НА ЖИВОВойната в Украйна

Ана Бърнабич: Сърбия възнамерява да върне свои войски в Косово

2371

Действията на косовския премиер Албин Курти доведоха на косъм от въоръжени сблъсъци, заяви днес сръбският премиер Ана Бърнабич, информира Танюг, цитирана от БГНЕС. Тя допълни, че съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН Сърбия има право да върне определен брой свои войски в Косово и смята да го направи.

Всичко, което Курти прави сега, предизвиква заплаха не само за сърбите, а и за албанците и за цяла Европа, каза Бърнабич.

"Това е политика от 19-и век. Много съм разтревожена и не можах да заспя снощи. Курти доведе всички нас, и сърби, и албанци, на ръба на войната. Но не го направи сам. Имаме пълно пренебрежение от страна на партньорите и ЕС, които не реагират или реагират чак когато сме на ръба на пожара", каза сръбският премиер.

Тя обвини мисиите на НАТО и ЕС КейФОР и ЕУЛЕКС, че не си вършат работата не само съгласно брюкселското, а и съгласно споразумението от Куманово, и че не защитават сърбите в Косово. "Поради това сме много близо и смятам, че днес президентът Александър Вучич ще даде повече информация за срещите му и съгласно Резолюция 1244 ще поискаме наши сили да се върнат в Косово. Защото КейФОР не си вършат работата и сърбите в Косово не могат да се чувстват в безопасност", каза Бърнабич.

ОЩЕ: Вучич: По-добре да ме убиете отколкото да ви предам Косово и Метохия 

Резолюция 1244 между другото предвижда връщането в Косово на до 1000 сръбски войници и полицаи при определени условия и за изпълнение само на определени задачи, като връзка с международните сили за сигурност, маркиране и разчистване на минни полета, поддържане на присъствие в сръбски исторически обекти и на ключови гранични пунктове. Сръбски войници и полицаи могат да се върнат за изпълнение само на тези задачи и само със съгласието и под наблюдението на КейФОР.

Това означава, че според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН няма възможност за изпращане на 1000 войници по друга причина освен гореспоменатите четири или без предварително споразумение.

Бърнабич: Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич заяви, че страната никога няма да признае независимостта на Косово. Тя направи това в интер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Балкани

Буяр Османи: Ескалацията между...
Президентът на Кипър идва на посещение...
Атина ще получи от Вашингтон 400...
Сняг и виелици блокираха пътища...
Стево Пендаровски: България...
Донев поиска от Ковачевски да...
Две цистерни с фосфорна киселина...
В Северна Македония ще блокират...
Османи: И ние, и българското правителство...
В Румъния откриха морска мина...
Е-тата влизат в менютата на румънските...
Ковачевски отрича в Северна Македония...

Последни новини