Арест за бившия депутат и член на ВСС Иван Димов - защо Австрия го издирва?

7209
Арест за бившия депутат и член на ВСС Иван Димов - защо Австрия го издирва?
Снимка: МЕЖДУНАРОДЕН АБРИТРАЖЕН СЪД ПРИ АЛИАНС ЗА ПРАВНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и някогашен депутат от ОДС Иван Димов е бил задържан по искане на Австрия. Арестът е станал в петък край Пловдив, след като Димов е бил издирван с европейска заповед за арест заради пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро. Според властите в австрийския град Велс това се е случвало от март до май 2022 г.

Днес говорителят на Окръжната прокуратура в Пловдив Галина Андреева съобщи пред в. „Сега“, че обвинението ще поиска от съда Димов да остане в ареста, докато магистратите не се произнесат по искането на Австрия.

Христо Грозев напуснал Австрия, защото там "има повече руски агенти, отколкото полицаи"

Българският разследващ журналист Христо Грозев разкри, че е напуснал Австрия, където живееше почти 20 години, заради заплахата от руски...

Производствата по европейски заповеди за арест се развиват между една и две седмици, като съществува и опция исканото лице да се съгласи лично да бъде предадено.

Иван Димов стана депутат в 38-ото Народно събрание през 1997 г. от листите на ОДС, като беше в парламента до 2001 г. Около името му витаят редица скандали. Той е автор на поправките, които разшириха правомощията на прокуратурата.

Димов беше член на ВСС, председател на Окръжния съд в Сливен и военен съдия. Периодът му във Висшия съдебен съвет е свързван със скандал от 2009 г., когато членът на ВВС Иван Колев обяви по време на заседание, че „човек с ланци“ от Плевен предлагал на кандидати за ръководители в системата да им осигури избиране срещу 200 000 евро. Последвалите проверки установиха контакти на сочения тогава за кадровик Красимир Георгиев – Красьо с магистрати. 33 от разговорите били с Димов, включително в периоди на избори за административни шефове.

Димов подаде оставка, но после пък отказа да напусне ВСС. Последва още един обрат – напускане и връщане в Окръжния съд в Сливен, откъдето бе уволнен дисциплинарно. През 2011 г. той каза в признание по време на разпит като свидетел по делото срещу Красимир Георгиев, че министри, депутати и магистрати се обаждали във ВСС, за да лобират за назначаване на някои съдии и прокурори.

Гешев на закуска във Вашингтон, за да прави приятелства в семейството на демокрацията (СНИМКИ)

Във фейсбук профила на прокуратурата бяха публикувани снимки на главния прокурор Иван Гешев от 71-та Национална молитвена закуска във В...

Сега Иван Димов е председател на Международния арбитражен съд при Сдружение „Алианс за правно взаимодействие“. От 2010 г. досега е председател на Академичния съвет на "Българско водородно общество", сред чиито членове е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Според журналиста и икономист Григор Лилов депутатът от ДПС Хамид Хамид, който бе заснет по време на визитата на главния прокурор Иван Гешев в САЩ, е обсъждал с американски политици нов проект в сферата на водорода „от типа на скандалния „Джемкорп““. Във Facebook Лилов твърди, че информацията се базира на негови „данни“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com