Андрей Арнаудов, Ники Кънчев и Хилда Казасян учредяват ново движение

6951
Андрей Арнаудов, Ники Кънчев и Хилда Казасян учредяват ново движение
Снимка: БГНЕС

Популярни лица от екрана, съвместно с избрани от тях експерти ще се борят за запазване на националното ДНК чрез неправителствена организация със същата абревиатура.

Движение за национална кауза (ДНК), идеята за което е на телевизионния водещ и продуцент Андрей Арнаудов, ще се бори с неполитически инициативи за стимулиране на раждаемостта и детското здравеопазване, ново отношение към българите зад граница, развитие на регионите чрез преразглеждане на спрени по екологични причини проекти и по други въпроси, които тепърва ще се уточняват.

На специална пресконференция Арнаудов, водещият и журналист Ники Кънчев и певицата Хилда Казасян дадоха само заявка за учредяването на неправителствената организация, което ще се осъществи през май месец.

„Цял живот живея с идеята, че съм националист. Сега започвам нещо важно в моя живот”, заяви Арнаудов, който определи начинанието като „хоби” и „вид мисия” на добре познати лица, които нямат никакво желание да го превръщат в политическо движение.


България винаги е имала някаква национална кауза – Освобождението, обединението на българските земи, за някои хора комунизма, после демокрацията, присъединяването към Запада. От 10 години нямаме кауза, обясни Арнаудов.

„Ние ще изчезнем и това не вълнува хората”, каза още той, визирайки българската нация.

Неправителствените организации имат минусите хората да не знаят кой е в тях и винаги да са против. Новото начинание на Арнаудов решава тези въпроси чрез присъствието на известни личности и каузата „спасение на нашето ДНК”.

„Изобщо не се замислям да дам алтернатива на дъщеря ми да остане в България. Това е плашещо”, обясни мотивите да се включи в начинанието певицата Хилда Казасян, предаде БГНЕС.

Според Казасян „и на ученик е ясно”, че „единственият път извън тинята е туризма” и спирането на проекти „за десетки милиони” по екологични причини е „цинично”.

Преразглеждането на спрените туристически проекти с експертна помощ ще и основната мисия на певицата, която призна, че въпреки категоричното си мнение за „конкретни проекти” най-напред ще се допита до експерти относно тях. Все още не е ясно кои точно ще са тези експерти.

"Не намирам за екология да си поставяш палатките сред нищото и после да чистят с моите данъци", изрази друга позиция Казасян.

Участието на Ники Кънчев ще се отнася до точката с раждаемостта и детското здравеопазване.

„Аз съм космополит, а не националист като Андрей”, поясни Кънчев, но уточни, че движението цели да покаже и че хора с различни разбирания могат да са част от него.

„Вярваме, че дори без да участваме в политиката, нашета обществена енергия може да бъде използвана в различни полезни за нацията инициативи”, допълва се в разпространения предварителен манифест на ДНК.

Организацията възнамерява да организира обществени кампании в три основни насоки – стимулиране на раждаемостта, ново отношение към българите зад граница и стимулиране на регионите.

Първата ще бъде преследвана не толкова с предложения за законодателни инициативи, колкото с медийни кампании.

По втората, голям проблем според Арнаудов е, че България няма никакво отношение към българите зад граница.

„Като човек обикалял десетки пъти Македония и говорил с македонски българи от целия свят, съм виждал хора, които плачат, че България не им обръща никакво внимание”, каза още водещия и продуцент.

Арнаудов цитира правилната политика в това отношение на Унгария, „която има нашата съдба – да загуби 2 световни войни и да граничи отвсякъде със себе си."

"През последните 5 години там са дали 800 000 паспорта на унгарци в околните държави – Украйна, Сърбия. Орбан дава за 3-то дете, родено в Унгария, премия от 33 000 евро. Това е национален приоритет”, цитира Арнаудов мерките на правителството на Виктор Орбан.

Основна цел на новото сдружение е и „активно включване на българския бизнес в голямата кауза на ДНК”.

„Има много белези, че социално отговорният бизнес в България се развива”, заяви Ники Кънчев.

Частният бизнес би ни се доверил като известни хора, но за него важно е да има млади хора в България, обясни Арнаудов.

В този смисъл същинската дейност на ДНК ще започне от третата точка – развитието на регионите.

Съвместно с „независими експерти”, които на този етап не се уточняват докрай, сдружението ще изработи „Зелена карта” на България. Тя ще включва замразените инвестиционни проекти, които ще бъдат преоценени от потърсените от ДНК специалисти.

„Съгласни сме с тезата, че в началото на прехода беше унищожена голяма част от българската природа. В момента обаче се намираме в другата крайност – забранили сме всякаква инвестиционна активност, а животът на лалугера е станал по-важен от живота на човека. Вярваме в добрите намерения на природозащитниците, но също така сме убедени, че трябва да бъде намерен баланс между техните интереси и интересите на хората”, заявяват от бъдещото НПО.

Хората от регионите вече не искат само голяма заплата, а забавление. Те могат да съберат 2 и 2 и да разберат дали един проект е добър, убеден е Арнаудов, който се консултирал по въпроса с „хора от бизнеса”.

Според телевизионния водещ трябва да се търси липсващата диалогичност и баланс между екоактивистите и бизнеса, а в случай че такъв няма, то от значение е мнението на хората от регионите, изразено чрез местни референдуми за отделните проекти.

"Аз съм природозащитник по душа. Не намирам обаче за екология да си поставяш палатките сред нищото и после да чистят с моите данъци", изрази друга позиция по екологичен въпрос Хилда Казасян.

„Аргументите на еколозите за спирането на проекти за десетки милиони не успяват да ме убедят и дори звучат наивни в моята глава”, допълни певицата, според която ако политиките в тази насока не се променят, ще останем „приказен оазис в центъра на Европа, но без хора”.

В рамките на събитието бяха представени и британски експерти по околната среда – Анди Уайтман и съдружника му Кевин. Те живеят и имат семейства в България, но работят по екологични оценки на базата на систематичен „индекс за устойчиво общество” в над 40 страни.

При същинското учредяване на организацията тя ще бъде съставена от над 20 души.

„В сдружението ще членуват хора, популярни и успешни в своята област. Говорил съм с архитекти, лекари, юристи, но преди всичко хората от музикалния и телевизионния свят. Гарантирал съм им, че това няма да е политика”, обобщи Арнаудов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com