Арт галерия Папийон представя Христо Йотов с изложба живопис от 10.06 до 07.07.2021 г

2094
Арт галерия Папийон представя Христо Йотов с изложба живопис от 10.06 до 07.07.2021 г
Снимка: Христо Йотов

С голямо удоволствие от 10-ти юни до 7-ми юли 2021 г. Арт Галерия Le Papillon представя най-новите драматургични истории, претворени в живописни картини от талантливия художник с неизчерпаемо въображение Христо Йотов. Поднесени с елегантно чувство за хумор, тези завладяващи имагинерни разкази за хората и обикновените житейски страсти често въздействат като прекрасна кино творба или театрална постановка. От всичките му картини прозира богатата душевност и високия интелект на художника, дълбоки познания за човешката природа и умението му да се забавлява, да наблюдава света от високата позиция на създател, който обича своите герои. А в комбинация с финото му живописно усещане, виртуозното му боравене с четката, смесвайки класически прийоми и дръзки експерименти, сложните му много фигурни композиции поглъщат вниманието на зрителя, като веща магия на древен маг.

Творбите на Христо Йотов неизменно приковават вниманието на всеки зрител с любознателен дух и високи художествени изисквания и са нетърпеливо очаквани от колекционери от няколко континента и ценителите на съвременното изкуство. Йотов умее да съчинява в картините си философски истории - странни и небивали, в които главната роля е отредена на Личността и нейните преживявания. С живописна убедителност, тънка четка, често прибягвайки до сюрреалистични похвати той умело пресъздава богатата гама на емоционални състояния, през които преминават неговите герои – от вътрешна борба, през целеустременост, откривателско въодушевление и щастие, до екстаз и еуфория. С лекота, но в сложни композиции, сякаш като кадър, запечатал движението и трансформацията, Йотов ни разкрие паралелна реалност, в която всичко е възможно и постижимо. Там можем да проследим завоалирано и закодирано, чрез характерните за почерка му символи, нашите реакции и ценности. В сюжетите, като част от бурните му сънища разпознаваме общочовешките черти на различни герои, поставени в екстремна ситуация. Много често в картините основната сюжетна линия е допълнена от елементи, които убягват на съзнанието при първа среща с творбата. Когато се потопим, обаче по-дълбоко, скритите лица, предмети и елементи, изпъкват един след друг, често от тъмното и всичко си идва на мястото – зрителят открива логичната връзка, която става очевидна.

Йотов е автор с безспорно богата емоционалност и въображение. Героите му са символи на имагинерни изрази, някои прикрити зад маски, други изразяващи чисти откровени силни емоции, но всички са активни участници в спектакъла на живота, където всеки от нас може да открие себе си.

Основният смисъл на изкуството от висок клас е да провокира категорично мисълта на публиката, да приковава магнетично вниманието, но и неусетно да надгражда осъзнатостта на зрителя, да развива неговата емоционална интелигентност и естетическа цензура. Тази допълнителна награда получават почитателите на творчеството на Йотов, заедно с доброто настроение от колоритните забавни сюжети, както и менталният ребус - предизвикателство за интелигентния наблюдател, всичко поднесено с много високо ниво живопис с фини детайли и прекрасни скулптурни форми.

Заповядайте на откриването на изложбата на 10.06.2021 /четвъртък/ от 18:00 ч. когато в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon ще се вдигне завесата за спектакъла с главни герои - картините на Христо Йотов!

Изложбата може да бъде видяна от 10-ти юни до 07-ми юли 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12 и , а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд „Култура" към Министерство на Културата и е подкрепена от каталог, в който са включени както последните творби на Христо Йотов, така и селекция от творчеството му през годините.ar

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт