БАН към правителството: В никакъв случай не вдигайте данъците

2533
БАН към правителството: В никакъв случай не вдигайте данъците
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Правителството да преосмисли данъчната система и данъчната политика, препоръчва БАН в годишния си доклад "2019 “Икономическо развитие и политика в България: оценки и очаквания”, представен официално на пресконференция.

"В никакъв случай не трябва да се прибягва до някакво повишаване на данъчни ставки, преди да са изчерпани възможностите за повишаване на събираемостта на данъците. Чак тогава може да се пристъпи към някаква фаза на вдигане на данъчни ставки, което ние не препоръчваме на този етап", заяви пред Actualno ръководителят на авторския колектив от Института за икономически изследвания при академията, изготвил доклада доц. Виктор Йоцов. Той поясни още, че учените правят в доклада подробен преглед структурата на данъчните приходи - колко се падат на косвените данъци, колко на преките, дискутиран е въпроса за пропорционалното облагане и дали то не е изчерпало ефектите си и дали няма нужда от преосмисляне.

Данъчните ще сложат юзди на всички големи длъжници, които не плащат редовно

Националната агенция за приходите (НАП) ще постави под постоянен мониторинг и контрол длъжници с просрочени задължения над 100 хил. лв....

Имаме забавяне на темповете на растеж, съпроводено с леко увеличаване на инфлационния натиск, но на този етап не считаме, че има опасност от навлизане в рецесия, но в същото време отбелязваме в доклада, че има структурни дисбаланси, на които ако не бъде обърнато внимание е възможно в следващ период да изпаднем в някакъв вид рецесия, особено ако външната среда продължава да се влошава, коментира доц. Йоцов. По думите му тревожно е, че продължава спадът на преките чуждестранни инвестиции. "Факт е, че преките чуждестранни инвестиции са по-малко от средствата, които българските емигранти изпращат тук", посочи той и поясни, че на практика това означава, че България изнася работна сила, не стоки и услуги, което е  особено неблагоприятна тенденция.

Като позитиви доц. Йоцов изтъкна стабилността на финансова среда и фискалния сектор. Негативите са свързани преди всичко с демографския срив, който вече оказва сериозно влияние върху потенциалния икономически растеж, изтъкна той и посочи, че имаме недостиг на работна сила, което по думите му е вече много очевидно и даже плашещо. "Това води до забавяне на темповете на растеж и до забавяне на процеса на догонване, от който ние така силно се нуждаем", подчерта той и отбеляза, че от години сме на последно място в Европа по жизнен стандарт и брутен вътрешен продукт на глава от население и не се виждат перспективи това в скоро време да се промени.

Прогнозата

Според очакванията на учените от БАН забавянето на икономическото развитие ще продължи. Темповете на икономическия растеж от 3.1 за миналата година се очаква да паднат на 2.6 - 2.7, а за следващите две години прогнозата е за леко ускоряване до 3.9 - 4% през 2021 г., което до голяма степен ще се дължи и на усвояването на европейските средства. "Очакваме леко забавяне тази година и умерено ускоряване следващата година като ще има леко повишение на износа. Не очакваме драматични промени, не става въпрос за рецесия, а по-скоро леко забавяне на растежа и евентуално възстановяване през следващата година", обобщи Йоцов.

Учени от БАН разработват космическа система за многократна употребa

Учени от Института по механика на БАН (ИМех-БАН) работят върху създаването на система за многократно използване на ракетен носител, коя...

По 14 показателя ЕС определя положението на всяка икономика и за съжаление България по 6 или 7 от тях е в дисбаланс, посочи още той.

В доклада не е третирана темата за размера на сивия сектор и корупцията, каза пред Actualno ученият и добави, че "това е проблем, който съществува навсякъде - от порядъка на 30% от икономиката е в сивия сектор".

Коментирайки случващото се във фискалния сектор, доц. Йоцов остро разкритикува бюджетните излишъци - държавата не изпълнява предвидените капиталови разходи. "Забелязва се през последните няколко години, че финансовото министерство подценява приходната част - тя винаги се оказва по-голяма, което позволява по Закона за публичните финанси да се преразпределят средства без санкция от парламента, което е гъвкавост за сметка на прозрачността в разходването на публичните средства и не може да се оцени положително", каза той.

Какви са другите изводи и прогнози в доклада на БАН прочетете в Expert.bg.

Работим много на крак, по официални данни хич и не се трудим извънредно

България е начело в ЕС по работещи на крак, но освен това много малък брой от работещите у нас го правят официално извънредно. Това пок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика