НА ЖИВОВойната в Украйна

Асен Василев: Въпросът не е за лошите и добрите, а това в каква България искаме да живеем

1515

"Всеки път, когато България е направила компромис с ценностите си, е навлизала в национална катастрофа. Компромисът е хубаво нещо, но той може да се направи, ако имаш общо виждане къде трябва да бъде страната. Нашето виждане е, че нашата държава трябва да бъде европейска". Това коментира в "Панорама" по БНТ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

"Сигурно сме направили грешки, има обаче няколко неща, които според мен ключови за начина, по който страната се развива. Направихме бюджет и две актуализации - първата в първия служебен кабинет, в който участвах, след това бюджета през януари и актуализацията през юли, които показаха, че в България може да се води нормална европейска политика за намаляване на неравенствата, за нормални доходи, без да се вдигат данъците и без бюджетен дефицит", допълни той.

В момента вървят много активни разговори с "Демократична България", потвърди Асен Василев. Заяви, че няма как страната да върви напред, когато едни хора са добре, а други са зле. По думите му през изминалата тежка година е видян най-големият ръст на българската индустрия, комбиниран с широка социална програма.

"Въпросът не е за лошите и добрите, а това в каква България искаме да живеем. Ние живяхме в България от латиноамерикански тип въпреки Евросъюза. И Пеканов каза, че няма съдебна реформа и справедливост, че неравенствата, откакто влязохме в ЕС, се качиха драматично, защото беше наложен политически, икономически и съдебен модел от латиноамерикански тип. Ние влязохме в политиката, защото искаме България от европейски тип", каза още той.

Според Василев парламентът е бламирал еврозоната заради закона за Зелената карта. "Видяхме и един много по-прост дебат - за това да се защитят жените в България - толкова грозен дебат аз не съм виждал в парламента - нямаше доза човещина в него", каза той.

"Българските фирми бяха подпомогнати с бюджета за ковид в първите два бюджета и с енергийните помощи в третия. Следващият пакет е подготвен, вие имате възможността да го реализирате. Могат да се направят заеми към малкия и среден бизнес на половин лихва, защото следващото нещо, което ще удари бизнеса, са високите лихви", каза още Василев.

На въпрос защо е гласувал против купуването на нови изтребители Ф-16, Асен Василев отговори, че няма как да плащаме за втората партида изтребители, без да сме получили първата. "Gemcorp е необвързващ меморандум, който е прекратен без никакви претенции към българската държава, но нека прокуратурата да си разследва", заяви отново Асен Василев.

Асен Василев съди Делян Добрев за 250 000 лв.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев е завел дело за клевета срещу Делян Добрев от ГЕРБ, пише Euractiv.bg, като цит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Румен Христов изпрати книги на...
Има как България да влезе в еврозоната...
БСП организира паралелно преброяване...
Кой ще ни оправи, за да имаме нормален...
Военният министър: Няма как да...
Иван Костов: Румен Радев узурпира...
Йорданова: Коалиция с ГЕРБ не...
Иванов: Културата трябва да бъде...
По искане на Лена Бориславова:...
"Хюриет": ДПС се активизира в...
Институтът за пътна безопасност...
БСП организира жива верига на...

Последни новини