НА ЖИВОВойната в Украйна

Азербайджан е готов да увеличи доставките на газ за България

1171

Меморандумът за разбирателство между ЕС и Азербайджан, подписан в началото на лятото, може да гарантира на Европа до 20 млрд. куб. м. азербайджански газ годишно. В случай че новата междусистемна газова връзка между България и Гърция бъде завършена, доставките на синьо гориво от Азербайджан за страната ни може да достигнат 1 млрд. куб. м., при планирани 600 млн. куб. м. за 2022 г.

Това обяви в интервю за Радио България посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов. Той обясни, че повече от 17 години страната му продава и доставя газ и нефт в ЕС и припомни, че през 2013 г. между България и Азербайджан е подписано споразумение за доставка на газ за 25 години напред.

"Газ към България започна да идва от 31 декември 2020 г., но за съжаление предвид строежа на интерконектора между Гърция и България, все още азербайджанският газ не е успял да достигне в България в пълен обем. От 1 юли т.г. България започна да получава 2,6 млн. куб. метра газ всекидневно, и така до края на 2022 година ще успеем да постигнем пълния обем от общо 600 млн. куб. метра. След началото на енергийната криза, Азербайджан получи молби от няколко страни за доставки на газ и за увеличаване на вече договорени количества. С подписаното през тази година Споразумение за стратегическо енергийно партньорство с ЕС, Азербайджан ще увеличи доставките на газ за Европа. Към днешна дата през Трансадриатическия газопровод, през който постъпва и газът за България, планираме да предоставим 1 млрд. куб. м. на България, също толкова на Гърция, както и 8 млрд. куб. м. – на Италия. Ще увеличим пропускателната способност, така че да достигнем доставки на газ за ЕС от 20 млрд. куб. м. годишно."

През 2022 г. се отбелязват и 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан. Според посланик Хюсейнов, тези три десетилетия са били ползотворни, като в лицето на България страната му е получила приятел и поддръжник и на международно ниво.

"В исторически план отношенията между двата народа винаги са били приятелски. В Азербайджан хората знаят много за българите, но за жалост тук все още няма достатъчно информация за азербайджанците. Например, много хора не знаят, че преди да стане мюсюлманска страна, в Азербайджан в началото на IV век е прието християнството. Азербайджан е и първата демократична република в мюсюлманския свят – още през 1919 г. жените получават правото да гласуват. Именно в Азербайджан се поставят и първите за мюсюлманския свят оперети, театри и балет. Бих казал и, че България и Азербайджан си приличат в много отношения – история, култура, традиции. Азербайджан и България имат голям потенциал за сътрудничество в редица направления, като туризъм, земеделие, транспорт, информационни технологии. През 2021 г. стокообменът между двете държави е бил повече от 98 млн.щ.д. Предстои да положим усилия и за по-динамично развитие в бъдеще."

ОЩЕ: Интерконекторът с Гърция вече има Акт 16

На въпроса с какво България би привлякла азербайджанците, посланик Хюсейн Хюсейнов посочи културата и традициите, които са много сходни и сближават хората. Самият той все още не е имал достатъчно време да разгледа в пълнота страната ни, но обещава, че ще положи усилия за това:

„Азербайджанците не биха се чувствали тук като в чужда държава. Биха открили много допирни точки с нашата страна, а също – биха се зарадвали на прекрасната природа, на богатата ви култура и на вкусната кухня.“

В час по газ. Преподава ни Мартин Владимиров за най-неясното (ВИДЕО)

Ще има ли газ за зимата? Колко ще струва? Защо толкова струва? кой е по-евтин - втечненият от САЩ или руският по тръбата? В България ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Нова експертиза за кораба "Илинден":...
БДЖ пуска празничен коледен влак...
Още европари в размер на милиони...
Йоана Буковска: Изразът "Бий...
Какво търси българинът в Google...
Ръст на регистрираните онлайн...
Омбудсманът иска по-бърз достъп...
Проучване: Гъвкаво работно време...
Експерт: Ако държавата забрани...
Как да разпознаваме фалшивите...
Докато ВСС се накани, кандидатка...
Започва изплащането на пенсиите...

Последни новини