НА ЖИВОВойната в Украйна

Безпрецедентно: Германия арестува 25 души за опит за държавен преврат и връщане на Германския райх

11089

От рано сутринта криминална полиция и специалните части са започнали обиски в цяла Германия срещу група, подготвяща насилствен преврат. Около 3000 служители на специалните полицейски сили са нахлули в жилищата на 52 заподозрени лица като са претърсили общо 137 имота. Арестувани са 25 души, съобщи BILD.

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на десетки мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.

Твърди се, че, наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, и да свалят федералното правителство, за да завземат властта. Били са избрани вече хора, които да заемат важни министерски постове.

Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: "По своя обхват тя надхвърля всички измерения."

Според Генералната прокуратура на Германия: „Обвиняемите принадлежат към терористична организация, основана не по-късно от края на ноември 2021 г., която си е поставила за цел да премахне съществуващия държавен ред в Германия и да го замени със собствена форма на управление.“

Стана известно, че сред арестуваните има високопоставени лица, включително политици като бившия член на германския парламент Биргит Малсак-Винкеман. 58-годишната Малсак-Винкеман, която бе депутат от 2013 до 2021 г., е била "избрана" от заговорниците за министър на правосъдието. Тази сутрин маскирани тежковъоръжени полицаи са обградили дома й в Берлин и са я арестували, пише немското издание Zeit. Известно е, че сред арестуваните до момента са руската гражданка Виталия Б. и германците Александър К. и Франк Р. 

Опасна мисия за специалните сили

Тъй като значителна част от заговорниците е била съставена от бивши военни на Бундесвера и NVA (Националната народна армия на ГДР), групата се смята за особено опасна. Затова освен служители от антитерористичното звено GSG 9 на Федералната полиция, в ареста на обвиняемите са участвали и служители от няколко специални звена (SEK) на федералните провинции. Разследващите вече са имали данни за наличието на много оръжия у заподозрените, част от които законно притежавани.

Наследник на княжески род бил определен за регент на новата държава

Според информация на ARD и SWR централната фигура в групата е Хайнрих Ройс, потомък на стар княжески род от днешна Тюрингия. 71-годишният мъж от няколко години публично защитава своите странни тези на райхсбюргер (гражданин на Райха). През 2019 г. например той заявява в Швейцария, че Федералната република не е суверенна държава, а все още е под контрола на съюзниците.

Било е предвидено Хайнрих Ройс да стане регент, твърдят разследващите. Ройс работи като самостоятелен финансов консултант във Франкфурт на Майн и притежава ловна хижа в Тюрингия. Според информация на специалните сили, членовете на групата са се срещали там няколко пъти през тази година.

ОЩЕ: Германия окончателно каза "не" нейни ракети Patriot да пазят Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 05.02....
Зеленски: 1762 украинци са избягали...
Германия може да прати 160 танка...
Руски пенсионер опита да запали...
В Русия може да обявят антиваксърите...
Мецола: Борбата с рака е битка,...
Захарова се присмя на Макрон заради...
ООН: 40% от смъртните случаи на...
Простреляха руски пропагандист,...
Хакери прекъснаха брифинг на...
Удар срещу предприятие, строило...
Португалия също ще изпрати танкове...

Последни новини