Безплатен интернет ще имат гражданите на четири общини във Великотърновска област

9912
Безплатен интернет ще имат гражданите на четири общини във Великотърновска област
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Велико Търново, Елена, Лясковец и Павликени са първите общини във Великотърновска област, които са спечелили ваучер на стойност от 15 000 евро по Инициативата на Европейската комисия (ЕК) „Безплатен интернет за европейците“. Те са поканени да подпишат споразумение за отпускане на безвъзмездни средства с Изпълнителната агенция за иновации и мрежи (INEA) в Portal WiFi4EU. Средствата са предназначени за осигуряване на безплатна Wi-Fi свързаност за гражданите и посетителите на обществени места като паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи навсякъде в общините чрез WiFi4EU.

Това стана ясно от обявените резултати по Първата покана към общините за представяне на предложения по Инициативата на ЕК, която се проведе във времето от 7 до 9 ноември 2018 г. От България по тази покана са кандидатствали 215 общини, а от цяла Европа повече от 13 000 общини. След оценка на заявленията от INEA - изпълнителната агенция на Комисията, която отговаря за въвеждането на WiFi4EU, печелившите общини от България са 113 от общо 2800 общини, спечелили в Европа въз основа на принципа "първи предложил - първи обслужен".

Зонта Интернешънъл чества 100 години

Преди сто години малка група жени се събират в Ню Йорк, с визията да помогнат на всички жени да реализират по-голяма равнопоставеност, ...

"Всеки ще може да се възползва от свързаността, това означава, че няма значение къде живеете или колко печелите. До 2020 г. всяко европейско селище и всеки град ще бъдат оборудвани с безплатен безжичен достъп до интернет в основните центрове на обществения живот.“ – каза Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия.

В срок от 18 месеца, общините ще трябва да изградят инфраструктурата за безплатен достъп до безжичен интернет, като създадат Wi-Fi hotspot в обществените пространства. Гражданите ще могат да използват точките за достъп в рамките на Инициативата на ЕК за времеви период от 3 години, след което бенефициентите се ангажират да поддържат оборудването за още три години.

Община Велико Търново съобщава, че вече работи по подготовката за включване на точките за достъп. Жителите и гостите на града ще могат да сърфират безплатно от всички градски паркове. Предстои да бъде направен и детайлен анализ относно възможностите за осигуряване на достъп и на други обществени места – библиотеки, жп и автогари, музеи и др.

Започва мащабен ремонт на сградата на Административен съд – Велико Търново

Започва мащабният ремонт на сградата на Административен съд – Велико Търново, която се намира на ул. Иван Вазов“ в старата ...

WIFI4EU общността включва всички общини с осигурен безплатен интернет за гражданите, който ще улесни връзките между тях и ще разшири свързаността и обмена между европейските градове и региони.

Бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 милиона евро за периода между 2018 и 2020 г. Тя ще подпомогне инсталирането на най-съвременното Wi-Fi оборудване в центровете на живот в общността. Първата покана разполага с бюджет от 42 млн. евро. В началото на 2019 г. ще бъде открита Втора покана, по която ще могат да кандидатстват тези общини, които не са спечелили ваучер този път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com