Безработицата в САЩ падна до нивата отпреди пандемията

4345
Безработицата в САЩ падна до нивата отпреди пандемията
Снимка: iStock

Работодателите в САЩ са наели повече служители през юли, отколкото бе първоначално прогнозирано. С това безработицата в страната спада до рекордно ниските нива отпреди пандемията, когато бе ударен 50-годишен минимум. Това е най-солидното доказателство, че най-голямата световна икономика все още не е изпаднала в рецесия.

Безработицата в страната пада до 3.5%, а разкритите нови работни места извън селскостопанския сектор се увеличават през юли с 528 000, сочат данни на Министерство на труда на САЩ, публикувани в петък, предава Reuters.

Илон Мъск: Пикът на инфлацията мина, предстои умерена рецесия

По време на среща на акционерите на Tesla в четвъртък, присъстващите инвеститори зададоха въпрос на изпълнителния директор Илон Мъск ка...

Това отбеляза 19-ия пореден месец на ръст на разкритите работни места, като безработицата през юни се е равнявала на 3.6%.

Икономистите прогнозираха разкриването на средно 250 000 нови работни места, като оценките варираха между 75 000 и 325 000 и задържане на нивото от безработица до 3.6%.

Данните са знак за сравнително стабилна икономическа обстановка, въпреки отчетеното свиване през второто тримесечие и свиването от 1.3% за първото полугодие.

Търсенето на работна ръка намалява в чувствителните към лихвените проценти сектори като имотния сектор и търговията на дребно. На противоположния полюс са авиокомпаниите и ресторантите, които не могат да намерят достатъчно работници.

Икономиката се променя: Над 30 централни банки по света вдигнаха рязко лихвите

След десетилетие на стимули икономиката по света започва бавно, но сигурно да се променя със затягането на паричната политика на множес...

Засиленото търсене на служители е възможно да поддържа натиска върху Фед, който планира още едно увеличение на лихвите на следващото си заседание през септември. Окончателното решение ще зависи обаче от ръста на инфлацията.

Незаетите работни места към края на юни са 10.7 млн., като на един безработен се падат по 1.8 работни места. Така пазарът на труда остава напрегнат, а икономистите не очакват особени промени в тенденцията до края на годината.

Средното почасово заплащане се е повишило с 0.5% на месечна база през юли, като през юни ръстът се е равнявал на 0.4%. Ръстът на заплатите на годишна база за този месец пък се равнява на 5.2%.

Ръстът на заплатите изглежда да е достигнал своя връх, като през миналата седмица бе отчетен най-бързият темп на растеж във възнагражденията за второто тримесечие от 2001 г. насам.

Банката на Англия предприе невиждано от 1995 г. насам повишение на лихвите

Банката на Англия предприе най-голямото повишение на основния лихвен процент от 27 години насам. Решението бе взето в отговор на рекорд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com