Азербайджан е готов да увеличи доставките на газ за България

1295
Азербайджан е готов да увеличи доставките на газ за България
Снимка: Посолство на Азербайджан в България

Меморандумът за разбирателство между ЕС и Азербайджан, подписан в началото на лятото, може да гарантира на Европа до 20 млрд. куб. м. азербайджански газ годишно. В случай че новата междусистемна газова връзка между България и Гърция бъде завършена, доставките на синьо гориво от Азербайджан за страната ни може да достигнат 1 млрд. куб. м., при планирани 600 млн. куб. м. за 2022 г.

Това обяви в интервю за Радио България посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов. Той обясни, че повече от 17 години страната му продава и доставя газ и нефт в ЕС и припомни, че през 2013 г. между България и Азербайджан е подписано споразумение за доставка на газ за 25 години напред.

В час по газ. Преподава ни Мартин Владимиров за най-неясното (ВИДЕО)

Ще има ли газ за зимата? Колко ще струва? Защо толкова струва? кой е по-евтин - втечненият от САЩ или руският по тръбата? В България ра...

"Газ към България започна да идва от 31 декември 2020 г., но за съжаление предвид строежа на интерконектора между Гърция и България, все още азербайджанският газ не е успял да достигне в България в пълен обем. От 1 юли т.г. България започна да получава 2,6 млн. куб. метра газ всекидневно, и така до края на 2022 година ще успеем да постигнем пълния обем от общо 600 млн. куб. метра. След началото на енергийната криза, Азербайджан получи молби от няколко страни за доставки на газ и за увеличаване на вече договорени количества. С подписаното през тази година Споразумение за стратегическо енергийно партньорство с ЕС, Азербайджан ще увеличи доставките на газ за Европа. Към днешна дата през Трансадриатическия газопровод, през който постъпва и газът за България, планираме да предоставим 1 млрд. куб. м. на България, също толкова на Гърция, както и 8 млрд. куб. м. – на Италия. Ще увеличим пропускателната способност, така че да достигнем доставки на газ за ЕС от 20 млрд. куб. м. годишно."

През 2022 г. се отбелязват и 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан. Според посланик Хюсейнов, тези три десетилетия са били ползотворни, като в лицето на България страната му е получила приятел и поддръжник и на международно ниво.

"В исторически план отношенията между двата народа винаги са били приятелски. В Азербайджан хората знаят много за българите, но за жалост тук все още няма достатъчно информация за азербайджанците. Например, много хора не знаят, че преди да стане мюсюлманска страна, в Азербайджан в началото на IV век е прието християнството. Азербайджан е и първата демократична република в мюсюлманския свят – още през 1919 г. жените получават правото да гласуват. Именно в Азербайджан се поставят и първите за мюсюлманския свят оперети, театри и балет. Бих казал и, че България и Азербайджан си приличат в много отношения – история, култура, традиции. Азербайджан и България имат голям потенциал за сътрудничество в редица направления, като туризъм, земеделие, транспорт, информационни технологии. През 2021 г. стокообменът между двете държави е бил повече от 98 млн.щ.д. Предстои да положим усилия и за по-динамично развитие в бъдеще."

ОЩЕ: Интерконекторът с Гърция вече има Акт 16

Шефът на "Булгаргаз" очаква цената на газа за октомври да намалее до 240 лв.

Очакваме цената на газа за октомври месец да е под 240 лева. Новината съобщи директорът на „Булгаргаз“ Деница Златева пред ...

На въпроса с какво България би привлякла азербайджанците, посланик Хюсейн Хюсейнов посочи културата и традициите, които са много сходни и сближават хората. Самият той все още не е имал достатъчно време да разгледа в пълнота страната ни, но обещава, че ще положи усилия за това:

„Азербайджанците не биха се чувствали тук като в чужда държава. Биха открили много допирни точки с нашата страна, а също – биха се зарадвали на прекрасната природа, на богатата ви култура и на вкусната кухня.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com