Асен Василев съди Делян Добрев за 250 000 лв.

3012
Асен Василев съди Делян Добрев за 250 000 лв.
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев е завел дело за клевета срещу Делян Добрев от ГЕРБ, пише Euractiv.bg, като цитира проверка в деловодството на Софийския градски съд.

Искът на Василев е за 250 000 лв., но първо съдът ще разгледа част от него - за 25 100 лв. Ако Василев спечели делото, той ще може да заведе ново за остатъка до 250 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда. Василев смята, че е оклеветен с редица медийни участия, изказвания от парламентарната трибуна и статуси на Делян Добрев във Facebook.

На 31 декември миналата година например Добрев пише дълъг пост, в който освен всичко казва и: "Сумарната щета за краткото управление на измамниците с бели якички е в размер на десетки милиарди лева. Тези колосални средства за нашата бедна страна изтекоха към режима на Путин и вероятно Кирил и Асен чрез сметки в Швейцария, Холандия, офшорки и т.н. Такъв теч на национален капитал няма дори по време на създаването на външнотърговските фирми в последните години на комунизма. Казано просто, тогава ограбиха България, сега я ограбиха двойно и тройно".

По-рано, през ноември, Добрев пише: "ЕК намали прогнозата за 2023 от 2,3% на 1,1%. Асен Василев продължава да се тръшка. Някой да му сложи усмирителната риза преди да е станало прекалено късно!"

"Днес в парламента попитах депутатите колко от тях мислят, че Асен Василев не е вземал тлъсти комисионни от газа и горивата? 1 вдигна ръка. Тоест 239 смятат, че е вземал!", гласи пост на Добрев от 5 януари 2023 г.

Асен Василев: Ще спретнем още едно дело на Бойко Борисов - заради оръжията

"Продължаваме промяната" ще съди лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради твърденията му, че съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Васи...

Според Василев с това умишлено и упорито разпространяване на клевети се уронва доброто му име в личен, социален и професионален аспект. В иска си той отбелязва още, че е изпитал непреодолимо възмущение от тези клевети.

От Софийския градски съд потвърдиха пред в. "Сега", че такова дело е заведено.

Съдебната практика за обезщетения заради обида и клевета, включително и за хора, ангажирани в политическия живот не предвиждат обезщетения от порядъка на 250 хил. лв., коментираха магистрати пред "Сега". Обикновено се присъждат 10-15 хил. лв. Точно заради това вероятно Василев е завел частичен иск за 25 100 лв. Така делото му ще се гледа от градския съд (той се занимава с искове над 25 хил. лв.), а не от районния, а той ще си спести по-голямата такса, която би дължал за иск от 250 000 лв.

ОЩЕ: Делян Добрев посъветва Кирил Петков и Асен Василев да мислят за затвора, не подкрепи дело срещу "Газпром"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com