Белобрадова обвини Нинова, че „с брутални средства“ атакува законопроекта за домашното насилие

2447
Белобрадова обвини Нинова, че „с брутални средства“ атакува законопроекта за домашното насилие
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Корнелия Нинова употреби брутални средства, за да атакува Законопроекта за домашното насилие. Толкова неистини от парламентарната трибуна не съм чувала. Нинова стъпи на несъществуващи “трети полове, шести полове”, несъществуващи страхове. Нейната манипулация стигна до крайности. Просто сме в предизборна кампания. Това заяви в ефира на Дарик радио Елисавета Белобрадова, депутат от “Демократична България” във връзка с отхвърления миналата седмица проект на закон за домашното насилие, внесен от ДБ.

Припомняме, че настъпи обрат при гласуването в пленарната зала на двата законопроекта за защита срещу домашното насилие в петък – на Надежда Йорданова и на Корнелия Нинова. Първоначално депутатите приеха и двата законопроекта, но при прегласуването им те бяха отхвърлени. Дебатите по тях продължиха повече от два часа. Още в началото на дискусията Надежда Йорданова подчерта, че с този законопроект не се въвежда трети пол и не се прави опит за скрито приемане на Истанбулската конвенция, каквито коментари се чуха от парламентарните групи на БСП и "Възраждане". ОЩЕ: Парламентът реши: Без по-строги мерки срещу домашното насилие

Председателят на СОС Георги Георгиев: Вече работи новият кризисен център за пострадали от домашно насилие

Продължава да работи и първата в страната "правна клиника", където жертви на домашно насилие получават психологическо и правно консулти...

Белобрадова обясни, че бившият правосъден министър Надежда Йорданова месеци наред е провеждала консултации както с хора на терен, така и с множество съдии. “Беше важно този законопроект не просто да бъде поредното нещо, което после ще поправяме. А да служи наистина на българското общество и на хората, които прилагат закона”, каза Белобрадова.

По думите й всички може да са жертви - жени, мъже, деца. Идеята на законопроекта е да подаде ръка и на възрастните хора, за които не се полагат грижи. "Той служи за защита на беззащитните", уточни депутатът.

“Домашното насилие е феномен, който го има във всички държави. Голямата разлика е в реакцията на държавата. Българската държава няма реакции, тя няма установени стратегии, принципи. Има една шепа хора, които обикновено са доброволци, които получават и грозните нападки на група политици. Тази цяла сфера е изоставена от държавата”, обясни Белобрадова. Тя е категорична, че гласуването на закона е било предизборно.

Във връзка с отново нарасналото напрежение в отношенията с Република Северна Македония, след като в Охрид беше пребит българин, Елисавета Белобрадова каза: “Руската пропагандна машина не е спирала от години. Ако България и РСМ са обединени, това може да бъде една изключителна подкрепа за демократичното общество. Битката да не бъдем близки се изостря в последните години - откакто РСМ реши да кандидатства за членство в ЕС - това се случи с голямата подкрепа отвън”.

На комисия: Близките на жертвите се задължават да сигнализират за домашно насилие

Депутатите от правна комисия приеха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за защита от домашното насилие. Единият на "Д...

По въпроса с предстоящото обединение между ДБ и ПП на изборите, тя обясни, че основната цел е формиране на управление. “На хората им омръзна от предизборни кампании. Трябва да бъде със смисъл и заявка защо го правим това нещо”, обобщи гостенката.

ОЩЕ: Да "благодарим" на сектанто-патриотите, които провалят приемането на модерно законодателство срещу домашното насилие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Гешев за пудела и пачките: Най-високо в мафията стоят политиците (ВИДЕО)

МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика