Банов: Всички зрители на театър, кино и концерти - с маска

3626
Банов: Всички зрители на театър, кино и концерти - с маска
Снимка: БГНЕС

И на закрито, и на открито зрителите трябва да носят маски – в кина и при театрални или концертни събития на открито. Това заяви министърът на културата Боил Банов.

Добрите и лошите навици, когато са устойчиви, бързо се възстановят. В България има устойчив навик за потребяване на култура, за усет към изкуство, подчерта Банов пред Нова телевизия, след като му беше посочено, че масово кината не са готови да работят при 30% запълване на залите, защото няма да могат да се справят финансово, а и не са готови с нови заглавия.

5 млн. лева отиват за подкрепа на свободните творци у нас

Споделям с вас нови допълнителни мерки за подпомагане на културния сектор в страната. Преминаваме към мерки за укрепване на целия секто...

Относно недоволството в културния бранш, че държавата не помага, Банов коментира, че първите мерки са за най-нуждаещите се т.е. тези с най-малко приходи. И каза, че затова било взето решение за пълна заплата за всички работещи в държавни културни институции. Втората мярка – 3 минимални работни заплати с осигуровка за свободни артисти с доход под 1000 лева на месец.

Що се отнася до останалите свободни артисти и дейци на културата, Банов ги насочи към безлихвените заеми до 1500 лева на месец. Според министъра на културата, когато преди кризата си имал доходи над 1000 лева, се предполага, че ще можеш да изплащаш такъв заем. Банов отрече да е необходимо да си се осигурявал 6 месеца назад т.е. половин година да си работил на трудов договор, за да вземеш такъв кредит. Той призова всеки деец на културата, който не успее да вземе такъв заем, да се обръща към министерството.

На въпрос колко души са теглили такъв заем, Банов не даде статистиката, защото със заемите сега се почвало. „Лично ще проверявам и уведомявам премиера”, обеща министърът да следи поведението на банките.

Друга помощ за културата – артисти и дейци да подават проекти пред Фонд "Култура" в министерството, по обявени вече програми.

Къде е маската на министър Банов?

"Ще глобят ли министър Боил Банов заради неносене на предпазна маска на брифинга пред официалния вход на Алма матер?" Този въпрос задав...

"Андрей Слабаков няма добра представа за положението в Германия. В Германия 98% са свободни артисти, при нас е обратният модел", обясни Банов задочно на режисьора ни евродепутат, който казва, че в Германия дават 9000 евро на месец.

За финал Банов определи Вежди Рашидов като много талантлив творец и затова бил „особен”. Коментарът дойде заради реплики на Рашидов, че съжалява, че подкрепил Банов за министър и иска оставката му. "А корабче плува ли", попита Виктор Николаев, според който не е нормално да се обяснява с ексцентричност такова явно положение.

Още: "23 нови случая на коронавирус в България"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com