Бабите правеха кюфтета с този сос по селски – облизвахме си пръстите

49629
Бабите правеха кюфтета с този сос по селски – облизвахме си пръстите
Снимка: supichka.com

Храната е не само източник на ценни витамини и минерали, енергия и калории, враг или приятел на тялото, талията и здравето, тя е и преживяване, емоция, машина за спомени. Имате любим вкус от детството? Усещали ли сте го като възрастни? В този момент машината на времето ви пренася някъде там, където ходехте прави под масата, а улицата пред къщата на баба ви беше цялата ви детска вселена. Всеки има такъв момент в живота си –  внезапен познат аромат на ястие, което го пренася назад във времето, вкус, които рисува спомени в съзнанието му, ястие, което помни от детството си. Кюфтетата, предлагани днес в почти всички заведения за хранене, приготвяни с подправки, чиито имена трудно запомняме, всъщност са традиционно за трапезата ни ястие, което бабите ни поднасят от далечни времена. Само че те не ползваха киноа например, а сътворяваха с продуктите от дворовете си, с двете си отрудени ръце и със сърцето си великолепни домашни сосове, от които си облизвахме пръстите. Помните ли тези кюфтета със сос по селски, които „другарките“ в детската градина ни увещаваха да хапнем?

Бабите ни приготвяха прочутите кюфтета със сос с продукти от градината, а за нас оставаше насладата от вкусното хапване между гоненето на пеперуди или светулки и игрите на стражари и апаши в пъстрото босоного детство. Нека ви припомним рецептата, за да поднесете на семейството си не просто храна, а корени, спомени и традиции, които си заслужават да бъдат съхранени.

Кюфтета със сос по селски по стара българска традиционна рецепта

За този сос не ви е нужна машина на времето, а старият, написан на ръка, рецептурник на баба ви. Не пазите това съкровище? Ние пазим нашето, изтупваме го от праха и споделяме с вас нужните съставки и начина на приготвяне на този домашен селски вкусен сос за кюфтета.

Кюфтета по чирпански без пържене - ще се топят в устата

Кюфтета със сос по селски – необходими съставки

Тъй като идеята ни е да акцентираме на соса, няма да ви отнемаме вниманието със самите кюфтенца. Пригответе ги както желаете, но имайте предвид, че е силно препоръчително да замесите сами каймата и да е подправите сами, защото готовата няма да ви помогне да се доближите до вкуса от детството ви. За соса са ви необходими:

  • глава лук,
  • 2-3 скилидки чесън,
  • 3-4 домата или голяма чаша доматен сок или консерва домати,
  • щипка риган,
  • черен пипер на вкус,
  • по лъжичка червен сладък и червен лют пипер,
  • сол на вкус,
  • лъжица брашно.

Това е всичко, което ви е нужно за соса. Най-добре е доматите да са български, узрели на слънце и откъснати току-що от градината ви, но разбираме, че не всеки има този късмет. И все пак, дори да ги купувате от магазина и да са внос, имайте предвид, че от вкуса и качеството им зависи до голяма степен дали ще постигнете традиционния вкус на кюфтетата със сос по селски, които правеше вашата баба. Важна е не само рецептата, но и съставките, за да си припомните аромата и вкуса на детството.

Професионален готвач издаде един ТРИК, благодарение на който кюфтетата никога не се пръскат в тигана

Кюфтета със сос по селски – начин на приготвяне

Когато леко запържите кюфтетата в мазнина, не я изхвърляйте. В нея, след като извадите кюфтенцата, поставете нарязаната глава лук и я запържете до златисто. След това добавете подправките, лъжицата брашно и малко вода. Бъркайте често и изчакайте да поври, преди да цопнете кюфтета в този вкусен сос, за да покъкрят и те в него и да поемат от ароматите и вкуса му. Минути, преди да свалите ястието от котлона, добавете доматите. Те са последното, от което се нуждае ястието ви, преди да може да се похвалите, че е готово. Ако сосът ви се получи рядък, винаги може да го сгъстите с брашно, ако е гъст, долейте вода – така правеха нашите баби и винаги беше вкусно на масата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Пушени ребра с боб: Ще си оближете пръстите

Картофени кюфтенца с тиквички: Истинска наслада

Агнешкото ще е още по-сочно, ако му добавите тази съставка

КРЕМ супа от тиквички: Не сте яли по-вкусна

Здравословна салата от червено цвекло и орехи

Как се прави традиционният родопски клин?

Ако искате козунакът да е и пухкав, и на конци, ТОВА е рецептата

Ето как се прави перфектната застройка за супа

Без месене, но с конци: Тази рецепта за козунак е хит в мрежата

Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com