Безопасно ли е поставянето на ковид бустер заедно с ваксината срещу грип

3126

След сравнителното затишие на новозаразени от Ковид 19, напоследък отново чуваме за увеличение в пъти на случаите. Успоредно с това все повече хора се разболяват от сезонните вируси и за разлика от предходните две години, когато почти всяко вдигане на температура и хрема бяха причинени от Ковид 19, то тази година ситуацията изглежда по-различна, или поне засега.

Все още българите, които се ваксинират срещу сезонните вируси, са по-малко от 5%. Тази година, в рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. са осигурени 190 хил. ваксини, от които безплатно могат да се възползват гражданите на и над 65 години. Успоредно, за аптечната мрежа са предвидени близо 110 хил. ваксини за всички останали, срещу заплащане. Съвсем логично е да си зададем въпроса – кога е времето за поставяне на ваксина срещу грип и кога – срещу Ковид 19. Можем ли с едно посещение при личния лекар да извършим и двете? Именно това е и днешната тема на „Club здраве”, която водещата Радина Василева дискутира дистанционно с Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка към Университета в Берн, Швейцария от 2016 г., а преди това работи като експерт по безопасност на ваксините към Немската Агенция по Ваксините.

„Както цялата ваксинационна кампания, така и поставянето на бустерите, са забавени спрямо Западноевропейските държави. Смъртността там е в рамките на четири до пет пъти по-ниска отколкото в България, въпреки голямото движение на населението”, коментира г-н Илиев в отговор на въпроса защо според него 54% от българите, които са се ваксинирали, са завършили курса си, а с втора бустерна доза са едва 2.5%.

Същевременно най-уязвимата част от населението по отношение на смъртни случаи или трайно влошено общо състояние след прекаран Ковид 19 – хората над 60-годишна възраст, са много ниско обхванати както от общопрактикуващите лекари, така и от цялата кампания, тъй като от над 750 хиляди българи на възраст 60+ едва 64 хиляди имат втори бустер.

Затова логично е да се замислим - реакциите след поставяне на бустерни ваксини различават ли се от тези при първичната ваксинация, по-тежки ли са те за хората в по-напреднала възрасти и ако решим да се ваксинираме срещу грипен вирус, колко време преди/след това можем да поставим ковид ваксина. Отговорите на тези въпроси, както и още ценна информация по темата ще научите от видеото по-долу!

-----------------------------------

Материалът е част от серия публикации в рамките на инициатива „Ти решаваш“, обединяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на истински информирано решение.

Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.„Ти решаваш“ е инициатива на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от CLUB ЗДРАВЕ:

Историята на Мартин Кожуклиев - първият българин с две изкуствени сърца

Проф. Каяхан Улуч за борбата с невромускулните заболявания

Как да подсилим имунитета на подрастващите за грипния сезон

Д-р Неутов: Мини инвазивната кардиохирургия е като да сглобяваш корабче в бутилка от матово стъкло

За връзката между диабета и остеопорозата

Основни причини за кариеси в много ранна детска възраст (ВИДЕО)

Съвети за справяне с ниското кръвно

Плюсове и минуси на HPV ваксините

Съвременни тенденции при физическа активност

Кога "късно" е твърде късно за вените ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Club Здраве