Беларус въвежда смъртно наказание дори за "подготовка на престъпление"

2893
Беларус въвежда смъртно наказание дори за "подготовка на престъпление"
Снимка: Getty Images

Беларус ще наказва със смъртна присъда дори опитите за извършване на „терористични актове“ – обвинения, пред които са изправени няколко активисти на опозицията в бившата социалистическа страна. Това стана ясно след приетите промени в Наказателния кодекс с одобрението на президента Александър Лукашенко.

Беларуският президент подписа закон за възможността от смъртна присъда за опит за терористичен акт, съобщи РИА Новости, цитирайки онлайн портала на правителството за правна информация. В него пише още, че законът ще влезе в сила 10 дни след публикуването му.

Беларус разполага войски по украинската граница, за да отвлече вниманието от Донбас

Беларус ще разположи „сили за провеждане на специални операции“ по украинската граница, твърди последният доклад на британс...

Смъртното наказание се изпълнява чрез разстрел и към момента важи за престъпления, свързани с международен тероризъм; актове, извършени от организирана група или с използване на съоръжения за атомна енергия, използване на радиоактивни вещества, мощни токсични химични или биологични вещества; убийства на държавници или обществени личности, извършени във връзка с държавна или обществена дейност.

Страната, която е най-близкият съюзник на Русия, е единствената държава в Европа, продължаваща да изпълнява екзекуции въпреки призивите за забраната им.

Междувременно тази сряда беларуски съд в град Гродно започна закрито изслушване по дело срещу 12 активисти, обвинени в „подготовка на терористични актове“, съобщи местната организация за човешките права „Вясна“. Сред опозиционерите е Николай Автукович, който вече излежа над 7 години в затвора. 59-годишният активист е изправен пред множество други обвинения, включително държавна измяна.

Опозиционните фигури са обвинени в подпалване на полицейски автомобили през октомври и ноември 2020, когато се провеждаха невиждани по мащаб протести срещу режима на Лукашенко. Президентът бе обвинен, че е фалшифицирал изборите, за да остане на власт. Той продължава с политиката си да заглушава опозицията и да вкарва в затвора най-видните активисти, по подобие на Владимир Путин в Русия.

Лукашенко не знае дали войната в Украйна върви по план, не бил достатъчно потопен в темата

Беларуският президент Александър Лукашенко не е очаквал руската "операция" в Украйна да се проточи. Това каза той в интервю за Ass...

Припомняме, че миналия март беларуските прокурори обвиниха лидера на опозицията Светлана Тихановская в „подготовка на терористичен акт като част от организирана група“. Бившият кандидат-президент успя да избяга в чужбина малко след като Лукашенко обяви победа на изборите.

До момента подготовката на „терористичен акт“ (б.а. – както правителството нарича всеки опит за масов протест срещу властта) не се наказваше със смърт. Най-тежката мярка важеше само за вече извършени престъпления. Тероризмът в Беларус беше добавен като престъпление, наказвано със смърт, през 1997 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарка в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com