Бедствено положение в Своге, и в Разград водоподаването е нарушено

4566
Бедствено положение в Своге, и в Разград водоподаването е нарушено

Частично бедствено положение беше обявено снощи в град Своге, както и в околните села Искрец, Свидня и Церово. Причината е намален дебит на водата, идваща от река Искрецка.

Частично бедствено положение е обявено снощи в град Своге, селата Искрец, Свидня и Церово заради намален дебит на водата, идваща от река Искрецка.
В града няма вода, потвърдиха от кметството на общината за "Хоризонт".
Все още не е ясно защо е намалял водния обем в коритото на реката. По информация на bTV, за населението са осигурени водоноски и ще се търсят връзки с близка водопроводна мрежа.
Голяма част от Разград ще бъде с нарушено водоподаване днес, съобщиха от местното ВиК дружество. Причината е теч на вода от аварирал водопровод, захранващ южната част на града и налагащи се ремонтни дейности. Очакванията са в края на работния ден да започне бавното възстановяване на захранването, а водопроводът да достигне до нормални обеми до 20.00 ч.Частично бедствено положение беше обявено снощи в град Своге, както и в околните села Искрец, Свидня и Церово. Причината е намален дебит на водата, идваща от река Искрецка.

В града няма вода, потвърдиха от кметството на общината пред БНР.

Жители на Кръстевич готвят протест заради режим на водата

В Пловдивското село Кръстевич недоволстват от режима на водата, като местните твърдят, че в някои къщи вода няма в рамките на няколко д...

Все още не е ясно защо е намалял водният обем в коритото на реката. Предполага се, че причината е разместване на земни пластове т.е. срутване на земни маси, които са препречили пътя на водата - чакат се сондажи и хидрогеоложки проучвания, за да не се стигне до хуманитарна криза. По информация на bTV, за населението са осигурени водоноски и ще се търсят връзки с близка водопроводна мрежа. Има 24 пункта за доставка на вода в града.

"Ситуацията е много тревожна", алармираха зам.-кметът на Своге Илия Богданов пред БНТ. Не знаем дали река Искрецка ще потече отново и кога ще протече. В момента текат около 30 литра вода в секунда при обичаен дебит 130 литра в секунда. Става въпрос за 15 000 души, които имат нужда от вода. Отделно значителни загуби имат хора с бизнес с риба например.

Бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро коментира специално за Своге, че години наред губели половината си вода заради некачествена мрежа. А тя не се е ремонтирала, защото редовно не се предвиждат инвестиции за това, като инвестиции няма, защото никой не е съгласен да плаща по-скъпа вода. Карстов регион сме, нещата стават зле с повърхностните водоизточници, с подземните сме добре, обобщи Димитров. И предупреди, че ситуацията с липса на инвестиции в остарялата мрежа важи за цяла България - не се дават пари, за да се направят, а пари може да дойдат само ако се плаща повече за достъп до вода.

Междувременно от ВиК съобщиха, че голяма част от Разград също ще бъде с нарушено водоподаване днес. Причината е теч на вода от аварирал водопровод, захранващ южната част на града, и налагащи се ремонтни дейности.

Израел няма язовир Студена. Но има вода

Наскоро бях на посещение в Израел. Знаете, страната е в Близкия изток, разположена между няколко пустини и има оскъдни водни ресурси. В...

Очакванията са в края на работния ден да започне бавното възстановяване на захранването, а водопроводът да достигне до нормални обеми до 20:00 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Ученици от Самоков се включиха в залесяване на парк "Ридо"

Пускат нова експресна автобусна линия в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София