Андрей Гюров: ГЕРБ се страхуват да официализират ДПС като техен партньор

1579
Андрей Гюров: ГЕРБ се страхуват да официализират ДПС като техен партньор
Снимка: БГНЕС

"Не притискаме никого, единственото, което нашата група, заедно с "Демократична България" изискваме, е законът да бъде спазен". Това коментира в "Още от деня" по БНТ председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров по повод искането им за внасяне на нов бюджет за 2023 г.

Гюров обясни, че рисковете от удължаването на сегашния бюджет са огромни. "Трябва да обясним на българските граждани, че това не е удължаване на бюджета, а удължаване на определени мерки, които са залегнали в бюджета, което означава, че в ситуация, в която сме имали рекордна инфлация, следващата година ще видим ограничение на бюджетните средства и правителството, независимо кое, няма да има възможност да оперира с него", каза той.

Андрей Гюров: ГЕРБ превзеха Изборния кодекс, БСП им е ракета-носител

БСП, за съжаление, се превърна в ракета носител за ГЕРБ, защото те внесоха в НС промени в Изборния кодекс, заяви Андрей Гюров от &bdquo...

По думите му това вероятно ще бъде служебно правителство, тъй като има риск да не бъде сформирано редовно в рамките на 48-мия парламент. "Това означава, че държавата ще влезе в един период на хибернация до юни-юли следващата година и това е огромен риск за всички сфери. Нарушаваме възможността на бизнеса да има предвидимост. Стабилността за страната, доходите на гражданите - всички тези мерки отиват на заден план поради невъзможността на първата политическа сила да даде някаква формула или план за съставяне на правителство".

Спорно е какви промени могат да бъдат направени между двете четения на удължаването на бюджета, посочи Гюров. Тези предложения от една страна няма да бъдат остойностени, от друга - ще бъдат обект на предизборно наддаване, от трета - няма да могат да бъдат ограничени, защото няма бюджетна рамка и средносрочна прогноза.

"Различни сигнали се усещат в парламента - има голямо напрежение у ГЕРБ, ДПС и други партии, които евентуално биха подкрепили правителство с първия или третия мандат. Виждаме, че ГЕРБ се страхуват да извадят ДПС от гардероба и да ги официализират като техен партньор. От друга страна за ДПС е много важно да стигнат в един момент до управлението, защото те все още имат своите феодални владения в страната", смята Гюров.

Големият залог са местните избори и затова е цялата драма около Изборния кодекс, каза още председателят на ПГ на "Продължаваме промяната". Не разбира защо БСП са решили да бъдат "проводник за връщане на партиите на статуквото на власт". По думите му казусът с кодовете за машините е "безпочвена димка" и това се е видяло и по реакциите на някои от самите социалисти.

Кабинет на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" изглежда все по-малко вероятен

Само ден след представянето на плана на "Продължаваме промяната" и "Демократична България"  за правителство на малцинството на две...

"Ще цитирам не друг, а министъра на правосъдието, който е от БСП - преи два дни той каза много ясно, че още септември месец този код е бил предоставен така, както е изискан от Министерството на правосъдието и Министерството на електронното управление и всички политически партии са били поканени да се запознаят с този код", уточни председателят на парламентарната група на ПП. Според Андрей Гюров служебното правителство се опитва да използва България като "троянски кон" в Европейския съюз по казуса с "Лукойл".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика