НА ЖИВОВойната в Украйна

Анализ: Войната в Украйна показа, че ЕС и САЩ са забравили какво е да воюваш

15614

Запада се поколеба да подпише договори, необходими както за увеличаване на доставките на оръжия за Киев, така и за укрепване на собствената си бойна готовност, пише британското издание Financial Times. В резултат на това възникнаха проблеми с военнопромишления комплекс. Авторите на статията посочват две основни причини, поради които на Запада е толкова трудно да попълни своите арсенали.

Измина почти десетилетие от началото на конфликта в Украйна и съюзниците на Киев стават все по-загрижени относно увеличаването на производството на боеприпаси, докато собствените им запаси намаляват.

Залогът е не само продължаващото снабдяване на Украйна с необходимите оръжия, но и способността на съюзниците да демонстрират на противници като Китай, че имат индустриална база и способността да произвеждат достатъчно оръжия, за да създадат надеждна защита срещу възможна атака.

"Украйна ни напомни за нещо, което наистина има значение", каза главният закупчик на Пентагона Уилям Лаплант на неотдавнашна конференция в университета "Джордж Мейсън". "Необходимо е производство. Това е, което наистина има значение." 

Изпращайки повече от 40 милиарда долара военна помощ на Украйна, предимно от съществуващи запаси, министерствата на отбраната на НАТО научиха, че спрените производствени линии не могат да бъдат пуснати отново за една нощ. Увеличаването на капацитета ще изисква инвестиции, които от своя страна изискват дългосрочни производствени договори. 

Съединените щати изпратиха на Украйна около 1/3 от противотанковите ракети Javelin и 1/3 една трета от противовъздушните ракети Stinger. Шансът да бъдат бързо заменени е малък. „Няма съмнение, че доставките за Украйна са оказали натиск върху нашия военнопромишлен комплекс“, каза заместник-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал. Още: Следващата зима ще е по-трудна за ЕС, но Русия ще загуби 1 трилион долара до 2030 година

Обединеното кралство вече се обърнало към не назована трета страна, за да попълни изразходвания си запас от противотанкови ракети NLAW. „Изправени сме пред наистина сурова реалност“, заяви през октомври министърът на въоръжените сили Джеймс Хипи.

Запасите от оръжия в много европейски страни са още по-оскъдни. За да достави 6 самоходни гаубици „Цезар” на Украйна, Франция трябваше да пренасочи датска поръчка. 

Има две основни причини, поради които е толкова трудно за западните страни да попълват арсенали, според служители на Министерството на отбраната и ръководители на корпорации. 

Първата е структурна. След края на Студената война страните пожънаха „дивиденти от мира“: те намалиха военните разходи, съкратиха военнопромишлените комплекси и намалиха материалните запаси. За борба с бунтовници и терористи вече не бяха необходими толкова тежки оръжия, колкото за сухопътни конфликти с висока интензивност.

Украйна опроверга тези изчисления. По време на ожесточените боеве в Донбас това лято Русия изразходва повече боеприпаси за два дни, отколкото британските военни имат изобщо. При такова разходване запасите на Великобритания ще стигнат само за една седмица, но европейските съюзници не са в по-добро положение, според доклад на базирания в Лондон мозъчен тръст Кралски съвместен институт за отбранителни изследвания. 

"Западът има проблем: капацитетът на военнопромишления комплекс е ограничен", каза бившият генерал-майор от австралийската армия Мик Райън. "Ако западните страни искат да възстановят развитието, производството и съхранението, ще е необходима силна програма за индустриално развитие." 

Втората причина е бюрократична. Правителствата говорят за увеличаване на военните бюджети. Въпреки това, на фона на икономическата несигурност, те не бързат да сключват многогодишни договори за доставка, въпреки че без тях предприятията не могат да ускорят производството.

Това е проблем на корпоративните финанси. Никоя компания няма да отвори втора производствена линия без дългосрочна сигурност. Ще бъде ли Русия заплаха след пет години? Ако отговорът е не, дали правителствата ще купуват оръжия както преди?

Тази несигурност продължава и от двете страни на Атлантическия океан, твърдят корпоративни ръководители. Шведската отбранителна и космическа компания Saab, която произвежда изтребителите NLAW и Gripen, казва, че преговаря с няколко правителства за нови поръчки, но подписването на договорите напредва бавно. Още: САЩ могат да останат световен полицай само като раздават оръжие без грешки

"Ако говорим за поръчки, свързани с Украйна, всъщност малко неща са се променили", каза главният изпълнителен директор на Saab Микаел Йохансон. "И не съм сигурен какво ще се промени. Така или иначе договорите се сключват доста бавно."

Британската BAE Systems също е "в преговори" с правителството на Обединеното кралство за производство на редица боеприпаси, докато американските военни компании се оплакват, че няма "ясни сигнали" от Вашингтон за по-нататъшно търсене. 

„Те са в ситуация Къде са парите?“, каза Марк Канчаан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. 

Главният изпълнителен директор на Northrop Grumman Кати Уордън каза, че Пентагонът, с неговия „сигнал за силно нестабилно търсене“, който прозвуча едва след като конфликтът в Украйна изчерпа запасите, не е устойчив модел за продуктивни инвестиции.

В същото време някои отбранителни предприятия вече са достигнали пълен капацитет, като са установили денонощна работа на смени. 

„Ако имаме ясно разбиране за търсенето, ние сме готови да финансираме разширяването на производствения капацитет“, каза Франк Сейнт Джон, главен оперативен директор на Lockheed Martin Corporation, която произвежда артилерийските ракетни системи HIMARS и Javelin.

Западни служители твърдят, че доставките за Украйна не са подкопали бойната готовност на Запада, тъй като недостигът на руски оръжия е много по-сериозен. Твърди се, че Москва трябва да закупи артилерийски снаряди и дронове от Северна Корея и Иран.

Докато има почти консенсус в рамките на НАТО, особено в Европа, за укрепване на отбранителната индустрия, компаниите могат да действат само с договорна подкрепа.

"Договорите имат значение. Нужни са пари", казва Ла Плант от Пентагона. "След като отбранителната индустрия разбере, че сме готови да инвестираме, те ще го направят, това е тяхна работа. 

Превод: Ганчо Каменарски

Анализ: Как ще свърши това в Украйна - въпросът, който САЩ трябва да си зададат

Докато в САЩ все още се обсъждат победителите и губещите от междинните избори, битка с високи залози бушува в последната сесия на Конгр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Пророческите предупреждения...
Скептицизъм от Германия: Резултатът...
"Научна фантастика": Експерти...
Анализ: Голямата заблуда за екологичната...
Анализ: Приоритет на САЩ не е войната...
Защо в България пак ехти "Македонияяяя!"...
Може ли Украйна наистина да се...
Хърватски анализ: Рискува ли...
САЩ нямат оръжие за Украйна, опразват...
Politico: Недостигът на лекарства...
Лондон планира как да опази британските...
Германия и Франция проумяват...

Последни новини