Арестуваният в Анкара австрийски журналист остава задържан под стража

1733
 Арестуваният в Анкара австрийски журналист остава задържан под стража
Снимка: Pixabay

Съдът в Анкара постанови задържане под стража за австрийския журналист Макс Зирнгаст, който бе арестуван преди 10 дни при антитерористична акция, предаде БГНЕС.

Прокуратурата разследва четирима заподозрени за връзки с въоръжената терористичната групировка „ТКП Къвълджъм“, сред които и Зирнгаст, и поиска те да бъдат пратени в затвора. На изслушването в съда Зирнгаст заяви, че е социалист и защитава универсалните ценности, и отрече да има връзки с въпросната организация.

Откриха части от пистолет във Врачанския затвор, Цачева назначи проверка

"Намерени са части от пистолет, които тепърва експертизата предстои да установи дали всички те съставляват в цялост годно оръжие или не...

"От 3 години живея в Турция и не се занимавам с никакви тайни дейности. Сега си купих къща и искам да подредя живота си. Аз не познавам организацията, заради която съм обвинен и не извършвам незаконни дейности от името на която и да е друга групировка. Превеждам от немски, английски и турски, и пиша. Повечето от книгите в дома ми са на писателя Хикмет Къвълджъмлъ – докато бях студент в университета, работих по презентация на творчеството му, това е причината да ги имам", посочи той.

Арестът му предизвика възмущението на австрийското правителство, а ден след това Виена настоя да получи информация за причините за това, както и журналистът да бъде освободен незабавно. Макс Зирнгаст работи за списание Re:volt, разпространявано в Австрия и Германия, и проповядващо леви идеи.

Организацията „Репортери без граници“ призова в изявление за освобождаването на журналиста и подчерта, че различните политически възгледи не са оправдание за арести и сплашвания, които се случват все по-често в Турция. В текста се припомня, че Турция заема 157-о място в световната класация по индекса за свободата на словото.

Ръководството на списанието изпрати писмо до Ройтерс, в което осъжда ареста на своя автор и настоява за възможно най-бързото му освобождаване. В писмото е посочено, че Зирнгаст е активист от левицата, журналист и писател, който отдавна живее в Турция, и води кампания за свобода и демокрация. В уебсайта на сп. Re:volt може да се види статията му за изборите от 24 юни т.г. под заглавие „Диктатура и съпротива: Турция след вота“ и това е единствената публикация, подписана с името му. Статията е публикувана и в сп. „Якобин“ в САЩ, преведена е и на немски. В американското издание Зирнгаст е подписал общо 14 свои текста от 2015 г. насам, там справката посочва, че той е изучавал политически науки и философия в университетите в Анкара и Виена.

Домашен арест за обвинения в корупция инспектор от Варненския затвор

Състав на Варненския окръжен съд остави под "домашен арест" за обвинения в корупция инспектора по социални дейности от затвора във Варн...

Австрийският журналист е издал през 2015 г. книгата „Обсадата на Кобани“ на немски език. Турският журналист и политолог Исмаил Кюпели заяви, че от няколко години познава Зирнгаст като успешен писател, който няма никакви връзки с тероризма. В.“Джумхуриет“ припомня, че австрийският лидер Себастиан Курц настояваше за прекратяване на преговорите за членството на Турция в ЕС. Ден след ареста на Зирнгаст в Анкара Курц призова за незабавното му освобождаване, особено след отказа на Турция да предостави неоспорими доказателства за вината на журналиста. Десет дни след това обаче, вместо свобода, той получи решетки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com