Бенедикт Къмбербач: Медитацията ме спасява

2326
Бенедикт Къмбербач: Медитацията ме спасява
Снимка: Getty Images/Guliver

Бенедикт Къмбербач е щастливото изключение: актьор, който може едновременно да поема масови роли, без да това да повлияе на професионалния му кодекс и чест, и да остане майстор на превъплъщенията, въпреки комерсиалния му успех. Ето какво заяви прочулия се с образите в "Шерлок", "Игра на кодове" и много други пред The Talks.

- Г-н Къмбербач, какво е щастието за вас? 

Медитацията понижава риска от сърдечни заболявания

Американската сърдечна асоциация (АСА) съобщи, че медитацията може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, но са н...

- Да чувствам миговете. Ако търсиш щастието, ти не си щастлив. Харесва ми идеята, че умът може да оформя собствената ти реалност - колкото и жестоки и трудни да са последствията от това. 

- Практикувате будистка медитация - оттам ли идват тези идеи?

- Точно от там. 

- Съгласни ли сте с първата истина на Будизма, че целият живот е страдание, болка и нещастие?

- Да. Не всяко нещо непременно е в процес на разлагане, но всичко се променя. Всичко е флуидно. Ние преживяваме живота през нашите усещания, а те често носи болка. Тук хората обикновено си мислят за болката от катастрофа, липсващ крайник, попаднал в тялото куршум или нещо от този род - но не е задължително страданието да е такова. В същото време има голяма радост в осъзнаването на това, защото човек се освобождава: тази мисъл е освобождаваща понеже ти внушава, че нещата, които ни обединяват за повече от тези, които ни разделят. Тези неща са лесни за казване и трудни за практикуване. Будизмът ни учи на второто. 

Спорт и медитация спасяват от депресия

Съчетаването на медитация и аеробни упражнения може да съкрати симптомите на депресия с 40%, сочи изследване, публикувано в сп. Transla...

- Как практикувате вие? 

- Медитацията е терапевтично доказана от много отдавна. Тя облекчава пациенти с терминални заболяване или с ментални разстройства. Медитацията е инструмент да постигнеш неподвижност на ума, което може да те освободи от твоите мисли и да ти даде достатъчно пространство за релаксация на тялото по начин, който наподобява сънуването. И това е научно доказано, а не сляпо подражание на нещо, което "Бийтълс" правеха. Аз обичам да спя, но като баща не ми остава много време. Затова - метидация. 

- Медитирате ли всеки ден? 

- Опитвам се, но не ми се получава все още. Най-вече заради полетите, които непрекъснато ми се налага да правя. Напоследък медитирам вечер, защото това е прекрасен начин да успокоиш ума си преди сън. Има голяма връзка между актьорството и медитацията - и в двата случая трябва да умееш да потъваш в мига. 

- Навярно ви помага и с целия шум на Холивуд?

Как медитацията помага на мозъка

Медитацията не е просто занимание, свързано с духовност или философия. Тя оказва физическо въздействие върху мозъка, затова потенциално...

- О, да. Ключова роля изигра това, че започнах да медитирам още преди да стане актьор. Помага определено в умението да се рестартираш. Всичко в нашата професия е пушек и огледала...

- Ставате ли по-добър в игнорирането им с времето?

- Аз мисля, че това не е някакво специално умение, то е универсална сила. Всеки я притежава, така както всеки може или да рисува, или да пее. Но не си мислете, че на мен ми е лесно в това да не давам ухо на целия шум около мен - има дни, в които ми се получава, и дни, в които не. 

- Как ви се отрази скока от телевизията в света на "Марвел"?

- За мен няма по-голямо свят от този на Шерлок. Шерлок беше телевизионен продукт, а телевизията винаги е по-демократична. Този сериал достигна до изключително много хора. Беше бомба със закъснител, за която си знаех, че ще гръмне още като се подписах за ролята. Но не очаквах чак такъв успех - той надмина очакванията на всички нас, които го правехме. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Новият филм за Ейми Уайнхаус с премиера в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Обявиха датата за наградите "Оскар" през 2025 г.

София Филм Фест във Велико Търново предлага сериозна филмова селекция

Джордж Лукас с почетна "Златна палма" на фестивала в Кан

Унизително! Адвокати възмутени от новите ограничителни мерки спрямо Ален Делон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com