Арестуваха най-важната фигура в режима на Груевски, за да не избяга

2075
Арестуваха най-важната фигура в режима на Груевски, за да не избяга
Снимка: iStock/Guliver

Най-силният човек след бившия премиер на Македония Никола Груевски по време на управлението му - бившият шеф на македонските служби Сашо Миялков, е бил арестуван късно снощи. Причината - страх на македонското правосъдие да не би Миялков да избяга.

В момента срещу него се водят няколко доста тежки съдебни дела, Наказателният съд в Скопие е потвърдил ареста му и 30-дневния срок на задържането му, пише Агенция "Фокус" по информация на BalkanInsight. Миялков е бил задържан в неговия хотел "Мариот" в центъра на македонската столица Скопие и е отведен в затвора в квартал Шуто Оризари в Скопие.

Заев: Шефът на македонски спецслужби получил €500 000 подкуп

Днес Македония ще получи директни и безспорни доказателства за участието в тежки корупционни схеми на директора на Агенцията по сигур...

От съда са казали, че заповедта е издадена по настояване на Специализираната прокуратура във връзка с разследването, което се води по тежко престъпление и опасността той да избяга от страната.

Мярката е предприета във връзка с делото "Крепост-Таргет". То се смята за едно от най-важните в Македония и в него Миялков заедно с други полицейски служители е обвинен за незаконно подслушване на стотици граждани и в опит да се унищожат доказателствата. Двама от служителите на Миялков от Управлението за сигурност и контраразузнаване - Горан Груйевски и Никола Бошковски, също обвиняеми по делото "Крепост-Таргет", което доведе до най-голямата политическа криза в независима Македония, вече избягаха и потърсиха политическо убежище в Гърция. Гръцкият върховен съд отказа да ги върне в Македония.

Недопустимо е съдията по предишната процедура или наказателният съд да не извести заинтересуваното лице, в случай Сашо Миялков, че за него има заповед да бъде задържан под стража, казва за електронната македонска медия А1on.mk адвокатът на бившия шеф на Управлението за сигурност и контраразузнаване и поясни, че клиентът му може да поиска да се плати гаранция.

"Във всеки случай заинтересованото лице трябва да си каже мнението. Миялков не беше известен, че има издадена заповед за задържането му. Мисля, че съдът наруши правомощията си", каза юристът. Адвокатът заяви, че ще подаде искова молба за отмяна на ареста на бившия шеф на Управлението за сигурност и контраразузнаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com