Арест за бивш агент от ФБР - взимал пари от руски олигарх

1651
Арест за бивш агент от ФБР - взимал пари от руски олигарх
Снимка: Getty Images

Бивш високопоставен агент на ФБР е арестуван и обвинен, че е нарушил санкциите на САЩ срещу Русия, като е приел тайни плащания от руския бизнесмен Олег Дерипаска за работата си по разследване на конкурентен олигарх.

Чарлз Макгонигъл беше специален агент, отговарящ за контраразузнаването в нюйоркския офис и се пенсионира от Федералното бюро за разследване през 2018 г. Той е бил арестуван в събота на международното летище "Джон Ф. Кенеди", съобщиха федералните прокурори.

Руските олигарси под санкции: Животът сега е мъка, след като е бил лукс

От комюнике на Министерството на финансите на Обединеното кралство: "От избухването на военните действия в цяла Украйна през февруари ...

Арестът, извършен заедно със задържането на бивш руски дипломат, представлява обрат за Макгонигъл, който преди това е ръководил разследвания срещу Дерипаска и други руски олигарси. Също така е участвал в многогодишното разследване на руската намеса в президентските избори през 2016 г., съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Обвинението срещу него идва в период, в който Министерството на правосъдието на САЩ се стреми да увеличи усилията си за разследване на адвокати и други лица, подпомагащи руски олигарси. Това е част от кампанията за натиск на администрацията на Джо Байдън срещу Владимир Путин след нахлуването в Украйна.

Дерипаска е магнат в сферата на суровините, основал руския алуминиев гигант "Русал". Отдавна подозиран от САЩ във връзки с руската организирана престъпност, през годините той е харчил доста пари, за да се опита да подобри репутацията си на Запад и по-специално - да получи разрешение да пътува до САЩ. Олег Дерипаска отрича да има връзки с организираната престъпност. Във Вашингтон той наема консултанти на високи цени, включително покойния бивш американски сенатор Боб Доул, а в миналото организираше партита на ежегодния Световен икономически форум в Давос, Швейцария.

Макар че някои агенти на ФБР го сочеха като възможен източник, Държавният департамент на САЩ многократно отказваше да му издаде виза.

Според обвинителния акт, разсекретен в понеделник, Макгонигъл за първи път е влязъл в контакт със служител на Дерипаска през 2018 г., докато все още е работел във ФБР. След като напуснал агенцията, той бил нает от адвокатска кантора, за да помогне в неуспешните усилия за отмяна на санкциите, наложени на Олег Дерипаска през същата година.

САЩ: Руските олигарси са започнали да прехвърлят активите си на роднини преди инвазията

Руски олигарси, близки до Владимир Путин, са знаели предварително за планираната от президента инвазия в Украйна и са започнали да преп...

През 2021 г. Макгонигъл и бившият руски дипломат Сергей Шестаков започват преговори с агента на Дерипаска за работа за олигарха без участието на адвокатската кантора, твърдят прокурорите. В разговорите с агента двамата мъже избягват да назовават името на Олег Дерипаска, като вместо това го наричат "големия човек" и "знаете кого", се казва в обвинителния акт.

В крайна сметка Макгонигъл и Шестаков са били наети, за да съдействат при разследването на съперник на Дерипаска, с когото олигархът си оспорвал контрола върху голяма руска компания, твърдят прокурорите. Според тях те са използвали фиктивни компании и други средства, за да скрият плащанията и участието на Дерипаска.

Бившият агент на ФБР е наел подизпълнители, за да завърши разследването си на съперника на руския олигарх - усилие, което е довело до идентифицирането на множество файлове в тъмната мрежа, които Макгонигъл е смятал, че ще бъдат ценни за клиента му.

Макгонигъл е обвинен и че е укрил плащания в размер на 225 000 долара, получени от външен източник, с когото е пътувал до Европа.

Разследването срещу него приключва внезапно през 2021 г., когато ФБР изземва личните му устройства, казват прокурорите.

Арестуваха британски бизнесмен по подозрение, че е помагал на руски олигарх да избегне санкции

Британски бизнесмен, заподозрян от американското правосъдие, че е помогнал на руския олигарх Олег Дерипаска да избегне санкции, бе арес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com