НА ЖИВОВойната в Украйна

Байдън помилва хиляди американци, осъдени за притежание на марихуана

1449

Американският президент Джо Байдън помилва хиляди американци, осъдени за "обикновено притежание" на марихуана съгласно федералното законодателство на САЩ, предаде БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Този ход се разглежда като стъпка към декриминализиране на наркотика, както и към справяне с практиките за повдигане на обвинения, които засягат непропорционално цветнокожите.

В свое изявление Байдън заяви, че "никой не трябва да бъде в затвора само за това, че е употребявал или притежавал марихуана". Той добави: "Твърде много животи са били прекършени поради неуспешния ни подход към марихуаната. Време е да поправим тези грешки".

Помилването ще обхване и хиляди осъдени за обикновено притежание в окръг Колумбия. То няма да се прилага за присъди, свързани с притежание на марахуана с цел разпространение. Неамериканските граждани, които не са имали законен статут в страната към момента на ареста си, също няма да бъдат помилвани.

Американският президент заяви, че има хиляди хора, чиито присъди са ги лишили от възможност за работа, жилище или образование. "Моето действие ще помогне за облекчаване на страничните последици, произтичащи от тези присъди", добави той.

Министерството на правосъдието на САЩ сега работи по процедура за издаване на удостоверение за помилване на осъдените лица.

"Министерството на правосъдието експедитивно ще приложи прокламацията на президента, с която се помилват лицата, участвали в обикновено притежание на марихуана, като се възстановяват политическите, гражданските и други права на осъдените за това престъпление", се казва в изявление на американското министерство.

Байдън разпореди на министъра на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ да преразгледа класификацията на марихуаната като включена в списък 1 - което я поставя наред с хероина и LSD, но преди фентанила и метамфетамина.

Белият дом не е определил срокове за преразглеждането.

Гешев не е съгласен с предложението на управляващите за легализиране на конопа

Главният прокурор Иван Гешев изрази мнение срещу законодателната идея на управляващата коалиция за легализирането на индустриалния коно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Издирван в САЩ предполагаем наркотрафикант...
Адам Сандлър: Травмата ме кара...
Илон Мъск пусна допитване за помилване...
Изгубен в Аляска: SOS функцията...
Мъск показа документи как Туитър...
Туристи могат да се окажат в капан...
Пентагонът представи новия стелт...
Белият дом: Байдън няма намерение...
САЩ нарече "добра новина" споразумението...
Джерард Бътлър отново като герой-спасител...
Пентагонът възложи поръчка за...
САЩ ще пращат ракетни системи...

Последни новини