НА ЖИВОВойната в Украйна

Английската централна банка повиши лихвените проценти

2720

Английската централна банка повиши днес основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 2,25%, което е седмото поредно повишение на лихвения процент, с което разходите по заемите достигнаха най-високото си ниво от 2008 г. насам. Банката взе също така решение да намали запасите си от британски държавни облигации с 80 млрд. паунда (90 млрд. долара) през следващите 12 месеца до общо 758 млрд. паунда, предава БГНЕС.

Тя заяви, че несигурността около перспективите за цените на дребно на енергията в Обединеното кралство е намаляла, след като правителството обяви мерки за подкрепа, включително гаранция за цените на енергията. "Като се има предвид гаранцията за цените на енергията, пикът на измерената инфлация на потребителските цени сега вероятно ще бъде по-нисък от прогнозирания в доклада от август - малко под 11% през октомври", се казва в изявление на банката.

"Въпреки това сметките за енергия все още ще се повишават и в съчетание с косвените ефекти от по-високите енергийни разходи се очаква инфлацията да остане над 10% през следващите няколко месеца, преди да започне да спада."

Британската централна банка заяви, че ще предприеме необходимите действия за устойчиво понижаване на инфлацията до "целевото равнище от 2% в средносрочен план". Годишната инфлация в Обединеното кралство неочаквано се понижи до 9,9% през август от 10,1% през юли, което беше най-високото показание от 1982 г. насам.

Английската централна банка: Предстои голям шок за доходите

Възможността за покачване на цените на хранителните стоки представлява "сериозен проблем" за множество страни, предупреди гуверньорът ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Кои са държавите с най-малко дни...
Цените на петрола се повишиха...
Централните банки зад 6 от 10-те...
Руски оценки: Всеки втори мол...
Цената на биткойн ще се срине с...
"Ройтерс": ЕС обсъжда по-нисък...
Ще се самоубие ли Запада с тавана...
ЕС е все по-близо да наложи ценови...
Пауъл: Повишаването на лихвите...
Германският енергиен гигант...
Монета, посветена на Украйна,...
МВФ може да намали прогнозите...

Последни новини