Без дизелов двигател за обновената Skoda Fabia (тест-драйв)

24230
Снимки:

Skoda Fabia е много важен модел за чешкия автомобилен производител. От появата на първото поколение през 1999 г. досега са произведени над 4 милиона екземпляра и интересът към модела не спада. Единствено повлияни от негативното статукво, клиентите се отдръпнаха от покупката на колата с дизелови двигатели, макар те да бяха много динамични и икономични. Затова при фейслифта на Skoda Fabia чехите се отказаха от дизеловия мотор и запазиха в гамата само 3-цилиндровите бензинови двигатели. За да стане по-привлекателна, обновената Skoda Fabia е получила свеж външен вид с по-агресивна радиаторна решетка и стилни предни светлини. В интериора са използвани по-качествени материали, а уредите са оформени по-ясно и отчетливо. Освен това сега Fabia е оборудвана с нови системи за безопасност и свързаност, както и нови удобства от гамата Simply Clever.

Обновената Skoda Fabia е получила модифицирана предница с нова радиаторна решетка, скосена в горните краища. От двете страни на горните ръбове започват новите стеснени фарове, които могат да бъдат изцяло светодиодни. В по-високите версии се предлагат светлини с функция за завои, които подобряват осветяването при завиване. Задните светлини са с нови LED тела, бронята е с нова релефна форма, а в задната престилка са добавени две светлоотразителни светлини.

Промените в интериора на Skoda Fabia фейслифт също не са разточителни. В салона правят впечатление новият дизайн на арматурното табло и декоративните елементи, както и облицовките от кожа тип алкантара на седалките във високото ниво на оборудване Style. Подлакътниците във вратите са украсени със светъл декоративен шев. В салона има удобно място за четирима възрастни, като ако се наложи могат да се поберат и пет. Пътниците на задните седалки във Fabia вече имат възможност да зареждат смартфоните и таблетите си в специалния вход в задната част на купето. В централната конзола има два входа за USB, а с помощта на приложението Skoda Media Command пътниците отзад имат достъп и до информационната система Amundsen.

Разгледайте галерията от първото ни пътуване по селските пътища на запад от Прага

След като се отказаха от дизелова версия 1.4 TDI, чехите предлагат обновената Skoda Fabia с гама от четири бензинови двигателя, като всеки от тях е 3-цилиндров с работен обем от 1 литър. Атмосферният двигател 1.0 MPI е с две степени на мощност от 60 и 75 к.с., а бензиновият турбомотор 1.0 TSI е наличен във варианти с 95 и 110 к.с. Версията с 95 к.с. се предлага само в комбинация с 5-степенна ръчна скоростна кутия, а 1.0 TSI със 110 к.с. се предлага освен със серийната 6-степенна механична скоростна кутия и опционално със 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител DSG. Двигателите TSI са оборудвани с филтър за твърди частици.

С оглед на цената, динамиката и разхода на гориво, най-разумната комбинация за задвижването на Skoda Fabia е 1,0-литровият 3-цилиндров бензинов турбомотор 1.0 TSI с мощност 95 к.с. Той е напълно достатъчен за да се движим чевръсто в трафика на Прага и да отправим на първото ни пътуване по селските пътища на запад от чешката столица. Разходът на гориво според бордовия компютър е 5 литра на 100 км, което е чудесно постижение. Дизеловият двигател, който изпадна от гамата, харчеше само с 1 литър по малко. Бензиновият турбомотор 1.0 TSI е пъргав и работи гладко, като става шумен само във високите обороти. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема почти 11 секунди. Може би спортните натури няма да се задоволят с динамиката на този двигател, така че трябва да заложат на варианта със 110 к.с., при който спринтът от място до 100 км/ч отнема под 10 секунди, а тягата е 200 Нм.

На пътя обновената Skoda Fabia се контролира с лекота. Хечбекът има добро сцепление, стабилен е, а управлението дава добра обратна връзка. Не бива да забравяме, че Fabia е послужила за база на състезателната Fabia R5, така че малкият хечбек радва със стабилното си пътно поведение, особено в острите завои. Skoda Fabia вози удивително комфортно по лоши настилки, което я прави много подходяща за нашите пътища. Окачването е еластично, като неравностите на пътя се преминават гладко и без сътресения. Страничните наклонявания на колата в завоите са сравнително малки, а салонът е добре обезшумен от вятъра и гумите.

Обновената Skoda Fabia ще продължи да се предлага в две версии - хечбек и комби. Оборудването е по-богато и предлага на своите клиенти нови възможности, сред които предни и задни LED светлини, мултимедийна система с 6,5-инчов дисплей, синхронизация с Apple CarPlay, Android Auto и MirrorLink, и навигационна система с информация за трафика в реално време. Списъкът на електронните асистентите за модела е допълнен от системата за следене на слепите зони, асистент за излизане от паркинг на заден ход и функция за автоматично управление на дългите светлини. Освен това Fabia е допълнена с удобства от гамата, наречена от чехите Simply Clever, която включва стъргалка за лед с вдлъбнатини за измерване на дълбочината на протектора на гумата, USB портове за задните пътници, двустранна подложка за товарния отсек, а в багажника на комбито има преносимо LED фенерче.

Технически характеристики

Skoda Fabia 1.0 TSI (95)

Размери

Дължина: 3997 мм

Широчина: 1732 мм

Височина: 1467 мм

Междуосие: 2470 мм

Собствено тегло: 1066 кг

Вместимост на резервоара: 45 л

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем: 999 куб.см

Максимална мощност: 95 к.с. при 5000-5500 об/мин

Максимален въртящ момент: 160 Нм при 1800-3500 об/мин

Скоростна кутия: 5-степенна механична

Динамика

Максимална скорост: 185 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 10,9 секунди

Среден разход: 4,5 л/100 км

Вредни емисии СО2: 103 г/км

Цена на модела Selection: 23 450 лева с ДДС

 

КОНКУРЕНТЪТ

Opel Corsa 1.0 Turbo Ecotec (90)

Размери

Дължина: 4021 мм

Широчина: 1736 мм

Височина: 1481 мм

Skoda Fabia Combi 1,2 TSI: Simply Clever* (тест-драйв)

В сегмент В стана горещо. Но докато конкурентите на Fabia залагат на по-спортните 3-врати модификации (освен стандартните с 5 врати), F...

Междуосие: 2510 мм

Собствено тегло: 1099 кг

Вместимост на резервоара: 45 л

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем: 999 куб.см

Skoda Fabia е „Автомобил на България за 2015 година“

Снощи, 11 декември 2014 г., на бляскава церемония в столичния хотел „Шератон“ бяха избрани призьорите в отделните категории...

Максимална мощност: 90 к.с. при 3700-6000 об/мин

Максимален въртящ момент: 170 Нм при 1800-3700 об/мин

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост: 180 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 11,9 секунди

Skoda направи специална Fabia

През тази година отборът на Skoda Motorsport записа поредния си огромен успех, след като болидът Skoda Fabia R5 отново спечели титлата ...

Среден разход: 4,6 л/100 км

Вредни емисии СО2: 106 г/км

Цена на модела Selection: 24 380 лева с ДДС

 

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Skoda

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com