Amnesty International обяви САЩ за опасна държава

2678
Amnesty International обяви САЩ за опасна държава
Снимка: Getty Images/Guliver

Правозащитната организация Amnesty International предупреждава онези, които планират да посетят САЩ, като ги призова да проявят максимална предпазливост поради опасността от масови стрелби и прекалено либералния режим за носене на огнестрелно оръжие, предаде БГНЕС.

"Amnesty International призовава хората по целия свят при пътуване в Съединените щати да проявят повишено внимание и да имат план за спешни случаи. Тези препоръки се издават в светлината на продължаващото високо ниво на насилие с оръжие в страната", гласи документ, публикуван на уебсайта на организацията.

Нова Зеландия вече иззема оръжията на гражданите си, като ги купупва

Десетки притежатели на оръжия в новозеландския град Крайстчърч започнаха да връщат оръжията си в замяна на пари. Това е първото от пове...

По-специално, организацията препоръчва да се избягват многолюдни места, "особено културни събития, храмове, училища и търговски центрове". Също така се препоръчва да бъдете много внимателни при посещение на бар, нощен клуб или казино.

"Поставяйки собствеността на оръжието над основните права на човека, американските власти съзнателно и систематично правят грешки на различни нива и игнорират своите международни задължения за осигуряване на правата и сигурността на хората", се казва в изявлението на Amnesty International.

Организацията отново призова за реформи в областта на притежаването и използването на огнестрелно оръжие, включително пълна проверка на биографията на купувача, разработване на национални правила за регистриране и издаване на лицензи, задължително обучение за използване на оръжия, забрана на продажбата на частни лица на оръжия с голям калибър и на автомати, както и задължително съхраняване на оръжията в сейф.

Припомняме, че най-големият противник на по-строгия режим за притежание на огнестрелно оръжие е Националната оръжейна асоциация на САЩ (НОА), обединяваща американските производители на оръжие. НОА има много сериозно политическо влияние и мнозина сенатори и конгресмени, предимно републиканци, дължат политическата си кариера именно на подкрепата на асоциацията, която парира всякакви по-сериозни законодателни инициативи за ограничаване на огнестрелните оръжия.

Тръмп предложи по-строг оръжеен контрол, но и мерки срещу "насилствената култура" включваща видеоигри

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи републиканците и демократите да се споразумеят за по-строг контрол на оръжията и да свържат то...

В статия отпреди 4 дни, The New York Times събира политически позиции на демократите и републиканците, като тези на вторите се въртят около мантрата, че за последните масови убийства - в Ел Пасо и Дейтън, основната вина е на "пълните с насилие видеоигри". Вестникът, обаче, изрично посочва, че такива видеоигри има и в много други държави, където обаче няма проблем с масови стрелби и огнестрелните оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com