Армия от дронове: Как Украйна промени характера на войната

2745
Армия от дронове: Как Украйна промени характера на войната
Снимка: принтскрийн/YouTube

Русия и Украйна разчитат все повече на безпилотните самолети, за да водят войната. Това включва както малки летателни апарати, така и високотехнологични бойни дронове. И търсенето от развиващите се страни, и поръчките за индустрията говорят за увеличения интерес към бойните дронове.

Олександър, украински войник, който доскоро е бил на фронтовата линия, се обучава пред компютърния екран как се управлява дрон. Той казва: "Става въпрос за това да се узнаят позициите на врага и да се предоставят координатите им на артилерията", казва Олександър. "В миналото за наблюдение и точни удари са се използвали бинокли. Сега войната е модерна. Вече не можете да правите тези неща без дронове."

Десетки училища за пилоти на дронове в Украйна

От месец април насам хиляди пилоти на дронове са били обучени в училището близо до Киев, както и на 16 други места в страната. Школите носят името на програмата, създадена от Володимир Зеленски малко след началото на руската инвазия - "Армия на дроновете".

Дроновете шпионират врага, предупреждават армията за подготвени засади и помагат на артилерията. Те могат и да хвърлят експлозиви в окопите на врага. Ефектът от тези удари може да е ограничен, но оказва влияние. „С тях се подкопава моралът на вражеските войски", казва военният експерт Густав Гресел.

Украйна иска да има собствено производство

Украйна отдавна вече не разчита само на малките дронове, които могат да се закупят от магазините. Още в ранната фаза на войната страната успя да получи от Турция бойни дронове „Байрактар“ TB2. Предстои да бъде изградена и база за производството и поддръжката им южно от Киев.

Турският летателен апарат може да носи въоръжение с тегло 150 кг. и да бъде оборудван с различни оръжейни комплекти. Той е бестселър в повече от 10 страни, а през 2020 г. се наложи и като важно оръжие във войната между Азербайджан и Армения.

Русия си партнира с Иран

Русия също участва в безпилотната надпревара, но от догонваща позиция. Москва вече масово купува безпилотни самолети от Иран и най-вече т. нар. модел "камикадзе" от серията „Шахед“. Те носят сравнително малка бойна глава и се насочват срещу предварително зададени цели. Според публикации в медиите Кремъл иска да изгради и свой завод за производството на дроновете „Шахед“. Между Москва и Техеран вече е сключено споразумение за това, писа американският „Вашингтон Пост“, позовавайки се на информация от разузнаването.

Израел е една от страните, които са пионери в производството на бойни дронове. Първият модел явно е бил разработен там през 1980 година. Израел и САЩ все по-често използват безпилотни самолети, които се изстрелват на ята. Някои от тях сами могат да търсят целта си, а други се управляват дистанционно.

Основното предимство е лесният контрол

Почти целият спектър безпилотни самолети могат да бъдат наблюдавани във войната на Русия срещу Украйна. "Много дронове са лесни за управление и в бъдеще ще стават все по-автономни от хората. Ясно е, че в бъдеще те ще определят до известна степен и облика на войната", казва Йехор Николаев, ръководител на киевското училище за безпилотни самолети.

Според пазарни анализатори световните продажби на бойни дронове могат да се утроят до приблизително 30 млрд. долара до края на десетилетието.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа