НА ЖИВОВойната в Украйна

Ана Бърнабич: Заради срамно изявление на ЕС Сърбия няма да участва в срещата на върха за Западните Балкани

3720

След такова срамно изявление на ЕС, поредно, Сърбия вече няма нужда да участва в срещи на върха за Западните Балкани. ЕС или ще зачита ценностите, които пропагандира, или Сърбия повече няма да има нужда да участва в този фарс, каза сръбският премиер Ана Бърнабич в правителствено съобщение, цитирано от БГНЕС.

Сръбският премиер реагира на изявлението на говорителя на Европейския съюз Петер Стано за назначаването на Ненад Рашич за министър в правителството на Косово.

„Тази реакция е срам за ЕС. Очаквахме да видим какво ще каже Съюзът за назначаването на Рашич и получихме поредното срамно изявление. Назначаването на Рашич е не само против Брюкселското споразумение, но е и против вота на хората, изразен на изборите, който е най-важният вот“, посочи Бърнабич. „Отново питам – след 10 години Прищина не изпълни Брюкселското споразумение, по което ЕС е гарант, след като тази година на сърбите от Косово и Метохия на два пъти беше отказано правото да гласуват, на което ЕС реагира с едно изречение в доклада за напредъка и след това с назначаването на Рашич, Прищина продължава да игнорира ясно изразената воля на сръбския народ в Косово и Метохия, и затова питам ЕС - къде са тези европейски ценности, къде е демокрацията, къде изчезна върховенството на закона?

„За първи път Сърбия няма да присъства на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която ще се проведе на 6 декември в Тирана“, каза сръбският премиер в края на прессъобщението.

Говорителят на ЕС Петер Стано, реагирайки на назначаването на Ненад Рашич за министър на общностите в Прищина, заяви, че е жизненоважно Прищина да спазва всички необходими стъпки при назначаването на министри, представляващи общността, която не е мнозинство, предаде РТС.

От името на ЕС той призова и двете страни да работят в съответствие с обвързващите споразумения за диалог.

„Призоваваме двете страни спешно да работят за връщането на косовските сърби във всички косовски институции, в съответствие с обвързващите споразумения за диалог, а всички заинтересовани страни да се въздържат от всякакви действия, които биха довели до увеличаване на напрежението във вече крехката ситуация“ , подчерта Стано.

Ана Бърнабич: Сърбия остава на европейския път

Сърбия стои твърдо на европейския път и стратегическото решение на правителството, което ще бъде сформирано, е силно продължение на реф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Балкани

Македонският вътрешен министър:...
Пендаровски: Гоце Делчев е македонски...
Мицкоски обвини българските...
Драконовски мерки за сигурност...
Вучич: Не трябва да подценяваме...
Хърватската банка: Въвеждането...
Земетресение с магнитуд 4,1 разтърси...
Нарастват случаите на заразени...
Напрежение в сръбския парламент...
Румънски съд отново отказа освобождаване...
Земетресение от 4,1 по Рихтер...
Мицотакис: Гърция няма да достави...

Последни новини