НА ЖИВОВойната в Украйна

Без дебати: Здравна комисия реши проблем с лекарствата на децата с онкологични и редки заболявания

1190

Комисията по здравеопазване прие допълнение в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Измененията бяха приети на първо четене без дебати в комисията, като предстои да бъдат разгледани и от пленарна зала.

Законопроектът цели да преодолее забрана за заплащане с публични средства на лекарствени продукти, прилагани off-label. Целта на промените е да се разширят възможностите за лечението на заболявания на пациентите до 18-годишна възраст чрез осигуряването на публичен ресурс за заплащане на лекарствени продукти, които се прилагат извън условието на разрешението за употреба и които са единствената възможност за подобряване на здравословното състояние на тези пациенти.

По данни на НЗОК заявленията за финансиране на тези лекарствени продукти касаят основно лечение на деца с онкохематологични заболявания, както и такива с редки и автоимунни заболявания. За решаването на този проблем увери миналата седмица министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

За постигането на целите на законопроекта ще се разходват финансови средства от държавния бюджет, които са определени в Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г. Заплащането на дейностите ще се осъществява от НЗОК, като разходите се финансират със средства от трансфери от държавния бюджет, предоставени чрез бюджета на Министерство на здравеопазването.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

Втори провал с HEMS: Прекратиха...
Новите случаи на COVID-19 намаляват,...
Специалисти: Националната детска...
Белодробната болница във Варна...
Близо 300 са новите случаи на коронавирус...
Математик: Откриха нов вариант...
Пореден спад в броя на заразените...
Седмицата на коронавируса: Спад...
Коронавирусът в България: Новите...
Всеки десети преболедувал COVID...
Лек ръст в броя на новите случаи...
Без пунктове за ваксиниране срещу...

Последни новини