Ангелкова: Очакваме над 450 000 сънародници да пътуват по Великден

1005
Ангелкова: Очакваме над 450 000 сънародници да пътуват по Великден
Снимка: БГНЕС

Все повече българи избират да пътуват в България. През миналата година сънародниците ни са реализирали около 9 млн. нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по Дарик радио, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че една от основните политики на Министерството на туризма е насърчаване на вътрешния туризъм. Само през лятото в периода юли-септември близо 2 млн. български граждани на 15 и повече години са осъществили туристически пътувания. От тях над 1,6 млн. души са избрали да посетят място в страната и под 300 хил. са пътували зад граница. Около 29 процента от пътуващите българи в страната избират къде да отседнат на основата на това дали има културно-исторически обекти, обясни още министърът. И допълни, че първата кампания, която бе реализирана от ведомството беше за културно-историческия туризъм. При изпълнението ѝ бяха създадени 8 културно-исторически дестинации, за които има онлайн карти и брошури на 6 езика. Това доведе до увеличение между 10 и 90% в посещенията на туристическите атракции, заяви министър Ангелкова. Тя допълни още, че превръщането на България в целогодишна дестинация е основна цел на министерството.

Ангелкова: Колкото българи посещават Гърция, толкова гърци посещават България

"Колкото българи посещават Гърция, толкова гърци посещават България. За цялата година 1 150 000 гръцки туристи са посетили България, а ...

Очакваме над 450 000 български граждани да пътуват около предстоящите празници по Великден, заяви министърът. И уточни, че в тях влизат пътуванията в страната и в чужбина. Основно се планира пътуванията да са насочени от големите градове в страната към малките и селата. В същото време предвиждаме да има и много чуждестранни посетители, които ще се насочат главно към по-големите градове, заяви министър Ангелкова. И добави, че се надграждат възможностите за балнео- и СПА туризъм. Започна създаването на 7 балнео- и СПА дестинации, които ще обхванат цялата територия на страната. Разработва се и втория етап на инвестиционната карта, с която се улесняват и насърчават вложенията в туризма. Отделно стартираха и дискусиите по съвместния проект с Министерство на земеделието, храните и горите – „Сподели България”, който включва 12 винено-кулинарни дестинации, информира министър Ангелкова.

Тя уточни, че с всички тези инициативи очакваме да се разширят крилата на сезона и все повече туристи да се привлекат към пътувания извън активните месеци. Има създаден и Регистър на фестивалите и събитията, в който са вписани 1278 събития и фестивали, от които 99 с международно значение и 358 с национално. Той може да се намери на официалната страница на министерството, ще направим и специален QR код, за да улесним още повече туристите, заяви министърът.

Относно продължаващия зимен сезон министърът съобщи, че посещенията на чуждестранни туристи са близо 895 хил. в периода декември 2017 г. – януари 2018 г. и се увеличават със 17% спрямо същия период година по-рано. Очакваме и за другите месеци от сезона да постигнем нарастване, коментира още тя.

На въпрос за Единната система за туристическа информация министър Ангелкова отговори, че въвеждането ѝ е ключов приоритет на правителството и министерството. И обясни, че комисията трябва до месец и половина да избере изпълнител. Предвижда се до края на годината единната система да заработи, ако няма забавяне на процедурата от обжалвания.

Ангелкова бе наградена в Москва за професионално партньорство

На церемония в руската столица Москва в рамките на Международното туристическо изложение „Интурмаркт“ министърът на туризма...

Смятаме, че е важно и необходимо създаването на туристически инспекторат към министерството, каза министър Ангелкова. Той ще отговаря за последващия административен контрол и по този начин контролът за качеството на туризма ще бъде непрекъснат. Тя даде пример с хотел „Чифлика Палас и Спа Резорт” в троянското село Чифлик, който трябва да бъде затворен, но за да се предприемат действията за отнемане на звезди, трябва да има сигнал до министерството от Комисия за защита на потребителите (КЗП). Хотелът два пъти е проверяван от КЗП и при тези проверки е установено, че липсва фризьорски салон и дори ваза, но не вазата интересува туристите, за тях е важно, че стаите са в мазето, има влага по стените и паднали тавани, коментира министърът. Точно това е констатирано при проверка на Министерство на туризма във връзка с постъпили сигнали. От думите ѝ стана ясно още, че очаква писмо от КЗП с предложение за процедура по отнемане на звездите на „хотела на ужасите”, защото такова е изискването на Закона за туризма. Ако министерството имаше възможност за последващ административен контрол, нямаше да чака сигнали, а ще извършва непрекъснати проверки както прави при морските плажове, добави министърът.

Общо 328 инспекции на плажове е извършило Министерство на туризма през миналата година. Наложените неустойки са 93 хил. лв., като всички са събрани. Отделно са съставени наказателни постановления за 70 хил. лв. През 2017 са събрани санкции от предишни години в размер на 131 хил. лв. Общо събраните средства са 224 хил. лв.

За пострадалите българи в Египет министърът каза, че туроператорът Абакс е реагирал своевременно и е постъпил коректно, като близките на пострадалите веднага са уведомени. Туроператорът е сигнализирал незабавно застрахователя, така че да се реагира максимално бързо, уточни още тя. Министър Ангелкова посочи още, че всеки може да провери и трябва да го прави, дали избраният от него туроператор има застраховка и дали е регистриран в Националния туристически регистър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика