Арестуваха бившия председател на македонския парламент

1554
Арестуваха бившия председател на македонския парламент
Снимка: iStock/Guliver

Бившият председател на македонския парламент Трайко Веляноски днес следобед е задържан по искане на специалната прокуратурата на Македония. Това предаде БГНЕС.

Веляноски е сред основните отговорници за погрома на македонския парламент от 27 април 2017 година, когато над 100 души бяха ранени, включително журналисти и настоящият премиер Зоран Заев. Веляноски бе сред най-близките съюзници на вече избягали от страната бивш премиер Никола Груевски.

Според неофициална информация са задържани и Спиро Ристовски и Миле Янакиески, твърдят македонски медии.

"Констатациите от досъдебното производство показват, че заподозрените в началото на 2017 г. са подготвили и изпълнили план с намерение да предотвратят мирното прехвърляне на властта. За тази цел те са организирали и платили масови протести, най-напред пред Държавната избирателна комисия, а след това и протестите на движението "За Македония", довели до нахлуването в парламента на Република Северна Македония на 27 април 2017 г. Цялостната партийна структура и осезаемите средства за постигане на целта са позволили непрекъснато намаляване на броя на полицейските служители, които да охраняват протестите”, заявиха от прокуратурата.

"В нахлуването са участвали патриотични сдружения и наемници. С това заподозрените са предизвикали чувство на несигурност, заплаха и страх сред гражданите", казват още прокурорите.

Съдейки по факта, че правните основания са изпълнени, компетентният прокурор е представил на съдията по предварителното производство на Основния съд Скопие 1 предложение за определяне на мярката за задържане на заподозрените.

Има ли агенти на чужди служби във военното министерство на Македония?

В Македония се заформя сериозен скандал, след като опозиционна медия обяви, че НАТО изисква от македонските власти да уволнят агенти на...

Бившият председател на парламента Трайко Веляновски, имайки имунитет, вечерта е напуснал наказателния съд в Скопие и не е пожелал да направи изявление пред медиите. Според разследването на прокуратурата той е заподозрян за организирането на събития преди и на 27 април и е обвинен в терористична заплаха за конституционния ред и сигурност. На журналистически въпрос дали е бил сред организаторите, той коментира кратко: "Моля ви, 10 години съм бил председател на парламента и да съм организатор? Срамота".

Веляноски е актуален депутат и има парламентарен имунитет, така че за да се проведе разпит и след това да се реши дали да бъде задържан или не, трябва депутатите в парламента да отнемат имунитета му.

В съда в ход е разпит срещу ексминистрите Миле Янакиески и Спиро Ристовски.

Локално.мк съобщи, че общо петима бивши служители на ВМРО-ДПМНЕ, част от които са тримата задържани този следобед, са заподозрени в терористична заплаха за конституционния ред и сигурност. Трайко Веляноски, Никола Груевски, Миле Янакиески, Спиро Ристовски и Никола Бошкоски са заподозрените в същото престъпление като други, повече от 13 обвиняеми, в големия процес на насилие в парламента на 27 април 2017 г., който се приближава към епилога си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Пендаровски предизвиква на дебат лидера на опозицията в РСМ

Гръцките мотоциклетисти умират най-често в Европа

Ръчна граната избухна в Прищина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com