Атанас Пеканов: Влизането в еврозоната ще е импулс за икономиката, заетостта и благосъстоянието

1493
Атанас Пеканов: Влизането в еврозоната ще е импулс за икономиката, заетостта и благосъстоянието
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Влизането в еврозоната ще е съществен репутационен бонус за страната, ще поддържа лихвите по-ниски, ще помогне на туризма, ще бъде натиск за реформи, ще бъде импулс за нашата икономика, за заетостта и благосъстоянието на българските граждани. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов във финансовата конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Той подчерта, че освен за бизнеса, ще има позитивен ефект и за конвергенцията на доходите. Пеканов изказа специална благодарност на КНСБ за подкрепата на процеса и пожела на лидера на синдиката по-скоро да се бори за минимална заплата не от 850 лева, а 850 евро.

Пеканов: България продължава да се справя добре с критериите за еврото. Очаквам да се присъединим през 2024

България се справя добре с критериите за въвеждане на еврото и работата на правителството за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 прод...

Присъединяването ни към еврозоната ще доведе до по-висока икономическа активност, също за повече прозрачност  съпоставимост при сравненията с европейските доходи и ще допринесе за по-бърза конвергенция, убеден е Пеканов.

Той призна, че има рискове, но и отбеляза, че много от страховете, които се подклаждат нямат емпирични доказателства. Според него за пресичането на спекулативните практики е важна да има информационна кампания, институциите да са на мястото си и да имат ясен механизъм да санкционират недобрите практики.

"Например увеличаване на инфлацията. Напротив не сме видели такава тенденция в другите страни, които са приели еврото. Това са страхове, които се подклаждат, но емпиричната им обосновка не може да бъде намерена. Да, има риск от спекула, но в отделни търговски обекти. Това е нещото, за което институциите трябва да работят да бъде пресечено. През последните 2 години светът се промени коренно и се намираме в среда на постоянно идващи кризи. Но еврозоната успя да реагира адекватно и да изгради механизмите, които я правят по-силна", посочи Пеканов.

Служебният финансов министър Росица Велкова, като национален координатор по подготовката на България за членство в Еврозоната, представи предприетите действия и посочи, какво още трябва да се направи.

"Законът за въвеждане на еврото в България ще регламентира обществените отношения, свързани с приемането на еврото като официална валута в страната", съобщи тя.

"България в еврозоната" - контрапротестиращи отвърнаха на Костадинов (СНИМКИ)

След като лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и съпартийците му влязоха със скандал на конференцията "България в еврозоната - п...

Финансовият министър подчерта, че за окончателното изпълнение на ангажиментите, е нужно приемането на определени законодателни промени. "От изключително важност е приоритетно разглеждане от Народното събрание на проектите за изменения и допълнения на Закона за мерките срещу изпирането на пари, Кодекса за застраховане, Търговския закон и Закона за БНБ, уточни тя.

Търговският закон и Законът за мерките срещу изпирането на пари вече са в Народното събрание, предстои днес Министерският съвет да приеме и измененията в Кодекса за застраховането и Закона за БНБ, съобщи Велкова. Тя отправи призив към депутатите – да подходят национално отговорно и тези закони, които са изключително важни, да бъдат приети.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com