НА ЖИВОВойната в Украйна

Археолози преоткриха стенописи, намерени в Перу преди повече от 100 години (ВИДЕО)

3311

Археолози преоткриха стенописи в Перу, открити за първи път от иманяри през 1916 г. Дълго време учените знаели за тази древна картина, открита на паметника Хуака Пинтада, само от оскъден доклад и черно-бели снимки. Освен това завършилите наскоро разкопки разкрили неизвестни досега произведения, съобщава The ​​Guardian.

На северния бряг на Перу, на около 25 километра от съвременния град Чиклайо, се намира малък пирамидален хълм, който местните наричат ​​Хуака Пинтада. Според легендите това са останките от древно светилище, построено много преди установяването на властта на инките. През 1916 г. банда иманяри разкопават мястото, откривайки стена с дължина около 30 метра, украсена със стенописи. Още на следващата година немският учен Енрике Брюнинг, който живее в Перу, публикува кратка статия, в която описва древните руини в района на Чиклайо-Ламбайеке, като споменава откритите тук стенописи. 20 години по-късно обаче американски изследователи правят разкопки в района и не откриват и следа от тях.

Вече през 1976 г. антропологът Ричард Шедел, който работи в Германия с архива на Брюнинг, открива снимки на стенописите, намерени в Перу. Сред тях имало изображение на забележителен фриз с дължина около 15,5 метра, боядисан в черни, бели, жълти, червени и сини цветове. След като анализира снимките, изследователят стига до извода, че находките са сред най-добре запазените стенописи, открити по северното крайбрежие на Перу. Самото древно изкуство обаче не е намерено.

Сам Гавами от университета във Фрибург и 18 перуански студенти от 2019 г. (с пауза заради пандемията) до този ноември са провеждали разкопки на паметника Хуака Пинтада. Според ръководителя на разкопките в продължение на две години изследователите не са могли да получат разрешение за работа от собствениците на земята, тъй като античният паметник, където някога е бил открит стенописът, сега е частна собственост.

Усилията на археолозите обаче не били напразни – те успели да открият стенописа с митологични сцени, открит за първи път преди повече от сто години. Но това преоткриване не свършва дотук. Изследователите открили и плоскост с дължина около 11 – 12 метра с древни изображения, които иманярите през 1916 г. са подминали.

Археолозите смятат, че находките принадлежат на културата Ламбайеке и датират от IX век. В същото време професор Луис Хайме Кастило от Папския католически университет в Перу смята, че откритите стенописи демонстрират съчетание от иконографията на културите Ламбайеке и по-старата култура Моче, която процъфтява в региона около 100 – 700 г. сл.Хр.

ОЩЕ: Останки от големи детски жертвоприношения са открити в Перу

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Ето кои са най-страшните земетресения...
Фрагменти от Епоса за Гилгамеш...
Неандерталците живели на големи...
Кой е бил Чингис хан – воинът, основал...
Кой се нуждае от Атлантида, когато...
Покрит с катран инструмент на...
Christie's ще връща открадната...
Открито е мястото на велика битка,...
Село отпреди новата ера се оказа...
Древна египетска работилница...
Ще има ли скоро мъжко хапче срещу...
Нов вид змия кръстиха на Леонардо...

Последни новини