен мащаб. Това означава...

Освен влошаване на състоянието на медийната свобода се отчитат и проблеми със спазването на правата на мигрантите. Посочва се, че мигранти често биват отблъсквани от граничната охрана.

ОЩЕ: "Пиехме вода от тоалетната": Бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец, Фронтекс знае (ВИДЕО)

"Амнести" съобщава за дискриминационни практики в областта на предоставянето на убежище, като молбите на граждани на някои държави, включително Афганистан, Алжир, Бангладеш, Мароко и Тунис се отхвърлят автоматично. Докладът отбелязва също, че много от украинските бежанци, приютени у нас, са напуслани страната вследствие на несигурната ситуация около системата за настаняване.

ОЩЕ: "Това е най-негостоприемната държава": Украинските бежанци бързат да се махат от България

Увеличават се и случаите на домашно насилие, а престъпления от омраза на хомофобска и трансфобска основа остават извън Наказателния кодекс.

СЕМ: Насилието над медиите е атака срещу постиженията на демокрацията

Съветът за електронни медии (СЕМ) разпространи позиция във връзка с посегателство срещу репортери по време на вчерашния протест срещу с...

От "Амнести Интернешънъл" пишат, че през миналата година парламентът е одобрил законопроект, с който се премахва утежняващото вината обстоятелство по делата за клевета, когато е по адрес на държавен служител. Новите текстове обаче бяха приети само на първо четене.

Отбелязва се още натискът над НПО-тата: "През ноември партия "Възраждане" предложи законодателство, което публично да заклейми хората и организациите, получили финансова подкрепа от чуждестранни източници, като "чуждестранни агенти", да ги глобява за неразкриване на чуждестранни дарения и да им забрани да извършват политическа или образователна дейност. Гражданските организации предупредиха, че такъв закон би накърнил свободата на изразяване и сдружаване", пишат от "Амнести".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com