НА ЖИВОВойната в Украйна

Байдън: Идеята, че Путин някога ще победи Украйна, е непостижима

3901

Американският президент Джо Байдън заяви за пръв път след руското нахлуване в Украйна, че би бил готов да говори с Владимир Путин, ако руският лидер наистина иска да сложи край на войната. Байдън говори по време на държавно посещение на френския президент Еманюел Макрон, който каза, че ще разговаря отново с Путин след посещението си във Вашингтон и предупреди да не се прекъсват разговорите с руския лидер.

На съвместна пресконференция с Макрон Байдън каза, че няма непосредствени планове да се свърже с Путин, но оставя отворена възможността. „Готов съм да говоря с г-н Путин, ако той действително има интерес да потърси начин да сложи край на войната. Той все още не е направил това. Ако случаят е такъв, след консултации с моите френски приятели и тези от НАТО, ще се радвам да седна с Путин, за да видя какво има предвид. Той все още не е направил това“, каза Байдън.

Байдън и Макрон обещаха дългосрочна подкрепа на Украйна, която се бори срещу руските нашественици. „Има един начин тази война да приключи – рационалният начин. Путин да се изтегли от Украйна. Но изглежда, че няма. Бомбардира детски ясли, болници, домове за деца. Отвратително е това, което той прави. Идеята, че Путин някога ще победи Украйна, е непостижима. Той е сметнал погрешно всяко едно нещо, което първоначално е изчислявал“, каза Байдън, цитиран от БГНЕС.

На свой ред Макрон изтъкна, че планира да разговаря с Путин отчасти за сигурността на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ. „Ще продължа да говоря с президента Путин“, каза Макрон, като призова към усилия „за предотвратяване на ескалация и за постигане на конкретни резултати“. Но подобно на Байдън, френският президент каза, че няма да тласне украинския си колега Володимир Зеленски към мирен план, който той няма да приеме. "Ние никога няма да призоваваме украинците да направят компромис, който няма да бъде приемлив за тях", подчерта Макрон. Той каза още, че Зеленски е показал „истинска воля“ да постигне мир и добави: „Нашата работа трябва е да работим заедно с него“. След инвазията Зеленски настоя Украйна да си върне всички територии, завзети от Русия.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Макрон: Няма да принуждаваме Украйна към неизгодни за нея преговори

Президентът Еманюел Макрон обеща да не тласка Киев към мирни преговори с Русия, с които не е съгласен. "Ние никога няма да призоваваме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

"Китайската нова година" влезе...
Lockheed Martin ускорява производството...
Тръмп: Мога да сложа край на войната...
Полицейски протест в Хаити след...
Една трета от Амазония е разрушена...
Бивши президенти на САЩ са помолени...
Петима чернокожи полицаи пребиха...
САЩ ликвидирали лидер на "Ислямска...
Пентагонът ще купи от производителите...
Коронавирусът по света: САЩ е...
САЩ мислят да дадат по-нов модел...
"Първо идват танковете, после...

Последни новини