Банките спечелиха 640 млн. лева за четири месеца

3997
Банките спечелиха 640 млн. лева за четири месеца
Снимка: iStock/Guliver

Печалбата на банковата система в България достигна 640.96 млн. лева за първите четири месеца на тази година, сочат данните на Българската народна банка. Това представлява ръст от 32.3% на годишна база. За сравнение, към края на април миналата година, нетната печалба на банките у нас възлизаше на 484.38 млн. лева или със 156.5 млн. лева по-малко от настоящия резултат.

Печалбата на банковата система забавя осезаемо темпа на растеж, след като през предходния месец март бе отчетен годишен ръст от 62.8%.

Печалбата на банките нарасна с близо 63%

Печалбата на банковата система у нас нарасна с 62.8% на годишна база до 569 млн. лева към края на първото тримесечие на тази година, с...

Приходите от лихви на банките нарастват с 8.6% на годишна база или 84.9 млн. лева до общо 1.075 млрд. лева към края на месец април. Въпреки ниските лихви, особено по жилищните кредити, високата кредитна активност и интереса от страна на потребителите се материализира под формата на ръст в приходите от лихви.

Брутният кредитен портфейл на банковата система възлиза на 79.3 млрд. лева към края на април 2022 година, спрямо 71.2 млрд. лева година по-рано.

Разходите за лихви на банките нарастват с 9.8% на годишна база или 9.7 млн. лева до общо 108.7 млн. лева. При все нулевите лихви по влоговете у нас и отстъплението на дребните вложители, общата сума по депозитите в България продължава да расте. Към края на април тази година общата сума по депозитите (срочни и безсрочни) в родната банкова система възлиза на 120.5 млрд. лева. За сравнение, преди 12 месеца общата сума по депозитите достигаше 108.6 млрд. лева, сочат данните на БНБ.

Приходите на банките от такси и комисиони нарастват с 21.5% на годишна база до общо 540.7 млн. лева към края на април тази година. Преди година, приходите от такси и комисиони възлизаха на 444.8 млн. лева или с 95.8 млн. лева по-ниска сума от настоящата. Увеличението на приходите по този канал идва в резултат на политиката на редица банки у нас да повишават таксите както за граждани, така и за бизнеса. Разходите за такси и комисиони на банките възлизат на 92.5 млн. лева към края на април, спрямо 71.3 млн. лева година по-рано.

Жилищното кредитиране забави растежа за първи път от 14 месеца насам

Жилищното кредитиране у нас забави растежа си за първи път от 14 месеца насам на фона на предизвикателствата пред родната икономика, по...

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата на банките, намаляват с 19 млн. лева (-11.1%) спрямо края на април миналата година, като достигат 153 млн. лева в края на четвъртия месец на тази година.

Активите на банковата система възлизат на 140.9 млрд. лева към края на април, като нарастват с 10.4% на годишна база. Преди 12 месеца, активите на банките у нас достигаха 127.6 млрд. лева.

Още: Печалбата на банките скочи със 74% през миналата година

 

Закриха близо 150 000 депозита само за три месеца

Отливът на вложителите в банкови депозити продължава на фона на високата инфлация и нулевите лихви. Срочните депозити на домакинствата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Разходите за пенсии скочиха с двуцифрен процент спрямо миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com