Байдън посрещна със салюти Макрон в Белия дом

1516
Байдън посрещна със салюти Макрон в Белия дом
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън прие френския си колега Еманюел Макрон в Белия дом, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Посрещайки френския държавен глава, Байдън на френски приветства свободата, равенството и братството. "САЩ не биха могли да искат по-добър партньор от Франция, с който да работят", заяви Байдън и подчерта, че съюзът със Франция си остава съществен за стабилността на света. 

А Макрон на свой ред заяви: "Нужно е да знаем как да станем отново братя по оръжие" пред предизвикателството на войната в Украйна и многото кризи. Той припомни, че двете страни са "най-солидните съюзници, защото това приятелство между тях е пуснало корени през вековете".

Азербайджан: Няма да има преговори с Армения, ако Макрон присъства

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отмени планирана среща с премиера на Армения, който според него е поискал посредничеството на фр...

По време на визитата в Белия дом Макрон е придружаван от първата дама на Франция Брижит Макрон. 

фейсбук

Източник: Getty Images

След бурното президентство на Доналд Тръмп, Байдън се опитва да укрепи връзките с традиционните партньори на САЩ, сред които е й Франция, за която Вашингтон казва, че тя е "най-старият му съюзник". Но тези опити започнаха зле, когато миналата година САЩ обявиха заедно с Великобритания и Австралия стратегически съюз в областта на отбраната, заради което Австралия се отказа от договор за милиарди евро за френски конвенционални подводници в замяна на ядрени подводници, които ще получи от новите си партньори. Байдън призна, че става дума за проява на нетактичност в дипломатическите отношения и направи всичко, за да успокои Макрон - един процес, чиято кулминация, според анализатори, е сегашната визита на Макрон в Белия дом. По време на нея двамата лидери ще обсъдят общите предизвикателства, пред които са изправени двете им страни, като войната в Украйна и съперничеството с Китай. Но се очаква да бъде засегнат и въпросът за американските планове за индустриален подем, които Париж прецени като прекалено агресивни, отбелязва Франс прес.

Франция разследва Макрон за незаконно финансиране на предизборната му кампания

Във Франция започна разследване за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната кампания на френския президент Еманюел Макрон з...

ОЩЕ: Макрон обвини бившия премиер на Австралия, че е провокирал ядрена конфронтация с Китай 

Макрон вчера говори по този въпрос пред американски парламентаристи. Той отново разкритикува тези мерки в подкрепа на американската индустрия. Става въпрос за масивни целеви субсидии, предвидени в икономически и социален закон, наречен "Закон за намаляване на инфлацията". Френският президент предупреди, че тези мерки могат "да фрагментират Запада". "Не желая да станем пазар за американската продукция, тъй като имам точно същата продукция като вас. Имам средна класа, която трябва да работи, и хора, които трябва да си намерят работа. И последиците от този закон са, че вие може би ще си уредите проблема, но ще изострите моя. Много съжалявам, че съм толкова директен", заяви Макрон.

Пак вчера Макрон имаше и среща с френската общност в САЩ, след което той и съпругата му вечеряха с Джо Байдън и съпругата му Джил в италиански ресторант във Вашингтон.

Вчера Макрон се срещна и с вицепрезидента на САЩ Камала Харис и посети централата на НАСА във Вашингтон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка