Библейският Самсон - как най-силният човек губи своята сила

10918
Библейският Самсон - как най-силният човек губи своята сила
Снимка: Johann Lavandier / Pixabay

Знаете ли кой е най-силният човек, живял някога на земята?

Самсон

Раждането на Самсон

Живял някога човек на име Маное, от Дановото племе. Дълго време с жена му нямали деца. Един ден се появил небесен ангел, който им казал, че ще им се роди син със специална мисия. Той ще поведе Израил, за да го спаси от филистимците. Родил им се син Самсон, който Бог избрал да бъде назорей като Самуил, Йоан Кръстител и Исус.
Друг ангел казал на родителите, че никога не трябва да подстригват косата на детето, защото в нея се крие силата му.
Самсон живее във времена на конфликт между Израел и Филистия, през който Бог многократно предава израилтяните в ръцете на филистимците, за да ги научи на дисциплина. 

Откриха божествената частица?

Предателствата на жените

Брак с филистимка

Самсон напуска родното си място и потегля към градовете на Филистия. Тук се влюбва в млада филистимка от Тимна, за която иска да се ожени. Родителите му са против брака заради забраната израилтяните да се женят за чужденки. Докато пътува да поиска ръката й, Самсон е нападнат от лъв, който младият мъж с голи ръце хваща и разкъсва. Самсон се сгодява за любимата и се отправя по същия път на връщане. Тогава вижда, че в тялото на разкъсания от него лъв има пчели, които са събрали мед. Изяжда една шепа мед и носи от него и на родителите си.
На сватбата Самсон задава гатанка на гостите си /филистимци/. Ако отговорят правилно, ще им даде тридесет ленени ризи и нови дрехи за премяна. Ако не я отгатнат, те ще му дадат същото. Гатанката е “От ядящия излезе ястие, и от силния излезе сладост”.
Филистимците заявяват на новата жена на Самсон, че ще изгорят нея и дома на баща й, ако не им даде отговор на гатанката. Тя успява да измъкне отговора от мъжа си и го дава на сънародниците си. Така гостите на сватбата дават следния отговор ”Що е по-сладко от мед? И що е по-яко от лъв?”
Самсон губи залога и тръгва за Ашкелон, където убива 30 филистимци, взема им дрехите и ги носи на гостите на сватбата си. Връща се ядосан при родителите си, а през това време филистимците омъжват неговата любима за друг филистимец.
Това го разгневява и той започва да напада и убива филистимците.

Когато амулетът носи проклятие: Какви сувенири е опасно да се носят от чужбина

Далила

Самсон се влюбва в друга филистимка Далила. Филистимците предлагат на новата му любима 1100 сребърни монети, ако им издаде къде се крие мистичната сила на Самсон. Далила се опитва да открие тайната му. В началото Самсон лъже любимата жена, че ще изгуби силата си, ако бъде вързан със седем пресни тетиви. Далила го връзва, докато спи, но когато се събужда, Самсон къса тетивите. Далила продължава да настоява да узнае тайната му. Самсон отговаря, че ще изгуби силата си, ако бъде вързан с нови въжета. Далила отново го завързва, докато спи, но на сутринта Самсон ги къса. Влюбената жена пак настоява да узнае истината и Самсон трети път я лъже, че силата му ще бъде унищожена, ако плитките му бъдат вързани в тъкачен стан. Далила прави това, докато той спи, но като се събуди Самсон унищожава стана.

Далила умолява любимия си да узнае истината и накрая Самсон се предава. Силата му се крие в косата му, която не трябва да бъде отрязана. Докато спи, Далила нарежда на слугата си да му отреже косата. Така Самсон губи силата си, филистимците го залавят и ослепяват.

Смъртта на Самсон

Филистимските големци се събират в храма на Дагон - едно от най-важните техни божества, за да му благодарят за залавянето на Самсон. Взимат със себе си и Самсон, за да забавляват събралото се множество. Храмът е толкова препълнен от хора, които искат да видят непобедимия Самсон в плен. Той моли филистимците да го оставят да си почине до една от колоните на храма. Тогава се обръща към Бог и го моли за сила. Изведнъж Бог изпраща отново чудотворни сили на Самсон, който разрушава колоните и убива всички филистимци, както и самия себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com