Безлихвен заем за милиони заради дупка в бюджета тегли Кърджали

1267
Безлихвен заем за милиони заради дупка в бюджета тегли Кърджали
Снимка: Pexels

Безлихвен заем на стойност 6 милиона лева от централния бюджет смята да изтегли община Кърджали, а причината - „възникнал временен касов разрив по бюджета“.

Решението е взето на последното заседание на местния парламент с гласовете на ДПС и БСП. За гласуваха 27 общински съветници, а против - 11 от ГЕРБ и Демократична България, съобщиха от местната администрация.

„Община Кърджали се намира във финансово затруднение, въпреки очертаващият се сравнително висок процент на изпълнение на собствените приходи към края на годината“, заяви кметът Хасан Азис. Като причини той изтъкна „от една страна - общинските отговорности, пораждащи извършването на неотложни разходи, а от друга – недостатъчните местни приходи, предвид социалната и техническа инфраструктура на общината и отражението на финансово-икономическата криза през последните години”.

По думите на Азис все по-често разходите са динамични, непредвидими и изискват свободни парични ресурси.

„С ограниченият си финансов ресурс общината полага усилия да дофинансира разходите в сферата на образованието, културата и административното обслужване. Опитва се да предоставя качествени услуги в социалните дейности, както и в останалите дейности държавна и местна отговорност. В същото време се старае да привлича немалък ресурс национално, европейско и друго финансиране за подобряване на инфраструктурата на територията на населените места, което пък от своя страна изисква финансови средства както за собствен принос (съфинансиране), така и за подготовка на прединвестиционни и технически проекти”, коментира кметът на Кърджали.

Въпросите на опозицията бяха свързани с въпросите защо толкова късно се внася докладната за безлихвен заем – по-малко от година преди местните избори, как ще бъде връщан и няма ли той да натовари гражданите през 2023 година. Критикуваха кмета защо се е стигнало до натрупване на толкова просрочени задължения. Според опозицията с решението да се поеме безлихвен кредит се цели прехвърляне на отговорността от община Кърджали на Общинския съвет.

Азис отговори, че по неофициална информация 15-20% от общините в България се възползват от безлихвен кредит от държавата през 2022 година. Сред тях са Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Карлово, Перник, Добрич и др.  

"През последните 20 години община Кърджали нито веднъж не се е възползвала от тази възможност. Резултатът е негативен за община Кърджали. Ако ние не успеем да си погасяваме просрочените задължения, аз не мога да гарантирам, че утре фирмите няма да предприемат вземания и да натоварят общината с няколко милиона. Стигна се дотам, защото общината няма оперативни пари, с които да плаща. Затова заемът е необходим на община Кърджали, за да предотврати следващи по тежки, негативни въздействия върху общинския бюджет", коментира кметът на Кърджали.

ОЩЕ: В Кърджали завършиха строежа на десетки социални жилища

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали