НА ЖИВОВойната в Украйна

Андрей Гюров: ГЕРБ се страхуват да официализират ДПС като техен партньор

1172

"Не притискаме никого, единственото, което нашата група, заедно с "Демократична България" изискваме, е законът да бъде спазен". Това коментира в "Още от деня" по БНТ председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров по повод искането им за внасяне на нов бюджет за 2023 г.

Гюров обясни, че рисковете от удължаването на сегашния бюджет са огромни. "Трябва да обясним на българските граждани, че това не е удължаване на бюджета, а удължаване на определени мерки, които са залегнали в бюджета, което означава, че в ситуация, в която сме имали рекордна инфлация, следващата година ще видим ограничение на бюджетните средства и правителството, независимо кое, няма да има възможност да оперира с него", каза той.

По думите му това вероятно ще бъде служебно правителство, тъй като има риск да не бъде сформирано редовно в рамките на 48-мия парламент. "Това означава, че държавата ще влезе в един период на хибернация до юни-юли следващата година и това е огромен риск за всички сфери. Нарушаваме възможността на бизнеса да има предвидимост. Стабилността за страната, доходите на гражданите - всички тези мерки отиват на заден план поради невъзможността на първата политическа сила да даде някаква формула или план за съставяне на правителство".

Спорно е какви промени могат да бъдат направени между двете четения на удължаването на бюджета, посочи Гюров. Тези предложения от една страна няма да бъдат остойностени, от друга - ще бъдат обект на предизборно наддаване, от трета - няма да могат да бъдат ограничени, защото няма бюджетна рамка и средносрочна прогноза.

"Различни сигнали се усещат в парламента - има голямо напрежение у ГЕРБ, ДПС и други партии, които евентуално биха подкрепили правителство с първия или третия мандат. Виждаме, че ГЕРБ се страхуват да извадят ДПС от гардероба и да ги официализират като техен партньор. От друга страна за ДПС е много важно да стигнат в един момент до управлението, защото те все още имат своите феодални владения в страната", смята Гюров.

Големият залог са местните избори и затова е цялата драма около Изборния кодекс, каза още председателят на ПГ на "Продължаваме промяната". Не разбира защо БСП са решили да бъдат "проводник за връщане на партиите на статуквото на власт". По думите му казусът с кодовете за машините е "безпочвена димка" и това се е видяло и по реакциите на някои от самите социалисти.

"Ще цитирам не друг, а министъра на правосъдието, който е от БСП - преи два дни той каза много ясно, че още септември месец този код е бил предоставен така, както е изискан от Министерството на правосъдието и Министерството на електронното управление и всички политически партии са били поканени да се запознаят с този код", уточни председателят на парламентарната група на ПП. Според Андрей Гюров служебното правителство се опитва да използва България като "троянски кон" в Европейския съюз по казуса с "Лукойл".

Андрей Гюров: ГЕРБ превзеха Изборния кодекс, БСП им е ракета-носител

БСП, за съжаление, се превърна в ракета носител за ГЕРБ, защото те внесоха в НС промени в Изборния кодекс, заяви Андрей Гюров от &bdquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

"Политическата трагедия в България":...
Добрев отговори на Сабрутев:...
Сабрутев за контрола над главния...
Дечев: Механизмът за разследване...
Bloomberg: Политическата криза...
Румен Радев: Крайно време е РСМ...
Теодора Таскова става туристическо...
Любен Дилов: Добрият театър струва...
Емануил Йорданов: Прокуратурата...
Кирил Топалов: Понякога се питаме...
Георги Гьоков: Прокуратурата...
Екатерина Захариева: Ще бъде...

Последни новини